Odunpazarı film platosu oldu

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Odunpazarı film platosu oldu
A
a

Yapımcılığını Serpil Altın Film ve Saygın Film’in, Yönetmenliğini Korhan Uğur’un yaptığı komedi filmi Cenaze İşleri’nin çekimleri Temmuz ayında Eskişehir’de gerçekleştirildi.

Sütiş Eskişehir
Röportaj: Serap Hacer GÖRKAN

Bir zamanlar Türkiye’nin İstanbul olduğu dönemlerde, gözlerinizde neşeli bir pırıltı, dudaklarınızda mutlu bir tebessüm, yüreğinizden yanaklarınıza süzülen iki damla yaş olan Yeşilçam Filmleri vardı. Onlar ailenizde biriydi, onlar ile güler onlar ile ağlar, onlar ile aşık olurdunuz.Her insanın kendiden bir şeyler bulabileceği ve yaşanmışlıkları hatırlayacağı birer tiyatro sahnesiydi onlar.

Gerçek bir sinema tutkunuysanız, filmlerin çekildiği yerler de ilginizi çekiyor demektir. Kimi zaman bir telefon kulübesinde konuşurken arkadan görünen Galata Kulesi ya da iki sevgiliye eşlik eden Boğaziçi'nin şiirsel görüntüsü, kimi” şehrin ortaya koyduğu kaotik yapının sokak satıcılarının yüzüne yansıyan halleri veya İstiklal Caddesi'nin insan kalabalığı içinde İstanbul'a göç eden insanların kendi yalnızlığına direnen endişeli görünüşleri…
Tarihi mirası beyazperdeye yansıtmak için en uygun ortam Sinema Filmleridir.  Taksim-Emirgan-Yeniköy taksicilik yapan Nebahat Ne demişti; “Şu koskoca İstanbul'da kendini koruyacaksın” sözleriyle uyarıyor. Direksiyona oturuyor ve bizi İstanbul turuna çıkarıyor...

Şehirler artık film vb. projeleri çekmeye çok elverişli değil. Yeni yapımlar için şehir dışına kurulan platolarda kullanılıyor. Sinema için bu durum çok daha belirgin olarak görünüyor. Bu nedenle teknolojinin çok fazla devreye girdiği, teknik imkânların oldukça yoğun bir şekilde kullandığı günümüz koşullarında sinemanın kültürel taşıyıcılık özelliğini de geri plana itmemek gerekiyor.

Yapımcılığını Serpil Altın Film ve Saygın Film’in, Yönetmenliğini Korhan Uğur’un yaptığı, filmi Cenaze İşleri’nin çekimleri Temmuz ayında Eskişehir’de gerçekleştirildi. Odunpazarı’nı mekân tutan Film ekibinden yapımcı ve yönetmenleri Eskişehir’den en son ayrılanlardan oldu. 
Film çekimleri boyunca kaldıkları Arasta Konak Butik otelde Yapımcı Serpil Altın, Mustafa Saygın ve daha önce Kızkaçıran, Sağsalim, Terkedilmiş ve Öldür Beni gibi filmlere imza atan yönetmen Korhan Uğur ile kent, sinema, sanat, Eskişehir üzerine keyifli bir üç saat geçirdik.
Yönetmen Korhan UĞUR, Film Setleri ve Eskişehir üzerine merak ettiklerimizi içtenlikle yanıtladı.
-Filmler genelde yönetmen ve oyuncu kadrosu ile gündeme gelir. Filmlerde çekim platoları ve mekanları filmlere katkısı nedir?
Bir filmde mekân en az oyuncu ve yönetmen kadar önemlidir. Çünkü izleyici yönetmenin dünyası ile birlikte oyuncular kadar mekânı da izlemek durumundadır. Kötü ve inandırıcı olmayan bir mekânda yapılan çekimi hiç bir oyuncu ya da yönetmen izlenebilir hale getiremez. O sebeple Eskişehir Odunpazarı’nın filmimize katkısı en az oyuncular kadar değerlidir.
-Film çekim platoları ile gerçek mekanlarda çekim arasındaki artı ve eksiler nelerdir? 
Çekim platoları gerçek mekânlara göre daha rahat çalışma ortamları sunabilir. Bunun en önemli sebebi platoların, gerçek yaşamdan ve sokakta kendi halinde yaşayan insanlardan izole bir şekilde oluyor olmasıdır. Eğer sesli çekim yapılıyorsa ki günümüzde sinema filmlerinin neredeyse tamamı bu şekilde gerçekleştiriliyor olduğundan, plato daha tercih edilebilir oluyor. Sokaktan geçen “domates-biber-patlıcan” satıcılarından tutun da kına gecesi eğlencesi ya da sokak düğünleri yapanların gürültüsü film çekimlerini olumsuz etkiler. Ama gerçek mekânın çok önemli avantajları da mevcuttur. Gerçek bir mekânda doğal yollarla oluşan dokuları Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi sanat yönetmenleri gelse de oluşturamayabilir. Çünkü sokak, platonun aksine yaşayan yerlerdir. Yaşayan bir mekânı filmin içine koymak oyunculara da gerçeklik ve inandırıcılık katmaktadır. Ayrıca gerçek mekânlar bütçe açısından da platolardan daha uygundur. 
-Cenaze İşleri Film projeniz için Eskişehir Odunpazarı’nı tercih sebebininz neydi?
Öncelikli sebep filmimizin yapımcılarından olan Serpil Altın’ın doğma büyüme Eskişehirli olmasıdır. Eskişehir halkının misafirperverliğinden ve güzelliklerinden sıkça bahsederek Odunpazarı’nın hikâyemiz için çok uygun bir mekan olduğunu da defalarca iletmiştir. Eskişehir’e ön araştırma için geldiğimizde ise “Cenaze İşleri” filmimiz için düşlediğimiz mekânların birleşiminin burada olduğunu görmüş olduk. Akabinde şehir dışı projesi gerçekleştirebilmek için yapım desteğine ihtiyaç duyacağımızı düşünerek Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a ulaştık. Kendisi projemize ve bize inanılmaz sıcak, samimi ve yapıcı yaklaştı. Misafirperverliğini esirgemeyerek filmimize destek oldu. Sayesinde filmimiz yaşayan güzel mekanlarda, güzel insanların olduğu bir şehirde gerçekleşmiş oldu.
-Mekân olarak gerçek Mezarlıkta çekim yapmakta çekinceleriniz ne idi , “Kimsesizler mezarlığı “nasıl gelişti?
Gerçek bir mekanda çekim yapmak öncelikli tercihimizdi; fakat bu mekan insanların en sevdiklerini göz yaşlarıyla uğurladığı bir mekan ise, (ki mezarlıklar tam da böyle yerlerdir.) gerçek mekanda böyle bir çalışma yapmanın hem bizi hem de gelen insanları huzursuz edeceği görüşünde hem fikir olduk. Ardından bu mezarlık sahneleri için dekor yapma kararı verdik. Fakat bu mekanın hem dekor yapılabilmesi için uygun bir yer olması, hem de manzarasının güzel olması gerekiyordu. Yine Odunpazarı Belediyesi bize bu konuda beklediğimizin çok üstünde güzel bir mekan tahsis etti ve dekorumuzu buraya birlikte  inşaa etmemizde maddi, manevi desteklerini esirgemediler. 
-Odunpazarı, Eskişehir sakinleri ile iletişiminiz nasıldı?
Hem Odunpazarı hem de Eskişehir halkı çok yardımsever ve ilgili insanlar. Oldukça çağdaş ve anlayışlılar. İstanbulda bu tür insanlar bulmak neredeyse imkansız hale geldi. O sebeple keşke fırsat olsa da bundan sonraki bütün filmlerimizi Eskişehir’de çekebilsek... 
-Çekimler sırasında yaşadığınız ilginç kesitler oldu mu?
Çekimler sırasında özellikle cenaze arabası sahnelerinde tuhaf durumlar yaşadık tabi ki. Sokakta cenaze arabasıyla gezerken bize baş sağlığı dileyenler oldu. Hatta bir yaşlı teyze arabanın önünü keserek “Ne dolaştırıp duruyorsunuz cenazeyi?Gömsenize artık” dedi. O anı ne ben ne de ekip unutamaz bence.
-Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Tv bölümü ve Eskişehir Konservatuvar ve Belediye tiyatrolarından yararlanabildiniz mi ?
Çekimlerimiz için ekibin büyük bölümü İstanbul’dan geldi. Ayrıca oyuncuların da büyük kısmı İstanbul’dan geldi. Fakat Eskişehir’den setimize stajer olarak yaklaşık yedi tane  Anadolu Üniversitesi Sinema TV öğrencisi aldık. Bu konuda da yine yapımcımız Serpil Altın mezun olduğu okula karşı vefa borcunu ödemek için ısrarlarını eksik etmedi. Bunun dışında Odunpazarı Belediye Tiyatrosu’ndan da çok değerli oyuncu arkadaşları yan rollerimiz için davet ettik. Eskişehirde daha çok film yapılmaya başlanırsa bu sayıların oldukça artacağına eminim.
-Eskişehir size ne kattı, Siz Eskişehir’ e ne katkıda bulunduğunuzu veya bulunabileceğinizi düşünüyorsunuz?
Eskişehir bize görsel olarak çok şey kattı filmimiz adına ki bu bizim için en başta da dediğim gibi başrol oyuncuları kadar önemli olan bir kazançtır. 
Biz Eskişehir’e ne kazandırıcağız derseniz,  filmimizin tüm Türkiye’de izleyiciyle buluştuğu zaman böyle güzel bir şehrin tanıtımına katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. “Bu film nerede çekildi?” sorusunun cevabı: Eskişehir olduğunda yerli turist sayısına Odunpazarı özelinde de, şehir özelinde de oldukça katkı olacaktır. Ayrıca yurtdışı gösterimlerimiz sırasında da filmimizin içindeki görsellerin güzelliği yine aynı şekilde yabancı turistin şehri merak etmesini sağlayacaktır. 
-8 Eylül ‘de izleyicileri nasıl bir film bekliyor?
İzleyiciyi yakın zamanda hayatımıza internetin girmesiyle kötüleşen ve ucuzlayan bol küfürlü komedi filmlerinin aksine, yıllarca izlemeye doyamadığımız eski yeşilçam komedi filmleri tadında, ailecek izlenebilecek eğlenceli bir film bekliyor. Filmimiz Cenaze İşleri için herkesi 8 Eylül’de sinemalara bekliyoruz.
    
“CENAZE İŞLERİ”  :
Yapımcılığını Serpil Altın Film ve Saygın Film’in, Yönetmenliğini Korhan Uğur’un yaptığı komedi filmi Cenaze İşleri’nin çekimleri Temmuz ayında Eskişehir’de gerçekleştirildi. 
Filmin yapımcılarından Serpil Altın doğma, büyüme Eskişehirli. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Sinema TV 2002 mezunu olan Altın, çocukluğundan beri tek hayalinin uzun metraj bir sinema filmini Eskişehir’de gerçekleştirmek olduğunu belirterek, hayalinin gerçekleşmesinden kaynaklı çok mutlu olduğunu, Eskişehir kurumlarının, esnafının ve halkının filmlerine sahip çıkmalarından ötürü de gururunu dile getirdi.
Daha önce Kızkaçıran, Sağsalim, Terkedilmiş ve Öldür Beni gibi filmlere imza atan yönetmen Korhan Uğur’un çektiği filmde, belediyede kimsesizler mezarlığından sorumlu olarak çalışan Orhan karakterinin başına gelen talihsiz olaylar mizahi bir dille anlatılıyor. Senaryosunu Korhan Uğur ve Serpil Altın'ın birlikte kaleme aldığı, bir yanda sevdiği kızla kurduğu evlilik hayallerinin, bir yanda gizemli bir cesedin başına açtığı işlerin ortasında kalan adamın dramını komedi türünde anlatan Cenaze İşleri, 8 Eylül’de izleyiciyle buluşacak. 
Filmin oyuncu kadrosunda ise oldukça popüler isimler yer alıyor:  “Melih Selçuk, Cemre Melis Çınar, Suzan  Aksoy, Ergun Kuyucu, Barış Kıralioğlu, Yüksel Ünal, Caner Atacan 
ve Bedia Ener, Aydan Burhan, Halil Kumova.”
Filmin müziklerinde ise Altın Portakal ödüllü Mehmet Erdem’in imzası bulunuyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi