Anılar Yıkılmaz - 1

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Anılar Yıkılmaz - 1
A
a

Röportaj: Cihan Yıldırım

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
STADIMIZ YIKILDI ANILAR CANLANDI

Yaklaşık 50 yıl Eskişehirspor’a ve binlerce anıya ev sahipliği yapan Atatürk Stadı’na 2016’da veda ettik. Nabi Avcı’nın girişimleriyle Millet Bahçesi yapılacak statta yıkım çalışmaları başladı. Toplumun her kesimini kucaklayan Atatürk Stadı’nın yıkılması orada yaşanan unutulmaz anıların bir kez daha konuşulmasına ve hatırlanmasına neden oldu. O anıları sizlerle paylaşıyoruz...
 
AK Parti Milletvekili Nabi Avcı:

Eskişehir’de yaşayan, Eskişehir’de okuyan, Eskişehir’de çalışan pek çok hemşehrimiz gibi şüphesiz benim de Atatürk Stadı ile ilgili güzel hatıralarım var... Eskişehirspor’un özellikle yabancı takımlarla yaptığı maçlar, mesela o unutulmaz Twente maçı gibi maçlarla ilgili hatıralarım var... Bir de lise öğrencisi olarak 19 Mayıs bayramlarında Atatürk Stadı’nda Eskişehir Maarif Koleji olarak, bütün stada yayılıp oynadığımız zeybekler... Hep birlikte oynadığımız Harmandalı gibi, Pamukçuköy Bengisi gibi zeybeklerin hem bize hem de tribünlere yaşattığı coşku... Bu vesileyle, bize o güzel zeybekleri öğreten Müdür Muavinimiz Hasan Saltan’ı ve bizi zeybek oynamaya teşvik eden Cevat Ülger hocamızı rahmetle yâd ediyorum... Birlikte zeybek oynadığımız bütün sınıf arkadaşlarıma, büyük sınıflardaki ağabeylerime, bizden küçük sınıflardaki kardeşlerime de buradan hasret ve muhabbetlerimi iletiyorum.
 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç:

1956-57 yılları, ilkokula gidiyorum... Fenerbahçe geldi, Demirspor ile karşılaşacak. Açık tribün falan yok o zaman. O maça gittim. Fener'i değil, Lefter'i görmeye gittim. O yıllarda başka görme şansımız yok. Amatör takımlar o yıllarda çok güçlüydü... Şekerspor, Demirspor... Unutulmayacak bir anım ise şöyle: Lig'de en büyük rakip Göztepe'ydi. Bizim takımın tabanca gibi olduğu yıllar... Bir maçta 2-0 mağluptuk. Kızıp çıkanlar oldu, stadı terk terk ettiler. Biz o maçı 5-2 kazandık. Takım yenilince gazeteye bakamazdık, dayanamazdık. Twente maçını da unutamıyorum. 63. dakikada 1-0 mağlubuz... Golü yiyince stat yıkıldı, herkes yıkıldı. İnanılmaz bir sessizlik var. Fethi Heper'in attığı iki golle maçı kazanmıştık. Öte yandan Kuzman'lı Beşiktaş'a 6-0 yenildiğimiz maçı da unutamam. Rövanş maçında Fethi'nin golüyle Beşiktaş'ı 1-0 yenmiştik. Ataç, Eskişehirspor'da yöneticilik de yaptı. 90'lı yılların başında takım üçüncü ligdeydi. Belediye Başkanı Selami Vardar, aynı zamanda kulüp başkanıydı. O yönetimde ikinci başkanlık görevini Ataç üstlenmişti. O sezon sonunda takım ikinci lige çıktı. Vardar, 1994 yılındaki seçimde görevi Aydın Arat'a devretti. Ataç, o yılların unutulmazları arasında Amigo Orhan'ı da anarak "Çok ahlaklı bir adamdır. Çok değerli bir insan. Çok severim. O yıllarda tribün çok nitelikliydi, kaliteli taraftarı vardı” dedi. Ataç, o günlerden Feriha Abla’yı da unutamadığını sözlerine ekledi.
 
İsmet Süder:

1959-1960 sezonu... Sonradan paşa olan İlhan Akman (Jet İlhan) o yıllarda üsteğmen ya da yüzbaşı rütbesiyle Havagücü’nde oynuyor. Bende Toprakspor’dayım... 17 yaşındayım. Havagücü 1-0 önde Jet İlhan yattı yere vakit geçiriyor. Yanına gittim ‘kalk len, ne vakit geçiriyorsun’ dedim. Adam kalktı beni kovalamaya başladı. Ben kaçıyorum, o kovalıyor... Atatürk Stadı’nı dört dönüyoruz. Sonradan hocam bana ‘Bak koşmazsan Jet İlhan’ı çağırırım’ diye katılmıştı.
 
Mustafa Akgören:

Sene 1983’tü sanırım... 2. Lig’de ikinci yılımızdı, şampiyonluk yolunda tek rakip Karşıyaka idi. Hocaları Kadri Aytaç’tı ve sezonun sonu gelmek üzereydi. Yağmur cuma günü başlamıştı ve hiç dinmeden yağıyordu. Yağmura aldıran kim, bilet kuyruğuna geceden girmiştik. Binlerce EsEs’li donumuza kadar ıslandık ama olsun 85 dakikada Zafer’in penaltı golüyle maçı kazandık. Sami Yen’de turu attık. Ertesi hafta hiç unutmam Karşıyaka maçı bitiş düdüğü çaldı ve üç gün yağan yağmur dindi. Yani yağmur yağdı, Kırmızı Şimşek çaktı.
 
Doktor Bülent Görenek:

Yıllar önceydi, ortaokul yılları... EsEs’in iyi olduğu zamanlardı. Adanaspor maçı. Abimle stadın önünden geçerken son anda karar verip içeri girmiştik. Benim ilk gittiğim maçtı ve stadı içinden ilk görüşüm... 1-0 yenmiştik. Tribünlerin coşkusu, tezahüratlar hala aklımda, hiç unutmadım. Bundan sonra da unutacağımı sanmıyorum.

Emekli bürokrat Salih Yendi:

Ben bu statta Metin Oktay'ı, Yusuf Tunaoğlu'nu, Mustafa Denizli'yi izledim. EsEs'in efsane kadrosunu izledim. İzlediğim ve aklımda kalan maçlardan birisi o zamanki adı Kupa Şehirleri Kupası olan (şimdiki adı UEFA) maçta Almanya'nın o zaman en güçlü takımlarından FC KÖLN ve Alman milli takımının 10 numarası değişmez ismi Overath'tı. Maçta EsEs'in tüm ataklarına ayniyle ve anında karşılık verdikleri gibi Fethi'nin direkten dönen şutu sonrası Overat 30 metreden sol ayağıyla karşılık vermişti. Maç 0-0 sona erdi. Almanya'daki maçta 2-0 yenilerek elenmiştik. Bu maçı hiç unutmam.

Gazeteci Erhan Ünal:

Geçmiş dönemde bir EsEs yöneticisini köşemde eleştirmiştim. Antrenmanda bu yönetici tepkisini abarttı. Bu abartılı tepki haber oldu. İlk lig maçında tribünleri dolduran binlerce EsEs taraftarı bu yönetici aleyhine 45 dakika tezahüratta bulunup dersini vermişti. Ayrıca uzun yıllar sonra oynadığımız St. Johnstone Avrupa Kupası maçının atmosferi ve 3-0 mağlubiyetten 4-3 kazandığımız Denizlispor maçı da benim için unutulmaz.
 
Avukat Ayşe Fert Dökmeci:

Benim aklıma gelen en hoş şeyler, tek kadın yönetici olduğum için diğer erkek yöneticilerin bana takılmak için Youla’yı turuncu ayakkabılarından tanıdığımı iddia etmeleri... Hiç bir yönetici arkadaşın sürekli konuşup pozisyon sorduğum için yanıma oturmak istememesi... İki oyuncumuz olan Engin Baytar ile Youla’nın maç sırasında kavga edip maça beş dakika ara verilmek zorunda kalınması... Bir de Emre isminde bi futbolcu vardı. İlk yarı iki kez kendi kalemize gol atmıştı Bursa maçında onu unutamam...
 
1953 yılında açıldı

Atatürk Stadı, 6 Eylül 1953’te Demirspor-Fenerbahçe karşılaşmasıyla hizmete girdi. Eskişehirspor ilk maçını 5 Eylül 1965 tarihinde Kasımpaşa ila yaptı. Eskişehirspor son resmi maçını ise 16 Ekim 2016’da Giresunspor ile oynadı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Gurbetçi 13 Ağustos 2018 22:01

Sanki ölmüşde arkasından yad ediyoruz.. Çıkmayan candan umut kesilmez.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi