Kuraklık ve Türkiye

Son yıllarda Türkiye, kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalan birçok bölgeye ev sahipliği yapıyor.

19 Nisan 2024 17:23
A
a
Sütiş Eskişehir
Son yıllarda Türkiye, kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalan birçok bölgeye ev sahipliği yapıyor.
İklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale gelirken, kuraklık sadece tarımı değil, aynı zamanda ekosistemleri, su kaynaklarını ve toplumların yaşamını da ciddi şekilde etkileniyor.
 Bu sorunla başa çıkma ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım…
Özellikle tarım, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısında önemli bir yer tutarken, tarımsal sulama sistemlerinin etkinliği ve su kaynaklarının yönetimi büyük önem taşıyor.
Peki, çözüm nasıl sağlanır?
Su tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, suyun etkin kullanımı gibi adımlar herkesin katkı sağlayabileceği noktadır.
Ayrıca, tarım alanlarında su verimliliğini artırmak için modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, su kaynaklarının korunması için havza yönetimi uygulamalarının geliştirilmesi gibi stratejiler de hayati öneme sahip…
 
Türkiye'nin kuraklıkla mücadelede daha etkili olabilmesi için bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmeli, suyun etkin ve adil bir şekilde  nasıl kullanılması gerektiği konusunda politikalar üretilmeli.
Kuraklıkla mücadele sadece birkaç yıl sürecek bir sorun değil, uzun vadeli ve sürekli bir çaba gerektiren bir süreç…
 Ancak, doğru politikalar, etkin yönetim ve toplumsal işbirliği ile Türkiye, kuraklıkla başa çıkabilir ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakabilir. 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı (ZMO) Selma Güder, çok önemli açıklamalarda bulundu…
Güder yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı: “Kuraklığın yönetiminde iki çeşit durum vardır. Biri kriz yönetimi, diğeri de risk yönetimidir. Kriz mutlaka olur sonrasında ona uygun hareket edilir. Bir de risk yönetimi vardır. Tahmin edersiniz, öngörürsünüz. Gerçekleşmemiştir ama hissedilir. Biz tarımda risk yönetimini bir an önce, kriz gelmeden yapmalıyız. ‘Kuraklık kapıda’ deyip durduk. Artık kapıdan içeri girdi kuraklık. Bu sadece ülkemiz için değil, dünyamız için de olan bir şey. 2020 yılında bir çekirge istilası yaşandı dünyada. 4 yıl çok uzak bir zaman değil”
Evet… Uzmanlara göre kriz kapıdan içeri girdi…
Hep birlikte el ele vererek kuraklığın önüne geçmek için neler yapmalıyız onu düşünmeliyiz…
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi