2026 yılında geçerli olan net asgari ücret 28 bin 75 lira 50 kuruş, brüt asgari ücret ise 33 bin 30 lira olarak uygulanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 2026 yılı için belirlenen ücret 1 Ocak-31 Aralık 2026 dönemini kapsıyor. İndirimsiz hesaplamada asgari ücretin işverene toplam maliyeti 40 bin 874,63 liraya kadar çıkıyor.
2027 yılında uygulanacak yeni asgari ücret ise henüz belirlenmiş değil. Peki Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde enflasyon tahminlerine dayalı üç ayrı zam senaryosunda yeni asgari ücret nasıl şekillenecek?
Mevcut net ücret üzerinden yüzde 20'lik bir artış yapılması halinde 2027 asgari ücreti yaklaşık 33 bin 691 TL seviyesine gelecek.
Bu hesaplamada 28 bin 75,50 TL'lik mevcut net ücret baz alındığında yeni maaş 33 bin 690,60 TL oluyor.
İkinci senaryoda ise yüzde 25'lik artış ele alınıyor.
Bu oranın uygulanması halinde net asgari ücret 35 bin 94,38 TL seviyesine yükselecek.
Böylece mevcut maaşa göre yaklaşık 7 bin 19 TL'lik bir artış ortaya çıkacak.
Yüzde 30'luk artış senaryosunda ise yeni net asgari ücret 36 bin 498,15 TL olacak.
Bu durumda mevcut 28 bin 75,50 liralık ücrete kıyasla yaklaşık 8 bin 423 TL'lik artış gerçekleşmiş olacak.
Yeni Orta Vadeli Program'da 2027 yılı için yıl sonu tüketici enflasyonu yüzde 21 olarak öngörülüyor. Programda 2026 yılı için gerçekleşme tahmini yüzde 28,4, 2028 için yüzde 13,5, 2029 için ise yüzde 9 olarak yer alıyor.
Ancak OVP'deki enflasyon hedefinin doğrudan asgari ücret zam oranı anlamına gelmediğini belirtmek gerekiyor. Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarının ardından belirlenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önceki yıllara ilişkin açıklamalarında asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlatıldığı ve yeni ücretin aralık ayının sonunda kamuoyuna açıklandığı görülüyor. 2026 yılı ücreti için de komisyon görüşmeleri 12 Aralık 2025'te başlamış ve sonuç 23 Aralık 2025'te açıklanmıştı.
Dolayısıyla 2027 yılı için uygulanacak rakamın da aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu sürecinin ardından netleşmesi bekleniyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Odunpazarı’nda kim kazanır?
Kerem Akyıl
YENİ Parti’nin Eskişehir’deki üyesi de yeni!
Tarkan Demir
Tepebaşı halkı Ataç'tan memnun!
Kaan Özcan
Ahilik anlayışı
Seval Erci
Eskişehir’in mirası yok oluyor!
Ümit Polatbaş
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy