14 zirvenin tümüne ayak bastı: Türk dağcı Tunç Fındık kimdir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 14 zirvenin tümüne ayak bastı: Türk dağcı Tunç Fındık kimdir?
A
a

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyada 8000 metre sınırını aşan 14 zirvenin tümüne tırmanmayı başaran ilk Türk oldu. İnsanlık tarihinde 49 kişi bu projeyi tamamlayabildi. Peki Tunç Fındık kimdir? Tunç Fındık hayatı ve biyografisi...

Sütiş Eskişehir
Dağcılık branşında "olimpiyat şampiyonluğu" olarak nitelendirilen ve Dünya'da sadece 45 kişinin tamamlayabildiği 14x8000 projesini başarıyla tamamlayan ilk Türk sporcu Tunç Fındık oldu. 

Tunç Fındık projesinin 14. ve son ayağı Pakistan'daki Nanga Parbat (8125 metre) tırmanışını sonuçlandırıp, bu seriyi tamamlayan ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti. 
 

Peki Tunç Fındık kimdir? 

Tunç Fındık profesyonel dağcı/ tırmanıcı, dağ rehberi, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır.

1972 yılında Ankara’da doğan Tunç Fındık Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Tunç Fındık, Türkiye Dağcılık Federasyonunda görevlidir,  THE NORTH FACE yerel (Türkiye) atletidir,  GRIVEL  tırmanış takımı ve TOTEMCAM  atlet takımı üyesidir. 

Tunç Fındık, en önemlisi ‘Dağcılık- Zirvelerin Özgürlüğü’ olmak üzere, toplamı 2500 sayfayı bulan, dağcılıkla ilgili  beş  adet  kitabın İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yapmıştır. Kendine ait  on adet özgün kitabı bulunmaktadır: Toros- Aladağlar hakkındaki ‘Aladağlarda 50 rota’ , bu kitabın İngilizcesi olan ’50 Climbing Routes In The Aladag Range‘, Aladağlar silsilesine yönelik kapsamlı bir rehber olan ‘Aladağlar Dağcılık ve Tırmanış Rehberi’,   Doğu Karadeniz-Kaçkar Dağlarına yönelik ‘Kaçkar-Verçenik Tırmanış Rehberi’  adlı kitapların ve ‘’Tanrıların Tahtına Yolculuk Everest Tırmanışımın Hikayesi’, ‘Karakurum’da 80 gün’, ‘Kış Dağcılığı- Teknikler ve Taktikler’, ‘İrtifa 8000-Yüksek Macera’, ‘K2-Dağların Dağı’  ve ‘Altitude 8000’ adlı kitapların yazarıdır.
Türkiye ve yurtdışında 1000’den çok dağın zirvesine çıkmış olan Tunç Fındık, özellikle orta/batı Toroslar’da 700 kadar yeni rotanın ilk tırmanış/ ilk kış çıkışı/ dağın ilk çıkışı  gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin birçok tırmanış bölgesinde çok sayıda kısa geleneksel kısa tırmanış rotasının yanısıra, birçok donmuş şelale rotasının da keşiflerini  ilk çıkışlarını yapmıştır. Yurtdışında Nepal, Tibet/Çin, Pakistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Fransa, İtalya, İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Arjantin, Tanzanya, Kenya, Rusya Federasyonu ve İskoçya’da tırmanışlar gerçekleştirmiştir.
Dünyamızdaki toplam 14 adet 8000 metrelik dağların tümüne çıkmayı içeren 14×8000 projesi ile ilgilenmektedir. 202 yılı sonu itibariyle onüç  adet 8000 metrelik zirveye tırmanmıştır ve Everest’e iki kere, farklı rotalardan çıkan ilk Türk olmuştur.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi