Hasbihal Ne Demek, Hasbihal TDK Anlamı Nedir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hasbihal Ne Demek, Hasbihal TDK Anlamı Nedir?
A
a

Bazı sözcüklerin anlamını bilmiyor olabiliriz. Ne anlama geldiği çok bilinmeyen kelimelerden biri de Hasbihaldir. Hasbihal ne demek, TDK anlamı nedir, Hasbihal kelimesinin kökeni nedir, cümle içinde nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

Sütiş Eskişehir
Hasbihal kelimesinin ne demek olduğu, TDK'daki anlamı, nasıl kullanıldığı gibi sorular pek çok insanın merak ettiği konulardır. İşte Hasbihal ne demek, TDK anlamı ve cümle içinde kullanımları...

Hasbihal Ne Demek?

Hasbihal kelimesi Türkçe'de ''durum değerlendirmesi'' anlamına gelir. Çok eski dönemlerden beri kullanılan hasbihal kelimesi tarihte ilk kez Fransız dil bilimci François de Mesgnien Meninski tarafından ḥasb-ı ḥâl üzre (durum gereği) anlamında kullanılmıştır. Kelime Meninski’nin, 1860 yılında yayınladığı “Thesaurus Linguarum Orientalium, Turcicae, Arabicae, Persicae” adlı eserinde yer almıştır. Arapça kökenli bir kelime olan Hasbihal, “hasb-ı hal” cümle yapısından gelir. Yani hali hesap etmek, halin muhasebesini yapmak anlamlarını taşır. Hasbi kelimesi, hesap kökünden gelen bir kelime olsa da, hasbihâl kelimesi, hasb-ı hâl kökünden gelir.

Hasbihal TDK Anlamı

Hasbihal kelimesinin TDK anlamı da çok merak ediliyor. Türk Dil Kurumu'na göre hasbihal sözcüğünün anlamı, ‘sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek’ tir. Hasbihal, çoğu zaman yapılan güzel sohbetler, karşılıklı iyi vakit geçirmek anlamlarında kullanılır. 

İslam Dininde Hasbihal Ne Anlama Gelir?

Hasbihal kelimesinin İslam dini tarafında da anlamı bulunmaktadır. Buna göre hasbihal “Hesap etmeden, herhangi bir beklenti içinde olmadan, sadece Allah’tan bekleyerek” anlamlarında da kullanılır. Hasbetenlillah kelimesinin yerini kısaltma olarak, hasbihâl kelimesi almıştır. Hasbihal kelimesi eskisi kadar sık kullanılmasa da pek çok kişi tarafından terich edilen bir kelime.

Hasbihal kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

İşte Hasbihal kelimesinin cümle içinde kullanımına dair bir kaç örnek;

“Eşimle hasbihal ederken, televizyonda çok üzücü bir haber gördüm.”

“Eski dostlarımla ne zamandır oturup hasbihâl edemiyoruz.”

“Bugünlerde bana en iyi gelen şey seninle hasbihâl etmek.”


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi