Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yurt dışından getirilen cep telefonları için ödenen IMEI kayıt ücretine uygulanacak yeni tutar netleşti. Buna göre, 2026 yılı itibarıyla IMEI kayıt bedeli 57 bin 241 TL olarak belirlendi.
Yeni ücret, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak. 2025 yılında uygulanan 45 bin 614 TL’lik kayıt bedeli ise yeni yılda geçerliliğini yitirecek. Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 25,49 olarak açıklanması, birçok harç ve ücrette olduğu gibi IMEI kayıt bedelinde de ciddi artışı beraberinde getirdi.
IMEI kaydı yapılmayan cep telefonları Türkiye’de mobil şebekelerde kullanılamıyor. Yurt dışından telefon getiren kullanıcıların cihazlarını aktif olarak kullanabilmesi için belirlenen bedeli yatırarak kayıt işlemini tamamlaması gerekiyor.
Uygulama, yurt dışından bireysel olarak cep telefonu getiren yolcuları kapsıyor. Türkiye’den satın alınan cihazlar için ise IMEI kayıt ücreti talep edilmiyor. Düzenleme özellikle yurt dışı alışverişini tercih eden tüketicileri yakından ilgilendiriyor.
IMEI kayıt işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) hizmetleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kayıt yaptırılmayan cihazlar yaklaşık 120 gün sonunda mobil şebekelere kapatılıyor. Ayrıca bir kişi 3 yıl içinde yalnızca 1 cihaz için IMEI kaydı yaptırabiliyor.
Resmi verilere göre IMEI kayıt bedeli 2018 yılında 500 TL iken, 2023’te 20 bin TL, 2024’te 31 bin 692 TL, 2025’te 45 bin 614 TL olarak uygulanmıştı. 2026 itibarıyla ise bu tutar 57 bin TL’yi aşmış oldu. Yurt dışından telefon getirmeyi planlayanların, yılbaşı öncesi ya da sonrası işlem yapma konusunda kararını buna göre vermesi bekleniyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Sağduyu her şeyden önemli
Ahmet D. Canoruç
Okul arazileri de mi satışa çıkartılacak?
Kerem Akyıl
Ahmet Ataç’ın Eskişehir’de yarattığı güç!
Tarkan Demir
Halk geçim derdinde siyasiler şov peşinde...
Kaan Özcan
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Bu korkunç tabloyu kimse konuşmuyor!
Ümit Polatbaş
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy