Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, katılımcı bütçe modelini Ankara’da anlattı. “Projeleri vatandaşlarımızla birlikte belirliyoruz” diyen Ünlüce, sürecin dijital ortamda yürütüldüğünü ve halk oylamasıyla şekillendiğini vurguladı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Ankara’da düzenlenen “Ali Dinçer 1. Sosyal Demokrat Belediyecilik Günleri”nde konuşmacı olarak yer aldı. Programda yerel yönetimlerin güncel uygulamaları ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ele alındı.
Katılımcı bütçe modeli anlatıldı
Programın ikinci gününde düzenlenen “Katılımcı Bütçe Uygulamaları” oturumunda konuşan Ünlüce, Eskişehir’de uygulanan modeli paylaştı. 2026 yılı bütçesi hazırlanırken vatandaşlardan proje önerileri alındığını belirten Ünlüce, sürecin dijital ortamda yürütüldüğünü ifade etti.
Projeler halk oylamasıyla belirleniyor
Teknik değerlendirmelerin ardından uygun bulunan projelerin yeniden vatandaşların oyuna sunulduğunu söyleyen Ünlüce, seçilen projelerin doğrudan bütçeye dahil edilerek hayata geçirildiğini vurguladı.
Vatandaş süreçte aktif rol alıyor
Katılımcı bütçenin sadece öneri aşamasıyla sınırlı olmadığını dile getiren Ünlüce, uygulama sürecinde de vatandaşların sürece dahil edildiğini belirtti. Kent konseyleri ve çalışma gruplarıyla projelerin adım adım takip edildiğini aktardı.
“Yolumuzu halkımızla birlikte çiziyoruz”
Ünlüce konuşmasında, “Kimimiz beldede, kimimiz ilçede, kimimiz ilde, kimimiz büyükşehir belediyelerinde başkanlık yapıyoruz. Ve halkın ülkemizin içinde bulunduğu bu umutsuz durumda bizim en önemli görevimiz halka umut, neşe ve inanç verebilmek. İşte katılımcı bütçe de bunun en güzel yollarından bir tanesi. O yüzden bizler Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak, sosyal demokrat belediyeler olarak her zaman katılımcı bütçe önceliğimiz olacak. Ve durmaksızın yorulmadan çalışmaya devam ederken bir taraftan da yolumuzu hep halkımızla beraber çiziyor olacağız.” ifadelerini kullandı.
“Her ayın 26’sı indirim günü”
2026 yılı uygulamalarına da değinen Ünlüce, “2026 yılında biz her ayın 26’sını da indirim günleri ilan ettik. Esnafımızın da katılımıyla kentte farklı bir hareketlilik oluştu. Biz de sevgili Ankaralıları her ayın 26’sında Eskişehir’e bekliyoruz.” dedi.
Geniş katılımlı program
İki gün süren programda; planlama, sosyal politikalar, dayanışma modelleri ve katılım mekanizmaları ele alındı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden belediye başkanları, akademisyenler ve uzmanlar deneyimlerini paylaştı.
Kaynak : HABER MERKEZİ