Eskişehir'in toprakları bir zafer daha kazandı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in toprakları bir zafer daha kazandı!
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Alpu Termik Santrali projesine karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinde önemli bir başarı elde edildi.

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi sınırlarında bulunan Sepetçi ve Margı mahallelerindeki tarım arazilerinin, Alpu Termik Santrali ve ek tesisleri için kullanılmasına yönelik verilen “tarım dışı kullanım” izinleri, yürütülen hukuk mücadelesi sonucu durduruldu.

Bursa Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay’ın bozma kararına uyarak, söz konusu izinleri iptal etti ve bölgenin tarımsal bütünlüğünün korunmasına hükmetti.

MAHKEME RET KARARINI KALDIRDI, İPTALİNE OYBİRLİĞİYLE KARAR VERDİ

Daha önce Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedilen ve istinaf başvurusu da olumsuz sonuçlanan dava, belediyenin ısrarlı takibi sonucu Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay Onuncu Dairesi’nin 25 Eylül 2025 tarihli bozma kararı sonrası Bursa Bölge İdare Mahkemesi, idari işlemleri yeniden inceleyerek ret kararını kaldırdı ve iptaline oybirliğiyle karar verdi.

ÇED KARARI BULUNMAYAN BİR PROJENİN HAYATA GEÇİRİLEMEYECEĞİ VURGULANDI

Mahkeme, projenin temel dayanağı olan “ÇED Olumlu” kararının daha önce yargı yoluyla iptal edildiğine dikkat çekti. Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca geçerli bir ÇED kararı bulunmayan bir projenin hayata geçirilemeyeceği vurgulandı. Ayrıca karar gerekçesinde, söz konusu alanın büyük kısmının “Alpu Büyük Ova Koruma Alanı” içinde olduğu, termik santral gibi kirletici tesislerin tarımsal bütünlüğü bozacağı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ifade edildi.

AYŞE ÜNLÜCE: ESKİŞEHİR'İN GELECEĞİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Alpu Ovası’nı korumak için yürüttüğümüz hukuk mücadelesinde önemli bir kazanım daha elde ettik. Beyazaltın ve Kozlubel mahallelerimizdeki tarım alanlarının korunmasına hükmedildi. Tarımın, doğanın ve yaşamın yanında durmaya, kentimizin geleceğini savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi