Eskişehir’de trafik tartışmasına Ayşe Ünlüce’den yanıt

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de trafik tartışmasına Ayşe Ünlüce’den yanıt
A
a

Araç sayısı 400 bini geçti, tartışmalar büyüdü. Ünlüce, tramvay ve bisiklet yolu yatırımlarını savundu: “Uzun vadede trafiği rahatlatacak olan alternatif ulaşım modelleridir.” 72 kilometrelik kesintisiz bisiklet ağı hedefleniyor.

Eskişehir’de artan araç sayısı, kent içi ulaşım tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, 400 bini aşan araç parkına dikkat çekerek, ulaşım politikalarında önceliğin otomobiller değil toplu taşıma ve yayalar olması gerektiğini vurguladı. Tramvaya tanınan önceliğe yönelik eleştirilere yanıt veren Ünlüce, şehir planlamasında küresel eğilimin “araç merkezli” değil “insan merkezli” olduğunu söyledi.

ARAÇ DEĞİL YAYA ÖNCELİĞİ

Kentin trafik sorununa ilişkin de açıklamalar yapan Başkan Ünlüce, “Eskişehir’de araç sayısı 400 bini geçti. Bu nedenle trafik konusunda bazı tartışmalar yaşanması da normal. Özellikle tramvaya verilen öncelik çok eleştiriliyor. İnsanlar ‘neden tramvay beklemiyor da arabalar bekliyor’ diyor. Ama tramvay bir seferde 200-300 kişiyi taşıyor. Arabada ise çoğu zaman bir ya da iki kişi oluyor. O yüzden toplu taşımaya öncelik vermek zorundayız. Dünyada da artık şehir planlaması araçlara göre değil, yayalara göre yapılıyor. Biz de bu yaklaşımı benimsiyoruz. Bisiklet yolları da bu nedenle önemli. Birinci etap tamamlandı ve kullanım giderek artıyor. Bisiklet yollarının cazip olabilmesi için kesintisiz olması gerekiyor. Bu yüzden 2’nci ve 3’üncü etapları da tamamlamamız gerekiyor. 2’nci etabın ihalesini bu yıl yapacağız. 3’üncü etabı da önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz. Toplamda yaklaşık 72 kilometrelik bir bisiklet yolu ağı olacak. Ayrıca yeni yaptığımız bütün bulvarlarda da bisiklet yolu olacak” dedi.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ

Ünlüce, trafiğe ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti: “Aşağı Söğütönü’ndeki 100. Yıl Bulvarımızı Yukarı Söğütönü’nün çıkışına kadar uzatacağız. Dolayısıyla oradaki bisiklet yolu da devam edecek. Aşağı Söğütönü’nden Batıkent’e doğru yapılacak köprü için Karayolları ile yazışmalarımızı ve görüşmelerimizi yapıyoruz. Tam olarak nereden yapılacağına ise teknik ekipler karar verecek. Bisiklet yolları konusunda ‘trafiği artırdı’ eleştirileri var ama Eskişehir’de trafiği artıran şey aslında bisiklet yolları değil. Birinci sebep çevre yolunun olmaması. Bisiklet yolu ise uzun vadede bu şehrin trafiğini rahatlatacak. Ayrıca bu tür konularda uzman ekiplerle ve master planlarla çalışmak gerekiyor. Yani trafiği çözmek için her şeyi araştırıyor, inceliyoruz. Alt geçitler ve üst geçitler nerede olmalı, bunları da değerlendiriyoruz. Trafik sorununu çözmek gerçekten çok zor bir konu.”
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon
Bekir T. 5 Mart 2026 12:10

Vatandaş özel araçlara değil toplu taşımaya özendirilmelidir. Fakat toplu taşımanın da gün geçtikçe zamların önüne geçilemediğinden maalesef ekonomik hesaba göre yine özel araçlara yönleniyor, bunun göz önünde alınması lazımdır.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi