Yeşiltepe Mahallesi’nin imar düzenlemesi ile ilgili konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Yeşiltepe Mahallesi’nin donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, yollarının genişlemesiyle ve ayrık nizam yapılandırmasıyla güzel, örnek bir mahalle olacak” dedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ocak ayı meclisinde gündem maddeleri arasında yer alan Yeşiltepe Mahallesinde imar düzenlemesi gerginlik yarattı. Meclis toplantısını dinlemeye gelen Yeşiltepe sakinlerine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce söz verdikten sonra kendisi de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İmar düzenlemesinin hem Tepebaşı hem Büyükşehir meclisinden AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin onayı ile oy birliğiyle geçtiğini hatırlatan Ünlüce, “Tepebaşı Belediyesi’ne ya da bizim imar birimlerimize gelirseniz her türlü bilgiyi veririz. Hatta meclis salonumuzu açarız, arkadaşlarımız burada da bilgi verirler. Bundan bir endişeniz olmasın” diye konuştu.

“Yeşiltepe’nin imar sorunu yıllardır birikmişti”
“Yeşiltepe Mahallesi'nin imar sorunları zaten uzun yıllardır birikmiş durumdaydı. Arkadaşlarımız bununla ilgili çalıştılar” diyen Başkan Ünlüce,“Sadece Tepebaşı bölgesinde değil, Odunpazarı bölgemizde de benzer yerler var. İmar planları yapıldı ve bu planlar yapıldıktan sonra elbette çeşitli usuller izlendi. Burada benimsenen yöntem; ada bazında, ayrık nizamlar yaratarak bir yapılandırma gitmek oldu. Bununla ilgili şuyulandırmanın ötesinde bir şey yapmak mümkün değildi. Şuyulandırmanın zor olduğunu bizler de kabul ediyoruz. Ancak Yeşiltepe Mahallesi'nin donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, yollarının genişlemesiyle ve ayrık nizam yapılandırmasıyla güzel, örnek bir mahalle olması için arkadaşlarımız çalıştılar” dedi.
“Her iki meclisten de oy birliğiyle geçti”
Başkan Ünlüce, “Eksik bilgilendirme konusuyla ilgili daha önce bir görüşme yapmıştık. Konu Tepebaşı Belediye Meclisi'nde görüşüldü ve oy birliğiyle bize geldi. Buradan da oy birliğiyle geçti. Bundan sonraki aşama hukukidir. Artık bunun üzerine yapılabilecek bir şey yoktur. Sizler itirazlarınızı bildirin; zaten meclis ve komisyon üyelerimiz bu itirazları inceleyecekler ve sonuca göre cevaplarını verecekler. İtirazlar peyderpey geliyor. Tepebaşı Belediye Meclisi'nde karara bağlandıktan sonra Büyükşehir Belediyemize geliyor” şeklinde konuştu.
“Belediyelerden bilgi alabilirsiniz”
Belediyelerden her türlü bilgiyi alabileceklerini vurgulayan Başkan Ünlüce, “Biz konuyu biraz önce komisyonlarımıza havale ettik. İmar komisyonu üyelerimiz burada konuyu inceleyecekler. Meclis havalesi sırasında gördüğüm kadarıyla itirazların önemli bir bölümü kabul edilmiş, bazıları ise reddedilmiş. Perşembe günkü mecliste, eğer komisyonumuz kararını vermiş olursa, konu görüşülecek. Bu 2-3 günlük süreçte Tepebaşı Belediyesi’ne ya da bizim imar birimlerimize gelirseniz her türlü bilgiyi veririz. Hatta meclis salonumuzu açarız, arkadaşlarımız burada da bilgi verirler. Bundan bir endişeniz olmasın” dedi.
“Ada bazı şehre ve mahalleye nefes aldıracak”
Başkan Ünlüce, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Belediye meclislerinin hukuki süreçleri vardır: İlçe belediyesi imar planının 1/1000'liğini yapar, Büyükşehir Belediyesine gelir, burada oylanır ve sonrasında itiraz mercii başlar. İtirazların sonuçlanması, komisyonlardan gelen kararlara göre meclis tarafından tekrar karara bağlanır ve ondan sonra dava süreçleri başlar. Biz elbette ki bu imar planı değişikliğini benimseyenler kadar benimsemeyenlerin de olacağını biliyoruz. Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşayan bir kısım vatandaşımız, hukuki bir yol izleyebilir. Hukuk mahkemelerinden gelecek kararlar zaten başımızın üstündedir. Ancak burada ada bazında benimsenen çözüm, yerinde yükselme şeklinde değil, şehre ve mahalleye nefes aldıracak bir yöntemdir.”