Eskişehir’de siyanürlü maden tepkisi: 19 Nisan için önemli çağrı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de siyanürlü maden tepkisi: 19 Nisan için önemli çağrı!
A
a

Eskişehir’de CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Doğa ve Yaşam Platformu’nun başlattığı çalışmaya destek vererek siyanürlü maden projesine karşı 19 Nisan Pazar günü düzenlenecek yürüyüşe çağrı yaptı; hafta sonu gerçekleşecek etkinlik öncesinde Alpagut-Atalan bölgesindeki projenin çevre ve yaşam hakkını tehdit ettiğini vurgulayan Yalaz, kamuoyunu katılımla tepki göstermeye davet etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Teşkilatı, kentte tartışma yaratan siyanürlü maden projesine karşı sahaya indi. İl Başkanı Talat Yalaz, Doğa ve Yaşam Platformu’nun açtığı standı ziyaret ederek hem yürütülen çalışmalara destek verdi hem de 19 Nisan Pazar günü düzenlenecek yürüyüş için çağrıda bulundu.

DOĞA VE YAŞAM PLATFORMU’NA DESTEK

Eskişehir’de faaliyet gösteren Doğa ve Yaşam Platformu üyelerinin günlerdir sürdürdüğü farkındalık çalışmasına destek veren Yalaz, platform temsilcileriyle bir araya geldi. Platform Başkanı Fatma Filiz Özkoç’tan süreçle ilgili bilgi alan Yalaz, CHP olarak yürüyüşe katılacaklarını açıkladı.

“BU SADECE ÇEVRE DEĞİL, YAŞAM MESELESİ”

Yalaz, Alpagut-Atalan bölgesinde planlanan siyanürlü altın ve gümüş madeni projesine sert tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: “Bu proje yalnızca bir çevre meselesi değil, aynı zamanda bir yaşam hakkı ve üretim hakkı meselesidir.”

Projenin Cengiz Holding tarafından yürütüldüğünü belirten Yalaz, söz konusu girişimin “rant odaklı bir anlayışın devamı” olduğunu savundu.

SAKARIILICA VURGUSU: “TÜRKİYE’NİN GIDA DEPOSU”

Eskişehir’in en verimli tarım alanlarından biri olan Sakarıılıca için özel vurgu yapan Yalaz, bölgenin Türkiye’nin sebze üretiminde kritik rol oynadığını belirtti: “Bu topraklar ülkemizin sebze ihtiyacının yaklaşık yüzde 18’ini karşılıyor. Bu alanı zehirlemek, sadece doğayı değil, sofralarımıza gelen gıdayı da yok etmek demektir.”

Aynı zamanda bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatan Yalaz, projenin hem doğaya hem de tarihi mirasa zarar vereceğini ifade etti.

“ESKİŞEHİR’İN TAMAMI RİSK ALTINDA”

Maden sahasının yalnızca belirli bir bölgeyle sınırlı olmadığını savunan Yalaz, dikkat çeken bir uyarıda bulundu: “Eskişehir’in tamamı bir maden sahasıdır. Alpagut’u verirsek, Eskişehir’i de teslim etmiş oluruz.”

KRİTİK TARİH 20 NİSAN

Yalaz, 20 Nisan’da yapılacak bilirkişi keşfinin sadece teknik bir süreç olmadığını belirterek, bunun aynı zamanda doğa ile rant arasında verilecek bir karar olacağını söyledi. CHP’nin ve platform üyelerinin o gün sahada olacağını vurguladı.

YÜRÜYÜŞE DAVET

CHP İl Başkanı Yalaz, tüm Eskişehirlilere çağrıda bulunarak 19 Nisan Pazar günü düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. Yalaz, bu sürecin yalnızca çevre değil, gelecek nesillerin yaşam hakkı açısından da kritik olduğunu ifade etti.

 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi