Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üçüncü yıldönümünde, Köprübaşı’ndan Yediler Parkı’na yürüyüş düzenledi. “Deprem değil düzeniniz öldürdü”, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganlarıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, vatandaşlar ve sivil toplum temsilcileri depremde yaşanan ihmalleri protesto etti.
Platform adına konuşan Emek Partisi İl Başkanı Ceren Kökoğlu, depremlerde yaşanan can kayıplarının ihmaller zincirinin sonucu olduğunu vurguladı: “Deprem; olduktan sonra değil, olmadan önce tedbir alınması gereken bir doğal afettir. Doğal olmayan bunun bir katliama dönüşmesidir. Hükümet depreme karşı gerekli önlemleri almamış, aksine rantı büyütmüştür.”
Kökoğlu, resmi rakamlara göre 50 bin, bazı açıklamalara göre ise 130 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, deprem sonrası devletin ihmalleri nedeniyle halkın yardımsız ve yalnız bırakıldığını söyledi.
İmar afları ve afet sonrası yetersiz destekle halkın mağduriyetinin arttığını ifade eden Kökoğlu, “Deprem sonrası verilen riskli alan ve acele kamulaştırma kararları, afet ve kriz koşullarını fırsata çevirmiştir. Binlerce aile hâlâ konteynerlerde, soğuk ve susuzlukla mücadele ediyor” dedi.
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, resmi kayıtlara göre 50 binden fazla can kaybı yaşandığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. Aksaray, sorumluların hesap vermediğini ve devletin yaraları daha da derinleştirdiğini vurguladı.
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Salih Eğerci ise deprem sırasında devletin koordinasyonsuzluğunu eleştirerek, güvenli şehir ve yapıların ancak bilime ve mühendisliğe öncelik veren bir yapı ve denetimle mümkün olacağını söyledi.
Platform, yürüyüş ve açıklamalarla, depremden sonra yaşanan ihmalleri ve sorumsuzlukları kamuoyunun gündeminde tutmayı hedefliyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
TOKİ Kocakır konutlarının altyapısını kim yapacak?
Tarkan Demir
CHP’de kapının önüne konacak isimler
Kerem Akyıl
Uyanınca ilk iş bunu yapıyorsanız büyük tehlikedesiniz!
Ümit Polatbaş
Trafiği sıkıştıran büyük araçlar!
Kaan Özcan
Bayram mutluluk demek değil miydi?
Seval Erci
Sağduyu her şeyden önemli
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
