Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ), iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji tasarrufu hedefleri doğrultusunda atık su arıtma tesislerinde enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Uygulanan projelerle hem doğal kaynak kullanımı azaltılıyor hem de çevre dostu enerji üretimi sağlanıyor.
Alpu Yolu üzerinde bulunan ESKİ Atık Su Arıtma Tesisleri’nde 2025 yılı boyunca kent merkezinde 48 milyon 430 bin metreküp, ilçe tesislerinde ise 2 milyon 333 bin metreküp atık su arıtıldı. Arıtma sürecinde ortaya çıkan çamur, döngüsel ekonomi yaklaşımı kapsamında değerlendirilerek çevreci biyogaz üretiminde kullanıldı.
Ön çöktürme ve son çöktürme havuzlarında oluşan arıtma çamurunun anaerobik çürütülmesiyle elde edilen biyogaz, tesis bünyesinde bulunan ve her biri 1 megavat kurulu güce sahip iki gaz jeneratöründe elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Aynı sistemle elde edilen ısı enerjisi ise hem çamur çürütme süreçlerinde hem de tesis binalarının ısıtılmasında kullanılıyor.
Bu çalışmalar sayesinde ESKİ, 2025 yılında biyogazdan toplam 7 milyon 333 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üreterek tesislerin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 48’ini kendi kaynaklarından karşıladı. Böylece enerji maliyetleri düşürülürken, karbon ayak izinin azaltılmasına ve iklim dostu altyapı yönetimine önemli katkı sağlandı.
Öte yandan arıtma süreci sonunda oluşan çamurun bir bölümü, lisanslı firmalar aracılığıyla alternatif yakıt olarak değerlendirilerek bertaraf yerine enerji geri kazanımı sağlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin, iklim kriziyle mücadelede yerel yönetimlerin rolünü güçlendiren “Gelecek doğaya saygı duyan şehirlerin olacak” yaklaşımı doğrultusunda ESKİ Genel Müdürlüğü; sürdürülebilir enerji üretimini destekleyen, çevresel etkiyi en aza indiren ve kaynak verimliliğini esas alan atık su yönetim modelleriyle çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Neyi anlatıyor eski vatandaş su kesintisine bakar suya ucuz ulaşıma bakar
MHP’de siyasi kırılma!
Tarkan Demir
Eskişehir’de emekli ne yiyecek?
Kerem Akyıl
Silahları evinizden uzak tutun!
Kaan Özcan
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bu bayram ihmalin bedeli ağır olmasın
Ümit Polatbaş
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
