Eskişehir ekonomisi büyük risk altında

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir ekonomisi büyük risk altında
A
a

Eskişehir ve öğrenci ekonomisine dayalı diğer şehirler korona virüs salgını nedeniyle 2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte olumsuz etkilendi.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir ekonomi haberleri

Korona virüs salgını nedeniyle 2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte öğrenci ekonomisine dayalı şehirlerin olumsuz etkilendiğini belirten Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği (ESMİAD) AR-GE Komisyonu Başkanı Ayberk Kırçın, “Şehirde bulunan kafe, lokanta, eğlence mekanları, yurtlar ve emlak sektörü maddi açıdan büyük sıkıntılar içine girmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Covid-19 salgını nedeniyle üniversitelerin kapalı kalması, öğrenci kenti Eskişehir’in ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Korona virüsün etkisini hissettirdiği 2020 yılı başından bu yana üniversiteler uzaktan eğitime geçti. 2019-2020 öğretim yılı bahar dönemi boyunca üniversitelerin kapalı kalması Eskişehir’deki işletmecileri zor duruma soktu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kırçın, şehirdeki esnafın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

“Üniversite öğrencileri Eskişehir’in temel taşıdır”
Şehirdeki esnafın geleceğe dair endişeli olduğunu aktaran Ayberk Kırçın, yetkililerin ekonomisi öğrenci odaklı şehirlerle ilgili çalışma yapması gerektiğine değindi. Kırçın, şöyle konuştu:
"Uzaktan eğitim sisteminin 2020-2021 eğitim öğretim yılının güz döneminde de devam etmesi esnafı kara kara düşündürmeye başladı. Şehrimizin 870 bin olan nüfusunun 150 bin kadarını oluşturan üniversite öğrencileri, şehir ekonomisinin de yüzde 20’sine etki etmektedir. Bu bağlamda şehirde bulunan kafe, lokanta, eğlence mekanları, yurtlar ve emlak sektörü maddi açıdan büyük sıkıntılar içine girmişlerdir. Üniversitelerin örgün eğitim sistemine geçişi için net bir bilgi olmamakla beraber bahar dönemi için umutlarını bağlayan esnaf ve yerli halk şu an yaşadığı sıkıntılarını duyuramamış kaderine terk edilmişlerdir. Şunu bir kez daha görmüş olduk ki üniversite öğrencileri Eskişehir’in vazgeçilmez temel bir taşı olmuştur. Sokaklar ıssızlaşmış şehir adeta hayalet şehre dönmüştür. Derneğimiz olarak mağduriyeti bulunan esnaflarımızın sesini duyurmak bizim asli görevimizdir. Devletimizin bu durumla alakalı bir çalışma yapması ekonomisi öğrenci odaklı olan şehirlerin sorunlarına eğilmesi gerekmektedir. Bu sürecin uzaması halinde geri dönüşü olmayan ekonomik zararların şehrimizin kapısı çalması kaçınılmaz olacaktır.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Biĺen 17 Ekim 2020 17:04

Abartmayın eskişehirde en fazla 70.000 civarı öğrenci okuyor nüfusun %10 bile değil üniversite caddesi ve sokakları esnafı bu vesileyle öğrencilerin kıymetini anlasınlar ayrıca daire sahipleri öğrenci apartları emlakçı turedileri öğrenciyi mağdur etmek sevdalarından vazgeçmeyi bu vesileyle idrak etsinler artık ayrıca eskisehiri öğrenciler doyurmuyor bu kadar sizlanmalar sadece öğrenci muhitleri için geçerli eskisehire eskişehir halkı katki yapar ekonomisini kalkindirir bu bir gerçektir unutmayın.

0 0 Cevap Yaz
Ufuk 8 Ekim 2020 14:35

Yatırımlarını eğlence üzerine yapanlar biraz da tek başlarına eğlensinler.

0 1 Cevap Yaz
Önce sağlık 8 Ekim 2020 14:33

Kolay yoldan para kazanmasını alışmışlar.Bunların sayısı da çıkardıkları ses kadar değil .3-5 esnaf bir fincan kahveyi 40-50 liraya satacak diye millet canına tehlikeye atmaz.Herkes çocuğunu ne zahmetlerle büyütüyor.

0 2 Cevap Yaz
Gol 7 Ekim 2020 23:41

Ne güzel oldu öğrencinin kıymetini şimdi öğrendiniz

0 1 Cevap Yaz
Kağan 7 Ekim 2020 19:18

Öğrencilere bağlı bir ekonomi mi olur.Üstelik Eskişehir ekonomisi üniversitelere yani öğrencilere bağlı değil.Çıkarlar bozulan belli bir grup var.Millet can derdine düşmüş.Bunlar mal dersinde.

0 3 Cevap Yaz
Xy 7 Ekim 2020 18:51

Ticaret bu, kazanmakta var kaybetmekte. Yahu o değilde bu öğrenciler neymişte bizim haberimiz yokmuş.. Neden bu esnaflar öğrenci isterük, öğrenci gelmiyür, onlar bizim canımız ciğerimizdi, onlar yok biz yandık bittik kül olduk diyene kadar kendilerini koruyacak kollayacak olan devletten kendileri için destek ve sahip çıkılmasını istemiyorlar ??? Neden Türkiyede büyük bir ekonomik kriz olduğunu itiraf etmiyorlarda, varsa yoksa öğrenciler üzerinden konuşup sanki ekonomiyi öğrenciler yönetiyormuş gibi demeçler veriyorlar ? Bu işletmelere sadece öğrenciler mi alınıyor ? Öğrenci harici giriş yasak mı ? Hiç sanmıyorum, zira bir fincan kahve ve bir dilim keki 50 tl ye normal vatandaşa satmak zordur. Çünkü ekonomik kriz herkesi vurdu. Ama herhalde öğrencileri ve ailelerini kriz vurmadığını zannediyorlar. Hadi itiraf etsinler ekonomik krizi, niye hep öğrenci muhabbeti yapıyorlar ?

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi