Eskişehir’de altın fiyatları bugün 30.04.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de altın fiyatları bugün 30.04.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira oldu? Çeyrek altın ne kadar? Dolar ve Euro kaç lira oldu? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında yükseliş sürüyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükselmişti. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Global piyasalar, Fed'in faiz kararı, koronavirüs salgınına ilişkin olumlu haberler ve ABD'den gelen poziitif şirket bilançolarının da etkisiyle güne iyimser olarak başladı. ABD borsalarının dün yüzde 3'ler düzeyinde artıda kapamasından sonra bu sabah ABD vadelileri de yüzde 1 civarında yükselişte. Bu iyimser havaya Asya borsaları da eşlik ediyor.
ABD vadelileri ve Asya borsalarının artıda olduğu günde yoğun bir gündem var. Günün en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Ayrıca ABD'den gelen işsizlik maaşı başvuruları ve şirket bilançoları yakında izlenecek.
Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu açıklanacak. TCMB Başkanı Murat Uysal, 'Enflasyon Raporu' ile ilgili sanal ortamdan bir sunum yapacak. TCMB son enflasyon raporunda bu yıl sonu tüketici fiyatları tahminini yüzde 8,2, gelecek yıl sonu tahminini yüzde 5,4 olarak açıklamıştı.
Dün piyasaların kapanışının ardından 6,99-6,98 seviyelerinden 6,95'lere gerileyen dolar/TL, bu sabah saatlerinde de benzer seviyelerden işlem görüyor. Euro/TL ise 7,5520'de seyrediyor.
Petrol fiyatlarındaki dün başlayan yükseliş bugün de sürüyor. ABD'de akaryakıt talebinin toparlanmaya başladığına yönelik işaretler ve petrol üretiminin azalmaya başladığına dair veriler uluslararası piyasalarda fiyatlarda hızlı toparlanma getirdi.
Brent petrol yüzde 10 civarı yükselişle 24 doların üzerinde değerleniyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşlerin baş aktörü olan ABD ham petrolü ise yüzde 14 yükselişle 17 dolara kadar çıktı.
Uzmanlara göre, altın fiyatlarındaki dalgalanmalı süreç ise bir süre daha devam edecek ve altın ve para piyasalarının istikrara kavuşması biraz daha zaman alacak.
Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 30 Nisan 2020 (bugün) saat 10:25 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 620 Lira
  • Yarım altın: bin 240 Lira
  • Gram altın: 382,20 Lira
  • Cumhuriyet altını: 2 bin 538 Lira
  • Tam altın: 2 bin 480 lira

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,9632 TL  6,9700 TL
  • Euro    : 7,5669 TL  7,5724 TL
  • Sterlin : 8,6850 TL  8,6907 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, 470,64 puan ve yüzde 0,46 değer kazanarak 102.065,96 puana çıktı. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,44 ve holding endeksi yüzde 0,66 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,63 ile sigorta, en çok gerileyen ise yüzde 0,85 ile metal ana sanayi oldu.

Dünya borsalarının, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası artan risk iştahı ile pozitif görünümünü koruduğu görülüyor.

Fed faiz oranını sabit bıraktı
Fed, dün akşam sona eren toplantısında politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Karar metninde, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı, Fed'in, bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için elindeki tüm araçlarını kullanmaya bağlı olduğu vurgulandı.

Analistler, bugün yurt içinde Enflasyon Raporu'ndaki veriler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamalarının gündemin odağında bulunduğunu ifade etti.

Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini aktaran analistler, Avro Bölgesi büyüme başta olmak üzere yoğun veri akışının da takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 102.500 ve 103.400 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını, 100.000 puanın destek konumuna geldiğini kaydetti.

eskisehir-altin-fiyatlari-30-04-2020

Yurt içi piyasalarda gözler Merkez Bankası Başkanı Uysal'a çevrildi

ABD Merkez Bankası (Fed), dün akşam sona eren, ocak ayından bu yana ilk kez normal takviminde gerçekleştirilmiş toplantısında politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Karar metninde, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı, Fed'in, bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için elindeki tüm araçlarını kullanmaya bağlı olduğu vurgulandı.

Fed Başkanı Jerome Powell ise gerçekleştirdiği basın toplantısında, ekonomik faaliyetin ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş bir oranda düşüş göstereceğine dikkati çekerek, toparlanmanın güçlü olması için daha fazla desteğe ihtiyaç olacağını söyledi. Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarına gerektiği şekilde devam edileceğini vurgulayan Powell'ın açıklamaları, "finansal piyasaların istediği desteği bulmaya devam edeceği" şeklinde yorumlandı.

Öte yandan, dün açıklanan geçici verilere göre, ABD ekonomisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileriyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 daraldı. Küresel finans krizinden bu yana görülen en sert küçülmeye karşın Powell'ın açıklamalarını pozitif algılayan borsalar hızlı bir şekilde yükselirken, dolar endeksi yüzde 0,3 gerileyerek 99,5'e indi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 2,21, S&P 500 endeksi yüzde 2,66 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,57 değer kazandı.

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışı gündemin odağındaki yerini korusa da bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararları öncesinde piyasalar pozitif seyrediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,89, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,63 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,22 yükseliş kaydetti.

ECB'nin bugün faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, tahvil alım programında limitleri artırabileceği tahmin ediliyor.

ABD ve Avrupa borsalarındaki pozitif seyir, Asya piyasaları ile yeni güne de taşındı. Japonya'da sanayi üretiminin martta yüzde 3,7 ve perakende satışların yüzde 4,6 azalmasına karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,7 yükseldi. Artan küresel risk iştahı ile Şanghay bileşik endeksinin yüzde 1,2 değer kazandığı Çin'de, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin düşüş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti.

Yurt içinde, dün ekonomik güven endeksinin Kovid-19 salgınının etkileriyle gerilemesine karşın alıcılı seyreden Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,88 artışla 101.595,33 puandan tamamladı. Dün Fed sonrası düşüşe geçerek yüzde 0,5 azalışla 6,9511'den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,9550 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Enflasyon Raporu'ndaki veriler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın açıklamalarının gündemin odağında bulunduğunu ifade etti. TCMB'nin yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu bugün saat 10.30'da açıklaması bekleniyor.

Yurt dışında ise ECB'nin kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini aktaran analistler, Avro Bölgesi büyüme başta olmak üzere yoğun veri akışının da takip edileceğini ifade etti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 102.500 ve 103.400 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu, dolar/TL'de ise 6,95-7,00 bandının izleneceğini kaydetti.

eskisehir-doviz-fiyatlari 30 04 2020

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mart ayı dış ticaret dengesi

10.30 Türkiye, TCMB Enflasyon Raporu

10.55 Almanya, nisan ayı işsizlik oranı

12.00 Avro Bölgesi 1. çeyrek GSYH

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi

14.00 Türkiye, Para Politikası Kurulu toplantı özeti

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

Petrol arama ve üretim şirketlerinin devlet hissesi ödemeleri 3 ay ertelendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını sonrası petrol fiyatlarında meydana gelen dalgalanma konusunda açıklama yapıldı. Bakanlık, enerji arz güvenliği ve enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmaya katkı sağlama amacı doğrultusunda petrol arama ve üretim sektörüne yönelik alınan tedbir ve destekleri de duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından salgın sonrası petrol fiyatlarındaki dalgalanma konusunun, petrol arama ve üretim faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediği aktarıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Covid-19 salgını sonrası petrol fiyatlarında meydana gelen dalgalanma küresel anlamda petrol arama ve üretim faaliyetlerini olumsuz yönde etkiledi. Türkiye'nin enerji bağımsızlığının ve birçok stratejik alandaki üretimin altyapısını oluşturan yerli petrol ve doğal gaz arama ve üretiminin devam etmesi, sektörün desteklenmesi, bu sektördeki istihdamın korunması ve salgın sonrasına çok daha güçlü bir şekilde hazırlanması için pek çok destek sağlanmaktadır. Petrol arama ve üretim sektörüne sürecin atlatılması için önemli katkı sağlayacak önlem ve destekler, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği petrol arama ve üretim atağının sağlam ve sürdürülebilir olması için büyük önem taşıyor” ifadelerine yer verildi.

Enerji arz güvenliği ve enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmaya katkı sağlamak amacıyla petrol arama ve üretim sektörüne yönelik alınan tedbir ve destekleri ise Bakanlık, “Son ödeme tarihi 30 Nisan 2020 olan Mart 2020 dönemi Devlet hissesi ödemeleri 31 Temmuz 2020'ye, beyanname verme süresi 20 Temmuz 2020'ye ertelendi. Son ödeme tarihi 31 Mayıs 2020 olan Nisan 2020 dönemi Devlet hissesi ödemeleri 31 Ağustos 2020'ye, beyanname verme süresi 20 Ağustos 2020'ye ertelendi. Son ödeme tarihi 30 Haziran 2020 olan Mayıs 2020 dönemi Devlet hissesi ödemeleri 30 Eylül 2020'ye, beyanname verme süresi 20 Eylül 2020'ye ertelendi. Şirketlerin sahip olduğu arama ve işletme ruhsatlarından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirme süreleri 6 ay ertelendi” şeklinde açıkladı.

Ramazan ayında balık tezgahlarının gözdesi somon oldu

Trabzon'un Moloz mevkindeki balık tezgahlarını Ramazan ayında kültür balıkları ağırlıklı olarak devam etmekte. Korona virüs nedeniyle 'Evdekal' uyarılara dikkat eden vatandaşlar Ramazan ayı ile birlikte etin pahalı olmasından dolayı balık tezgahlarına doğru yönleniyorlar.

Ramazan ayında tezgahları en çok süsleyen balıkların başında ise somon geliyor. Balıkçılar somon'un korona virüsünün bir numaralı ilacı olduğunu iddia ederek vatandaşların Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte somona yöneldiklerini belirtiyorlar. Balık tezgahlarının önüne gelen vatandaşlar ise 'Somondan başka alabileceğimiz balık yok" diyorlar.

Somon virüsün bir numaralı ilacıdır diyen yılların balıkçısı Yakup Bektaşoğlu, vatandaşların somona yöneldiğini belirterek, "Vatandaşlarımız somona yönelmiş durumda. Tepsisini, kızartmasını, ekşilisini gibi her şeyi yapabiliyorlar. Etinde pahalı olması ister istemez vatandaşlarımızı balığa yönlendirdi. Somonu yedikten sonra size virüs yanaşmaz. Virüsü ilacıdır. Bizim denizimizden çıkardığımız somon'un fiyatı 30- 35 arasında geziyor. Norveç somonu ise 60 TL'yi buluyor. Balık tezgahlarında istavrit 20 TL, mezgit 20, levrek 35-30 TL, cupra 25 TL'den satışa sunuluyor" dedi.

'Koronavirüs sonrası yaşanacak enerji ihtiyacı, yenilenebilir milli enerjinin önemini arttırıyor'

Ekonominin yeniden işlerlik kazanmasıyla birlikte yenilenebilir temiz enerjinin önemine vurgu yapan Füsun Tut Haklıdır, Türkiye'nin enerji ihtiyacıyla ilgili "Özellikle ekonominin ve sanayinin tam kapasite çalışmaya başlaması ile birlikte yaz aylarında ihtiyacımız olacak soğutma faaliyeti nedeniyle büyük bir enerji talebi oluşacağı açık. Bu aşamada yerli ve milli enerji üretebilmemiz, dolayısıyla jeotermal, rüzgar, güneş enerji santrallerimizin tamamlayıcı etkisi önem kazanacak." dedi.

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs (kovid-19), dünyanın tümüne çok hızlı bir şekilde yayılarak hem toplumların sağlığını hem de ülkelerin ekonomilerini keskin ve hızlı bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Virüsün yayılmasını kontrol altına almaya yönelik bazı ülkelerin aldığı kısıtlı veya tam sokağa çıkma yasağı eylemi kırılgan ekonomiye sahip ülkelerin yanı sıra ekonomisi güçlü olan ülkeleri de hazırlıksız yakalayarak tüm odağı sağlık harcamalarına kaydırıyor.

"Ekonomi ciddi boyutta etkilendi"
Ekonomi ve sanayiden bahsedildiğinde akla ilk olarak enerji talebinin geldiğini belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Böl. Bşk. Yrd. Dr. Füsun Tut Haklıdır, "Enerji talebi salgın tehdidinden önce şubat ortasında geçen yıla göre yüzde 6 artmışken mart ayının sonunda ENTSO-E, TEİAŞ gibi kurumların verilerine göre yüzde 12 civarında düşüş gösterdi. Avrupa'da özellikle İtalya'da yüzde 29, İspanya'da yüzde 19, Almanya'da ise yüzde 6 oranlarında enerji talebinin azaldığı görülüyor. Nisan ayında alınan önlemlerle birlikte enerji ihtiyacı, geçen yıl aynı aya göre yine düşük seviyelerde gerçekleşiyor" dedi.

Tüm bu salgın esnasında petrol fiyatlarının eksi değerleri görmesi, Uluslararası Enerji Ajansı'nın yayınladığı 2019 yılına ait Küresel Petrol ve Elektrik Tüketim Değişimleri raporunda, 2000-2018 ve 2018-2040 periyotlarında petrol tüketiminin 900 Mtep'den (milyon ton petrol eşleniği) 500 Mtep'e düşerken, elektrik tüketiminin 850 Mtep'den bin 200 Mtep'e çıkacağı belirtiliyor. Raporu değerlendiren Haklıdır, "Elektriğin önemi artarken, yenilenebilir-temiz enerji kaynaklarının bu enerji açığını gidermede ve iklim değişikliğinin de etkilerini azaltmada önemi yadsınamaz bir şekilde devam ediyor." şeklinde konuştu.

"Kurulu gücün yüzde 60'ı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan"
Türkiye'nin elektrik enerjisi kurulu gücü 2020 mart itibariyle 91.3 GWe düzeyine ulaşırken, bu enerjinin yüzde 60'a yakın bir kısmı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini kaydeden Haklıdır, "Burada hidroelektrik santrallerin yanı sıra, 8 GWe'a ulaşan rüzgar enerjisi, 6 GW'lık lisanslı ve lisanssız güneş enerjisi, 1,6 GWe'a yaklaşan jeotermal ve 1.2 GWe civarındaki biyokütle santrallerinin katkısı oldukça önemli. Üretilen elektriğin ana paydaşları diğer OECD ülkelerinde de takip edildiği gibi bina-hizmetler ve sanayi olarak gözleniyor." dedi.

"Jeotermal, güneş, rüzgar enerjilerinin önemi "
Koronavirüs salgının dünyada kendine yetebilen ülke olmanın önemini çarpıcı bir şekilde ortaya çıkardığını vurgulayan Füsun Tut Haklıdır: "Özellikle enerji, tarım, hammadde konusunda üretim yapabilen ve suyu olan yani kendine yetebilen ülkeler olarak bu krizden görece daha az etkilenerek çıkacaktır. Güç üretimi yanı sıra ısıtma ve soğutma konularında da dışa bağımlı olmamak, ülke ekonomilerini güçlü konuma getirir. Özellikle jeotermal enerjiden güç elde ederken ısıtma ve soğutmanın yapılabildiği teknolojiler, kombine çevrim, ısı pompaları ve trijenerasyon sistemlerin kurulabilmesi için fizibilite çalışmalarına başlanması gereklidir." şeklinde konuştu.

Ekilmedik 1 karış toprak kalmayacak

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için her karış toprak tohumla buluşacak.
Bir süre önce Çevre ve Şehircilik ile Tarım Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde ilk etapta 9 milyon 700 bin metrekare alan tarıma açılarak hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerinde rekolte artışı gerçekleştirilecek. Bu topraklara ekilecek tohumun yüzde 75'i hibe edilecek. Öncelikli olarak buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik ekilecek. Bu kapsamda ilk aşamada 80 bin ton ürün hasat edilecek. 20 milyon lira bütçeli bu proje ile 220 milyon liralık değer sağlanacak. Mevcut durumda Türkiye'nin işlenen tarım varlığı 23,1 milyon hektar civarında bulunuyor. Bu alanın 15,3 milyon hektarında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, 3,5 milyon hektarında da meyveler ile içecekler için ve baharat üretiliyor. Kalan bölüm ise süs bitkilerine ayrılmış durumda bulunuyor.

KENDİMİZE YETİYORUZ
Türkiye birçok üründe kendine yetiyor. TÜİK verilerine göre tahılda yurt içi talebi karşılama oranı yüzde 101. Patates yüzde 103, çavdar, yulaf ve şekerpancarı yüzde 100 oranında. Yeterlilik fındıkta yüzde 446, kayısıda yüzde 350, incirde 349, narenciyede yüzde 200, üzüm ve elmada yüzde 145, şeftalide yüzde 117 seviyelerinde.




 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi