Dünyada etkili olan iklim krizinin birçok ülkede üretimi neredeyse durma noktasına getirdiği zeytinde, rekolte kaybı beklentisi tarihi seviyede gerilemeyi sürdürüyor. Zeytindeki bu durum, hasat öncesi zeytinyağı fiyatlarını da litre başına 250-300 liraya ve zeytinin kilosunu da 70 ve 80 liraya kadar tırmandırmış durumda.
Özellikle gıda ürünlerindeki fiyat artışları vatandaşların alım gücünü zora sokuyor. Bunlardan biri de zeytinyağı ve zeytin…
Zamanında kilosunu 45 50 liraya aldığımız zeytinyağını şimdilerde 100 liranın altında bulmak oldukça zor.
Türkiye’deki perakende zeytinyağı fiyatları son iki ayda yüzde 77 zamlandı ve litresi 90 liradan 160 liraya çıktı.
Zeytinyağı fiyatlarının geldiği seviye nedeniyle 5 litrelik büyük ambalajlı ürünlere talep azaldı ve vatandaşın alım gücüne hitap eden 500 ml, 750 ml gibi ürünler daha revaçta olmaya başladı.
Çeşitli marketlerdeki fiyat değişimlerine bakıldığında da 5 litrelik teneke zeytinyağı fiyatlarının 1000 lira seviyesine çıktığı gözlemleniyor.
Zeytinyağında durum böyleyken kahvaltılık zeytin alabilmek de dar gelirli için zor olmaya başladı. Bugün marketlerde veya şarküterilerde zeytinin kilosu 60 liradan satılmaya devam ediyor.
2019 – 2020 yıllarında yeşil zeytinin kilosunu 15 liradan alabiliyordunuz, siyah zeytin ise 30 35 liralardan satılabiliyordu. 2023 yılında ise bu duruma geri dönebilmek neredeyse imkansız.
Peki zeytinde neler olacak?
En büyük zeytin üreticisi olan İspanya'da devam eden kuraklık, fiyatları rekor seviyelere yükseltti. Yurtiçinde ise maliyetlerdeki artış zeytin üreticilerini de zora sokuyor.
Akaryakıt zamlarının ardı ardına gelmesi ve ambalajdaki fiyat artışları da fiyatların yükselmesine neden olmaya devam ediyor. Üreticiler, dünyada fiyatların geri gelmesi halinde bile Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle bu durumun düzelmeyeceğini fiyatların bu şekilde süreceğini ifade ediyorlar.