Kira anlaşmazlıklarında ağırlaşan yargı yükünü hafifletmek için zorunlu hale getirilen arabuluculuk hakkında değerlendirmede bulunan Av. Aslıcan Özgür İleli, “Uyuşmazlıklarda artık direkt dava yoluna gidilemeyecek. Tarafların arabulucu vasıtasıyla anlaşamaması halinde davaya gitme hakları vardır.
Konut fiyatlarındaki artış ve enflasyonun etkisiyle yükselen kiralar, ev sahipleri ve kiracılar arasında giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Kirada anlaşamayıp mahkemenin yolunu tutanların sayısı her geçen gün artarken, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek olan kanuna göre kira uyuşmazlıklarına dava öncesinde zorunlu arabuluculuk şart olacak.

Yeni düzenlemenin etkilerini değerlendiren Av. Aslıcan Özgür İleli, “Kira artış oranlarına yüzde 25 sınır getirilince, son 1 senedir kira uyuşmazlıkları davalarında yargının yükü oldukça arttı. Kira sebepli açılan davaların duruşma günleri bile aylar sonraya verilmeye başladı.Buna çözüm kira uyuşmazlıkları 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmış olup kamuoyunda 7. Yargı paketi diye bilinen 7445 sayılı kanunun 37’ncimaddesi ile hukuk uyuşmazlıkları arabuluculuk kanunu 18/b maddesi eklenmiştir. Mülkiyet kanunundan, kira ilişkisinden, komşu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda artık direkt dava yoluna gidilemeyecek. Arabulucuya başvurmak dava şartı haline geldi.Dava şartı arabuluculuğun haricinde ihtiyari arabuluculuğa başvurmak da mümkün hale gelmiştir” dedi.
Arabulucuların her iki tarafın da hakkını gözeterek soruna çözüm bulmakla yükümlü olduğunu kaydeden İleli, “Arabuluculuk sisteminde arabuluculuk bir yargı makamı değildir. Arabulucu her iki tarafada eşit mesafede ve gizlilik ilkelerini koruyacak şekilde yaklaşmak ve buna ilişkin karar alması için orta noktayı bulmakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı.
Zorunlu arabuluculuğun hem yargı yükünü hafifleteceğini hem de tarafları yıpratıcı süreçten kurtaracağını vurgulayan İleli, “Arabuluculuk yargının yükünü hafifletmek adına alternatif bir çözüm yoludur. Arabuluculuk hukuka, yasaya ve hakkaniyete uygun bir çözüm yolu olup, tarafların anlaşmaması durumunda dava açma hakları saklıdır.Özellikle uzun süren yargılamalar her iki tarafıda oldukça yormakta ve maddi manevi yıpratmaktadır. Bu süreçte arabuluculuk sistemi tarafları bu yükten kurtararak alternatif bir çözüm yoluna sevketmektedir” diye konuştu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Enflasyon yerinde saydı karşılıksız çekler patladı!
Tarkan Demir
SADECE KÜLLİYEYE ZİNCİR VURULMADI!
Kaan Özcan
Külliye’de olması gereken oluyor
Kerem Akyıl
Eskişehir'in 37 gizli tarifi: Bu lezzetleri biliyor musunuz?
Ümit Polatbaş
MOTİVASYON ANLAMINDA DEĞERLİYDİ
Ahmet D. Canoruç
İsmini Eskişehir halkı belirleyecek
Seval Erci
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
Türkiye'de futbol
Osman Cemoğlu