Eskişehirli gelecekten endişeli!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirli gelecekten endişeli!
A
a

Eskişehir halkına ‘Sizce ülkemizde işsizlik var mı?’ diye sorduk. Büyük çoğunluk işsizlik problemi olduğunu savunurken, henüz eğitimini tamamlamamış öğrenciler ise gelecekte iş bulma konusunda yaşadıkları kaygıları dile getirdi.

Sütiş Eskişehir
TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puan azalarak yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,7 iken kadınlarda yüzde 13,7 olarak tahmin edildi. Eskişehir Hamamyolu, İsmet İnönü ve Yılmaz Büyükerşen caddelerinde Eskişehir halkına ‘Sizce ülkemizde işsizlik var mı?’ diye sorduk. Büyük çoğunluk işsizlik problemi olduğunu belirtti. ‘İşsizliğin çözümü için neler yapılabilir?’ sorusunu yönelttiğimiz vatandaşlar ise eğitimde, adalette ve istihdam sağlama konusunda yaşanan sorunların çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti.

İSTİHDAM SAĞLANMALI
NURSEL USGÜL: Evet işsizlik var. Özellikle gençler aradığı işi bulamıyorlar. Öğretmen olup markette çalışan gençlerimizi kastetmiyorum. O gençler evet çalışıyor olabilir ancak okuduğu bölümün hakkını alamıyorlar, anne babaları onları bu yüzden okutmuyor. Bu sorunun çözümü için istihdam sağlanmalı. Örneğin, hastaneler daha fazla olursa hem biz daha rahat hizmet görürüz, hem de doktorlar, hemşireler, teknisyenler için iş imkanı artmış olur.

LİYAKATLİ İNSANLAR GELMELİ
ELVAN TETİK: Fazlasıyla işsizlik var. Günlük, kısa süreli işler bulunabiliyor ama kalıcı iş bulamıyor insanlar. Bu sorunun önüne ise adaletli ve liyakatli insanların göreve gelmesiyle geçilebilir.

KURUMLAR DENETLENMELİ
ELİF YILMAZ: İstemediğimiz kadar işsizlik sorunu var. Çalışma koşulları adil ve insancıl değil. Özel sektörlerde ise kimse kanunlarda olduğu şekliyle 40 saat çalışmıyor. Bazı zamanlar 60 saati bile geçen sürelerde çalışma koşulları oluyor. Buna karşılık ise asla sigorta ve maaş garantileri bulunmuyor. Bu sorunun önüne ise adil bir yönetimle geçilebilir. Özel kurumlar devlet kurumları gibi denetlenmeli. Hatta bence iş yeri sahiplerinin iş ahlakı dersi almaları zorunlu bile kılınabilir.

EĞİTİMDEN BAŞLAMAK GEREK
ORHAN KAZAR: Evet işsizlik var. Zaten dönem dönem bu işsizlik verileri açıklanıyor, oralardan da açıkça görebiliriz. Bu sorun temelden yani eğitimden başlayarak çözülmeli. Daha donanımlı bir eğitim sonrasında istihdam sağlanmalı. Mesela üniversite mezunu olup garsonluk yapan gençler var. Benim gözümde onlar da birer işsiz çünkü eğitimini aldığı ve belki severek yapabileceği, başarılı olacağı işi yapamıyorlar.
 
GENÇLERE IŞIK OLMALILAR
SÜLEYMAN MERCAN: Tabii ki işsizlik var. Sokaklar üniversite mezunu işsiz gençlerle dolu. Üniversite bitiren gençler asgari ücretle çalıştırılıyor, lise mezunları daha yüksek ücretler alıyorlar. Asgari ücret genelde özel sektörde veriliyor ancak kamuda çalışan lise mezunu işçiler neredeyse iki katı ücret alıyorlar. Üniversite veya meslek lisesi mezunu olan bir kişiyi kendi sektöründe işe almaları gerekiyor. Biz geldik gidiyoruz artık ancak bu gelecek gençleri kaygılandırıyor. Liderlerimizin gençlere ışık olmaları gerekiyor.
 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ali Gültekin 17 Mayıs 2023 13:20

Organize sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalar asgari ücret yada 11ile 12 bin liraya köle çalıştırıyor ama malesef millet koyun gibi gudulmeyi seviyor

0 0 Cevap Yaz
Süleyman 17 Mayıs 2023 09:38

İşsizlik yok. Herkes memur olmak istiyor. Masa başında oturayım istiyor. İş isteyene iş çok ama çalıştıracak adam bulamıyoruz.

0 0 Cevap Yaz
Ömer 16 Mayıs 2023 17:10

Siz işsizliği bırakın gençlere bakın gençler elden gidiyor Gençlik ne halde

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi