Türkiye bir süredir aşırı sıcaklar altında adeta kavruluyor. Son yıllarda artan sıcak hava dalgaları ve kuraklık koşulları, tarım sektöründe ciddi endişelere yol açıyor.
İklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin görülürken, tarım ürünlerinin verimliliği üzerindeki olumsuz etkiler kaçınılmaz hale geliyor.
ESTV mikrofonuna konuşan ziraat mühendisi Uğur Gül, karbondioksit salınımının ve aşırı sıcakların ürün miktarını olumsuz etkilediğini, ürünün kalitesinin düştüğünü ifade etti.
İklim dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor
Gül, “Zorlu koşullar, çiftçileri yeni stratejiler ve yöntemler geliştirmeye yöneltiyor. Sıcak hava dalgalarının artmasıyla, tarım alanlarında kuraklık sıkıntıları daha da derinleşiyor. Azalan yağış miktarı ve yüksek sıcaklıklar, toprak nemi seviyelerinin düşmesine ve bitkilerin susuz kalmasına neden oluyor. Bu durum, bitkilerin normal büyüme ve gelişme süreçlerini olumsuz etkiliyor ve sonuç olarak verim kayıplarına neden oluyor” dedi.
Çiftçi Mehmet Güvenç de mahsullerinden en fazla verimi almak için gece sulama, seraları gölgelendirme, kalsiyum, çinko, demir, magnezyum gibi takviyeler yaptıklarını söyledi. Öte yandan, geleneksel tarım yöntemlerine alternatif olarak iklim dostu tarım uygulamaları da yaygınlaşıyor. Bu yöntemler arasında kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin seçimi, toprak örtüsünün korunması ve organik gübre kullanımı yer alıyor. Bu uygulamalar, toprak sağlığını koruyarak bitkilerin kuraklık stresine karşı daha dayanıklı olmalarını sağlıyor.