Eskişehirli başkan yanıtladı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli ne derse o"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirli başkan yanıtladı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli ne derse o"
A
a

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık ES TV ekranlarında yayımlanan ES TV İlçenizde programına konuk oldu. ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in sorularını yanıtlayan Kadir Bıyık ilçenin tarihçesi, görev süresine yapılan faaliyetler, ilçede yaşanan sorunların yanı sıra yaklaşan yerel seçimlere ilişkin konuştu.

Sütiş Eskişehir
Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık ES TV ekranlarında yayımlanan ES TV İlçenizde programına konuk oldu. ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in sorularını yanıtlayan Kadir Bıyık ilçenin tarihçesi, görev süresine yapılan faaliyetler, ilçede yaşanan sorunların yanı sıra yaklaşan yerel seçimlere ilişkin konuştu.

KURTULUŞ DÖNEMİNDE CİDDİ MÜCADELE VERMİŞTİR

Kadir Bıyık ilk olarak Çifteler ilçesin tarihçesi ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İlçemiz 1954 yılında ilçe olmuştur. Sonraki süreçte de değişik mülki idare sınırlarıyla birlikte köylerimiz belirlenmiştir. 6 tane merkez mahallemiz ve 22 tane de kırsal mahallemiz var. Onun öncesinde de Kurtuluş Savaşı döneminde ciddi bir mücadeleler veren bir ilçedir. 15 bin nüfusumuz vardır. Genelimiz ilçemizin yüzde 60’ı ve yüzde 70’i çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşır. Sınırlarımızın içinde üç tane fabrikamız vardır. Ticaretimiz kuvvetlidir. Özellikle tarım konusunda lokomotif konumdayız, vatandaşlarımız genellikle tarım işiyle ilgilenirler.”

SAKARYABAŞI’NA GÜNDE 25 BİN ZİYARETÇİ

Çifteler ilçesi denilince akla gelen ilk duraklardan bir tanesi Sakaryabaşı’dır. İlçede bir vaha olarak öne çıkan Sakaryabaşı ile ilgili Belediye Başkanı Kadir Bıyık bölgeyi turizm merkezi haline getimek için çalıştıklarını kaydetti. Bıyık,Sakaryabaşı mülkiyetinde 210 dönümlük yeri bize aittir. İçerisinde otelimiz, balık restoranlarımız, petrolümüz, düğün salonlarımız, sosyal donatılarımızın olduğu bir mesire yeridir. Sakarya Nehri’nin doğduğu ilçe bizim ilçemiz. Bizden doğduktan sonra 804 kilometre sonra Adapazarı Karasu’ya Karadeniz’e dökülüyor. İrili ufaklı 300 tane kaynağımız var. Kimi sıcak kimi soğuk kaynaklarımız var. Suyumuzun derecesi yaz kış 22 derecedir. Bir de Sakaryabaşı denildiğinde vatandaşlarımızın daha öncesinde hep mesire ve piknik alanı olarak kullandığı, bizlerin döneminde ise biraz daha ön plana çıkardığımız su sporları, dalış kulübümüz gibi faaliyetleri öne çıkardık. Dünyadaki iki tane dalış noktasından bir tanesi bizim ilçemizde, diğeri İzlanda’da… Dalış okulumuz kurduk, dalış hocalarımız var. Burada tatlı su discovery dalışlarımızı da yapıyoruz. Kanolarımız, kano pistimiz, 12 kilometrelik bir kano turumuzu da yapıyoruz, ana göletin üzerinde botlarımızla gezebiliyoruz. Biz burada 2019 yılında göreve geldikten sonra Sakaryabaşı’nı bir turizm cazibe merkezi haline getirelim diye çalışmalarımız oldu. Ufak ufak başlamıştık sonrasında pandemi döneminde kapanma dönemi olduğundan belediye personelimizin de çok yapacak bir işi olmadığı için biz burada çalışmalara başladık. Ana göleti temizledik, onun sonrasında alanında yapılması gerekilen sıcak asfalt çalışmalarını yaptık, 64 bin ağaç diktik. Peyzaj çalışması yaptık. Mesire alanlarımızı genişlettik. Şu an için Sakaryabaş’nda vatandaşlarımızın da özellikle yaz ayında gurbetçi vatandaşlarımızın, Emirdağlı gurbetçi vatandaşlarımızın ve civardaki il, ilçelerden gelen vatandaşlarımızın günde ortalama 25 bin misafirlerimizle birlikte ağırlıyoruz. Burada değişik faaliyetler işte kadınlar için yüzme havuzu, olimpik havuzlarımız, mesire alanlarımız var. Oturup kalkabilecekleri birkaç saat bir gün içerisinde güzel vakit geçirecekleri alana çevirdik, çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

SİT ALANI İLAN EDİLİNCE, ÇALIŞMALARIMIZ KISITLANDI

‘Sakaryabaşı ile alakalı çok daha farklı bir projelerimiz vardı’ diyen Bıyık, bölgenin sit alanı edilmesinde dolayı çalışma alanlarının kısıtlandığını dile getirerek, “Kırkkız dediğimiz bir bölgemiz vardı. Bunun etrafına 22 tane bungalov ev ve orayı bir yaşam alanı haline getirecektik ama devletimiz burayı sit alanına aldıktan sonra çalışma alanlarımız kısıtlandı. Kafamızda ki projeleri net olarak ve isteğimiz gibi yapamıyoruz. Koruma Kurulundan müsaade almamız gerekiyor. Bundan dolayı da şimdilik sadece rutin işlerimiz yapıyoruz” dedi.

KONUT SORUNUMUZ ORTADAN KALKIYOR

Göreve geldiğinden bu yana yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Bıyık, ilk olarak en büyük sıkıntılardan birisinin konut sorunu olduğunu ifade ederek, “Bizden önceki dönemdeki belediye başkanlarımızdan hepsinden Allah razı olsun. İyi kötü imkânlar dâhilinde buralara bir yatırım yapmışlar. Biz de bunların üstüne koyarak yol aldık. Bizden sonra gelecekler de bizim yaptıklarımızın üzerine koyarak ilçemizi güzelleştirecekler. Geldiğimiz süre zarfında ilçemizde en büyük sıkıntılardan bir tanesi konut problemimizdi. İmarla alakalı sıkıntımız olduğu için zeminimizin müsait olmadığından dolayı iki kat ya da üç kata imarlı bir ilçemiz var. Bunun içinde çok faz bir evimiz yok. TOKİ ile görüşmeler sonrasında ilçemize 205 konutluk bir TOKİ’miz tahsis edildi, ihalesi yapıldı, talipleri belli oldu. 549 vatandaşımız başvuru yaptı. 205 tane de talihlimiz konut sahibi oldular. Tahmin ediyorum ki yılbaşına kalmadan bir iki ay içerisinde teslim edecekler. Son noktaya gelindi, biz de yakından takip ediyoruz. Binalarımızın yapımı bitti. TOKİ’nin olduğu yerde, alt yapı çalışmaları, kanalizasyon peyzaj ve çevre düzenlemesi birkaç ay içerisinde yapılıp vatandaşlarımıza da anahtarlarımız dağıtılacak. Bu sebeple de ilçemizde konut problemimiz ortadan kalkmış olacak. İlçemizde birçok talep olduğundan dolayı ikinci etapta yapılacaktı ama malumunuz şubat ayındaki depremden sonra bütün TOKİ, devletimiz tüm yatırımları deprem bölgesine kaydırdığından dolayı tabii ki orada daha çok elzem, ihtiyaç kendimizle gittik gördük. Bizler ilk önce ilk etabımızı bir teslim alalım. Sonrasında devletimizin uygun gördüğü bir tarihte de ikinci etabına da ihtiyacımız olacak” dedi.

SPORA VE SPORCUYA DESTEK VERİYORUZ

Çifteler ilçesinin sporsever bir ilçe olduğunu dile getiren Bıyık, spora destek verdiklerini ve bu konuda da çalışmaların devam ettiğini aktardı. Bıyık, “İlçemiz bizim sporsever bir ilçemizdir. Çifteler sporumuz çok eski tarihten beri var. Biz bunun altında güreş, tekvando, kickboks, halter, bilek güreşi, atletizm gibi birçok branşı da halk eğitimimizde çoğunu ortak dersler yaparak kulübümüzü biraz daha güçlendirdik. Çifteler sporumuzda hatta geçen yıl namağlup olarak gruplarımızdan çıktık.Finalde Eskişehir Demirspor'a yenildik. Kendileri bala çıktılar. Biz bu sene tekrardan bakalım süper amatörde de mücadelemizi vereceğiz. Bununla birlikte çok eski ve bakıma ihtiyaç toprak zemini olan çimlerini yitirmiş bir stadyumumuz vardı. Bu stadyumumuzu Gençlik Spor Bakanlığımızdan da kısmi olarak destek alarak bir elden geçirdik. İlçemize, futbol takımımıza yakışır bir stadımızı yaptık. Ama diğer spor dallarında da birçok branşta çalıştığımızdan dolayı ilçemizin bir de kapalı spor salonuna ihtiyacı var. Bildiğim kadarıyla da olmayan nadir ilçelerden bir tanesiyiz. Bunu bakanlıktan da talep ettik ama uygun gördükleri takdirde bizim ilçemizde de çok yerinde bir yatırım olacak. Aşağı yukarı sporcularımız bizim ayda birkaç tane altın madalya getiriyorlar. Biz de sporcuyu destekliyoruz. Bir taraftan Sakaryabaşı ve oradaki sosyal alanlarımızda yüzmeyle alakalı çalışmalarımız var. Yüzme sporcularını yetiştiriyoruz. Yazın gençlerimize, öğrencilerimize ilkokul, ortaokul, çocuklarımıza yüzme kurslarını verdik. Bir taraftan da kırsalda eksik kalan ya da taşrada eksik kalan sosyal donatıları belediye marifetiyle yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İLÇEMİZE SAĞLIK OCAĞI KAZANDIRDIK

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık sağlık alanındaki çalışmalardan da bahsederek, “İlçemizde bir sağlık ocağı ihtiyacımız vardı. 112 ambulans sayımız yetersizdi. Bir tane ambulansımız vardı. Olası bir kazada ya da ihtiyaçta, Kaymazdan, Mahmudiye'den ya da Emirdağ'dan gelen ambulanslarımız vardı. 112 Başhekimimiz Veli Görkem Pala'ya da buradan çok teşekkür ediyorum. Kendisi bize destek çıktı. Ambulanslarımızı iki nolu ve üç nolu ambulanslarımızı gönderdi. Sağlık İl Müdürlüğümüz ilçemizde bir toplum sağlığı merkezi ve sağlık ocağı yerine biz tahsis etti. Kendileri bakanlıktan destek vererek ilçemize güzel bir sağlık ocağı da kazandırdık. Komuta merkezi de kazandırdık” dedi.

 ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNUNU ÇÖZDÜK

İlçede öğrencilerin barınma problemi yaşadığını belirten Kadir Bıyık eski bir yurt binasını kiralayarak, gerekli tadilatlardan sonra burayı öğrenci yurdu yaptıklarını ve bu sorunun da ortadan kalktığını söyledi. Bıyık, “Osmangazi Üniversitesi'ne bağlı burada yüksekokulumuz vardı bizim. Ha şimdi bağımsız bir meslek yüksekokulu oldu. Osmangazi Üniversitesi'nin Çifteler Meslek Yüksekokulu oldu. Burada yaklaşık üç yüz tane öğrencimiz vardı. Sağlık meslek yüksekokulu olduğundan dolayı da yüzde sekseni kız öğrencilerimizdi. Barınma problemleri yaşıyordu. Burada bir eski dershane ve yurt binası vardı. Orayı belediye olarak kiraladık, tadilatını yaptık. Yüz on kişilik bir kız öğrenci yurdu. Kendi binamız olan bir yerde de kırk kişilik bir erkek öğrenci yurdu oluşturduk. Öğrencilerimiz özellikle kız öğrencilerimiz şahsi eşyalarını aldıklarında bütün yemesi, içmesi, bütün şeylerini biz karşılayacak düzeyde de ortalama yetmiş, seksen tane öğrencimizi barındıracağımız bir şekilde o yurt problemini de ortadan kaldırmış olduk” şeklinde konuştu

TARIMDA YILDA 4-6 MİLYAR TL PARA DÖNÜYOR

Çifteler ilçesinin yüzde 70’inin geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını dile getiren Bıyık, İlçede ortalama yılda 4-6 milyar TL para döndüğünü aktardı. Bıyık ayrıca, çiftçilerin kazandıkları parayı başka yerlerde değil kendi ilçelerinde yatırım yapmalarının daha faydalı olacağını dile getirdi. Bıyık, “Bizim ilçemiz bir tarım ilçesi, bunun da sebebi Sakarya Nehri bizim ilçemizde doğduğundan dolayı vadimizi suluyor. Su problemimiz yok ama yakın yakında su problemimiz de ortaya çıkmaya başladı. Aşağı yukarı ilçemizde 5 binin üzerinde derin kuyularımız var. Geçmiş tarihlerde tarlaları sulamak için 40 metreden çıkan sular bugün 420 metreye kadar aşağıya kadar çekildi. Bir iklim krizimiz var. Hava çok sıcak gidiyor. Yağmurlarımız yeterli derecede yağmadığı için yeraltı sularımızda bizim beslenmiyor. Bir diğer taraftan kuru tarım yapılması gerekirken vatandaşlarımız özellikle sulu tarıma çok fazla yönelmiş durumdalar. İşte pancar, ayçiçeği, kabak, mısır onlar da suyu çok çekiyor. İlçemiz çiftçiliğin merkezinde olan bir yer. İstenildiğinde senede bir buçuk milyon ton pancar üretilebilecek şekilde. Geçtiğimiz yıl 800 küsur bin ton bir pancarımız üretildi. Sonra 425 bin ton biz pancar ürettik. 5 tane fabrikayla pancar desteği veriyoruz. Bunun gibi Mısır'ımız çoğalmaya başladı. İlçemizde ortalama senede 4 milyar TL ve 6 milyar TL arası para dönüyor. Burada da tabii Allah herkese daha çok versin. Kazandıkları parayı da biraz da çiftçilerimize de özelde de olsun. Buradan televizyon kanallarından da seslenelim. Genelde bizim çiftçilerimiz kazandıkları paraları Eskişehir'den daire alıyorlar, yatırım yapıyorlar. Bizler de ilçeye de biraz daha yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda ilçemizde bir hayvan pazarı yaptık. Çarşımızın merkezinde olan, on altı dönümlük bir alanın içerisinde Cuma günleri Türkiye'nin her tarafından özellikle Balıkesir, Adapazarı, İzmit, Erzurum, Adana tarafından buraya hayvan tüccarlarımız geliyorlar. Burada alışverişlerini yapıyorlar” diye konuştu.
 

ATYAPI VE ÜST YAPI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYORUZ

Altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla ilgili Bıyık, “Altyapımız ciddi problemliymiş. Geçmiş dönemde altyapı yapılmış ama tekrardan tekerrür eden durumlar da varmış. Bundan dolayı yollarımız sorumluluk alanımızdaki yollarımız devamlı kazılmış, bozulmuş. Biz de bunlardan mümkün mertebesini bir yaptık. Toplamında 38 tane sokak 2 tane caddemizin sıcak asfaltla buluşturduk. Ama tabii ki yapmamız gereken daha yetmiş kilometre yol var. Büyükşehir’in sorumluluk alanı ayrı. Karayollarının ilçemizde, sorumluluk alanındaki yollar var. Ama biz bu yetmiş kilometre, yapmamız gereken acil ivedi yolu vatandaşımızın da bizden en çok beklediği konulardan bir tanesi de bu yolların bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Ama malumunuz küçük belediyeyiz. 15 bin nüfuslu bir belediyeyiz. Maddi imkânlarımız yeterli olmayabiliyor. Bir avantajımız ilçedeki tek asfalt plenti olan, bütün ekipmanı olan, kendi sıcak asfaltını üreten bir belediyeyiz. Biz burada plentimizi faaliyete geçirdik. On iki tane aracımızı aldık. Kendimiz malzememizi aldığımızda asfalt atabilecek kadar profesyonelliğimiz de var. Başka ilçelere de asfaltlarını yapmışlığımız da var. Bizim hesabımıza göre iki şeritli bir yol kaldırımlarıyla birlikte işte on beş santim kalınlığında ki bir yol yaklaşık üç milyon liraya falan çıkıyor. 70 kilometreye vurduğumuzda iki yüz milyon lira gibi bir paraya da ihtiyacımız var. Tabii küçük belediyelerin böyle bir bütçesi yok. Biz gelirimiz oldukça devletimiz destek verdikçe işte bir şeyler alalım satalım dedikçe kenara ayırdığımız paralarla peyderpey sıcak asfaltımızı yaptık” dedi.

BÜYÜKŞEHİR DE İNŞALLAH ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR

Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulanan altyapı çalışmalarına değinen Bıyık,”İnşallah Büyükşehir’imizde altyapı problemini ortadan kaldırır. Çünkü devamlı ilçemizde yapılan altyapıda su patlakları oluyor. Kazılıyor, bozuluyor, kazılıyor, bozuluyor ve Büyükşehir yasasıyla birlikte vatandaşımız nerenin hangi belediyenin sorumluluğunda olduğunu daha tam çözemediğinden dolayı özellikle de Büyükşehir’e tabii kalkıp Yılmaz Hoca'ya da ulaşacaklar da değiller ama bizlere ulaşarak devamlı bu yolla alakalı bir problemle de karşılaşıyoruz” ifadelerin kullandı.

13-14 MİLYON TL BORCUMUZ KALDI

Göreve geldiğinde oldukça güç bir belediye aldıklarını söyleyen Kadir Bıyık 2 buçuk yılın maddi sıkıntılarla geçtiğini ifade ederek sıkı bir kemer sıkma politikasıyla borcu 13-14 milyona düşürdüklerini belirtti. Bıyık, “Tabii bildiğimiz kadarıyla bütün belediyelerimizin borçları var. Herhalde İnönü Belediyemizin borcu yok. Kadir abi borçsuz götürüyor işi. Biz de çok yüklü bir bütçemizi aşan ödemede zorluk çektiğimiz geçmiş dönemde ciddi bir belediye aldık. Çok zorlandık. Çünkü belediyenin gelirleriyle borçları ve sabit giderleriniz birbirini götürdüğü dönemde üstüne yatırım yapmanız gerekiyor. Vatandaşın sizden beklentileri var. Seçim döneminde vaatlerimiz var. İlçenin eksikleri var. Ama biz o hesabı ilk dönemlerde denk getiremedik. Sonrasında bugün rahatlarız, yarın rahatlarız derken pandemi geldi. İyice kısıtlamalar içerisine gidildi. Neredeyse 2- 2 buçuk senemiz bizim maddi sıkıntılarla geçti. Evet, biz borçlarımızı baya yüklü bir borçlarımızı almıştık. Bugün 13-14 milyon civarında bir borcumuz kaldı. İyi bir kenar sıkma politikası, iyi bir finans yönetimiyle birlikte şu an ödeyebiliyoruz. Maaşlarımızı ödeyebiliyoruz, yatırım yapabiliyoruz. Yollarımızı ya da ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” vurgusu yaptı.
 

GENEL MEKEZ NE DİYORSA ÖYLE HAREKET EDERİZ

Kadir Bıyık son olarak yaklaşan yerel seçimlerde aday olup olmayacağıyla ilgili de, “Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın paydaşlarıyla birlikte ilçemizde uyum içerisinde çalıştık ve hala da uyum içerisinde çalışıyoruz. Şimdi yaklaşan yerel seçimlerimiz var. Bizler 2019’da göreve geldik. 4 buçuk sene oldu. Çalışmalarımızı yaptık. Vatandaşlarımız da her şeyin farkında önümüzde de 6 ay sonra tekrardan bir mahalli idareler seçimi var. Şu an için net olan hiçbir durum yok. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Genel Başkanımız Devlet Bey bu görüşmeleri yapıyor. Onların verdiği kararla altındaki ilgili başkanlarımızdan işte İttifak olacak mı, olmayacak mı? Hangi illeri kapsayacak? İller içerisinde hangi ilçeleri kapsayacak? Bunu sadece bu benim şahsi tahminim. Kasım ayı içerisinde iş biraz netleşir gibi. Biz de Genel Merkezimizden gelecek talimatlara göre de hareket edeceğiz aday değiliz, şöyle olacak, şu partiye verilecek bunu. Bunlara konuşmaya haddimiz de yetkimiz de yok. Genel merkezimiz ne diyorsa biz o şekilde hareket ederiz” şeklinde konuştu.
 
 
Kaynak : Şener Çetin
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi