Kış aylarının yaklaşması ile uzman sürücülere araç bakımı konusunda uyarıda bulundu.
Eskişehir sanayi sitesinde araç bakım ustaları kışlık araçların kışlık bakımı ve sürücülerin güvenliği ile ilgili detayları anlatarak, “Yola çıkacak sürücüler, gelip bakımlarını yaptırması halinde daha iyi sonuç alacaktır. Sürücülerin en ihmal ettiği şey kendisinin kontrol etmesi gereken lastik havasıdır, cam suyudur, motor yağı ve antifrizdir. Bunları esasında sürücünün kendisinin kontrol etmesi gerekiyor” dedi.
“DAHA İYİ SONUÇ ALACAKLAR”
Eskişehir sanayi sitesinde usta olan Ali Ada, kış aylarına yaklaşmaya başladıklarını ve yoğunluk olmadan araç bakımlarının biran önce sürücülerin yaptırmalarını belirterek, “Araçta sıvı bakımlara dikkat edilmeli. Antifrizlerin ölçülmemesi lazım. Mesela bakımları zamanında olması lazım. Kasım, Aralık bizim Eskişehir’de havalar soğumaya başlayacak. Bundan sonra gelinmesi lazım. Yola çıkacak sürücüler, gelip bakımlarını yaptırması halinde daha iyi sonuç alacaktır. Çünkü kış ayları yaklaşmaya başladı. Bir de yoğunluk olacak yarın bir gün. Yola çıkmadan önce bakımları mutlaka yaptırmaları gerekir” dedi.
“GURBETÇİLERDEN FAZLA GELEN OLMADI”
Fiyatların arabasının markasına ve modeline göre değiştiğini ve geçen sene bir araç bakımının bin TL olduğunu belirten Ada, “Bütün hemen hemen periyodik bakımlarının hepsini yapıyoruz. Frenlerine, Fren bakımlarına, motor yağına aracın tüm bakımları yapıldıktan sonra 2 bin TL ile 5 TL arası değişiyor. Geçen sene biraz daha düşük. Bin lirayla üç bin arası değişiyordu. Şimdi her şey pahalandı. Yaz döneminde gurbetçilerden fazla gelen olmadı. Yani üç beş kişi anca geldi . Bu yaz gurbetçilerden yana kurak geçti” ifadelerini belirtti.
KIŞ LASTİKLERİMİZİ TAKMALIYIZ
Kış aylarında lastik bakımlarına değinen araç bakım ustası Fatih Ardınç, “Kış aylarında en dikkat edeceğimiz olaylardan bir tanesi kış lastiklerimizi takmak olacaktır. 2’nci dikkat edeceğimiz olay motor sıvılarımızı kontrol etmemiz gerekir. Antifriz derecemizin ölçülmesi gerekir. Aracımızın diğer rutin kontrolleri de yapılması gerekir. Yola çıkmadan önce antifrizli cam suyu koymamız gerekir. Sileceklerimizin iyi silmesi gerekir. Yola çıkacakların ilk yapacağı olay trafik kurallarını düzgün bir şekilde riayet etmek olacak. Hız sınırlarımızı kontrol edelim. Ceza yememeye çalışalım. Her türlü uyarılara dikkat edelim. Eğer zincir takılması gereken yer varsa zincir takacağız. Kar lastiğimiz zaten muhakkak takmamız gerekir. Lastik hava basınçlarımızı belli periyotlarla kontrol etmemiz gerekir. Ön düzen ayarlarımızı da bakmamız gerekir” dedi.
KENDİSİNİN KONTROL ETMESİ GEREKİYOR
Bir araçta araç sürücüsünün en çok dikkat etmesi gerekilen hususları söyleyen Ardınç,“Bir araçta en dikkat edilmesi gerekilen bakım normalde günlük kontrol, haftalık kontrol, aylık ve bir de ustanın kontrol etmesi gereken kontroller var. Sürücülerin en ihmal ettiği şey kendisinin kontrol etmesi gereken lastik havasıdır, cam suyudur, motor yağı ve antifrizdir. Bunları esasında sürücünün kendisinin kontrol etmesi gerekiyor. Ama ne oluyor? O hep aklanan bir şey. Aklandığı zaman da hep sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bir aracın uzun ömürlü olabilmesi için müşterinin ilk önce aracını çok severek kullanması severek bakması gerekiyor. Çoğu insanlar orada hani aracı nasıl olsa satacağım veya çok fazla kullanmayacağım. Ben bu araca hani binmek istemiyorum gibisinden hep ihmaller sonucu araçların kullanım ömrü kısalıyor. Yani sen kullanmasan dahi başka birinin de eline geçse onun kullanım ömrüne çok dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
1 YIL 10 BİN KİLOMETRE
Motor yağının ne kadar sürede değiştirilmesine değinen Ardınç, “Bizim tavsiyemiz bir yıl ya da 10 bin kilometre. Ama burada müşterilerde pandemi girdi veya bazı aksaklıklardan dolayı bir o değişim periyotlarında aksama oldu ama 1 yıl 10 bin kilometre normal periyot” diye konuştu.
KULLANILAN MALZEME FİYATI ETKİLER
Bir aracın toplam bakım maliyetini söyleyen Ardınç, “Normal maliyet 1500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Geçen sene biraz daha düşüktü. Kullanılan malzeme yapılan işlemler bu fiyatı etkileyen şeyler. Bu normal sıvı bakımı örnek vereyim bir ön düzen bakımı , fren bakımı, ekstradan yapılması gereken müşteri istekleri, klima bakımı olabilir. Bunlar hep fiyatı arttıran şeyler. Bunlar sadece sıvı bakımı olarak diye geçiyor. Yağ seti diye geçiyor” dedi.
YAĞIŞLI HAVALARA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR
Ardınç son olarak araçların bakım ayını şu şekilde anlattı:
“Ekim, Kasım, Aralık bakım ayı. Sonbahar mevsimine zaten girdik. Şu an yağışlar başladı. Yağışlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bunların hepsi aracın kullanımını etkileyen şeyler. Hız kuralları en önemli dikkat etmesi gereken şeyler. Yağışlı havalarda hem lastikleri takip mesafesi, aracın fren kontrolü, bunlar hep dikkat edilmesi gereken şeyler. Ama çoğu insanın hep aklına kaçan bazı önemsemediği şeyler. Mesela şehir içi kazalarda hız kurallarına riayet edilmediği için oluyor.”