Eskişehir'de Kurban Bayramı öncesi kritik "hastalık" uyarısı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Kurban Bayramı öncesi kritik "hastalık" uyarısı!
A
a

Eskişehir’de hayvan besiciliği yapan üreticilerin Kurban Bayramı öncesinde telaşları başladı. Satışların yavaş yavaş hızlandığına değinen üretici Baran Türkmen, alıcıların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Eskişehir’de besicilik yapan Baran Türkmen, yaklaşan Kurban Bayramı’nın kendilerinin harman dönemi olduğunu söylerken, "Biz tamamen silaj, arpa yoncası ondan sonra tabi bunun içinde küspe olmaz diyorlar ama kesinlikle küpesiz besi olmaz pancar küspesi ve bizim olmazsa olmazlarımızdan kaya tuzu hayvanlarımız hepsinin önüne kaya tuzu var" diyerek hayvanların bakımı hakkında bilgi verdi. Kurban Bayramı’na bir aydan daha az bir süre kalırken hayvan besiciliği yapan üreticilerin de tatlı telaşı başladı. Bu dönem besiciler arasında ‘harman dönemi’ olarak adlandırılıyor. Satılacak olan kurbanlıkların bakımı kalan süre zarfında özenle gerçekleştiriliyor. Besiciler şap ve benzeri hastalıklara önlem olarak aşıları yaptırmaya dikkat ediyor. Yaklaşık bin 500 hayvanıyla döneme giriş yapmayı planlayan üretici Baran Türkmen, yaptığı hazırlıklar hakkında konuştu. Hayvanlarının öğünlerine özen gösterdiğinin altını çizen Türkmen, hayvanların tedavisine de dikkat çekti. Son günlerde etkili bir biçimde baş gösteren sarılık ve şap hastalıklarından hayvanların korunması gerektiği konusunda uyaran tecrübeli üretici Türkmen, hayvanlarının aşılarını aksatmadığını belirtti. Muhtemel bir şap hastalığının yayılması durumda kurbanlık satışların durmasından korkulduğunu belirten Baran Türkmen, alıcıları hastalıklı hayvanları ayırt etmenin yollarından bahsetti.
 

 “HARMANIMIZ KURBAN BAYRAMI MÜŞTERİLERİMİZİ BEKLİYORUZ”

Kurban Bayramı öncesi yaptıkları bakım ve hazırlıklar hakkında bilgi veren Baran Türkmen, “Biz tamamen silaj, arpa yoncası ondan sonra tabi bunun içinde küspe olmaz diyorlar ama kesinlikle küpesiz besi olmaz pancar küspesi ve bizim olmazsa olmazlarımızdan kaya tuzu hayvanlarımız hepsinin önüne kaya tuzu var. Karma var sarılık aşısı bu aralar çok yaygınlaştı bu sarılık hastalığı. Onun için hayvanların içine girdiğimiz zaman önceliğimiz tedavi. Şap aşısı, düzenli 3 ya da 4 ayda bir zaten Tarım İl Müdürlüğü’nün programındadır devamlı yapılır. Bizim de harmanımız Kurban Bayramı müşterilerimizi bekliyoruz” dedi.
 

BU BELİRTİLER VARSA KESİNLİKLE UZAKLAŞSINLAR

Kurban satışların yavaş yavaş hızlandığına değinen üretici Baran Türkmen, alıcıların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında şöyle konuştu:  “Bize gelen talepler gayet olumlu. Bir kere çapa çok önemli, yani kurban kesecek bir adamın dini vecibelerini yerine getirmek için böyle güvenilir bir yerden alması lazım. Şuaralar Allah kimseye yaşatmasın ama çok kötü bir şap hastalığı var. Yani bir gittiğinizde bir hayvanın burnunda akıntı ya da ağzında bir köpüklenme gibi bir durum varsa kesinlikle uzaklaşsınlar. İkinci bir şap hastalığı olarak Türkiye’ye giriş yaptı, ikinci bir virüs oldu. Piyasayı olumsuz çok etkiler çünkü eğer şap olduğunu tespit ederse tarım il müdürlüğü hiçbir kurban sattırmaz. Tüm İslam aleminin Türkiye’mizin yaklaşan Kurban Bayramı kutlu ve mübarek olsun istiyorum. Rabbim herkesin keseceği kurbanları kabul etsin inşallah. Herkes bu dini vecibelerini bir şekilde yerine getirir.”
 
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi