Bakanlığın yeni lise modeline Eskişehir'den tepki

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bakanlığın yeni lise modeline Eskişehir'den tepki
A
a

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni lise modelleri kamuoyunda tartışma yarattı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, konuşulan modellere ilişkin “Modeller öğrencilerin değil sermayenin ihtiyaçlarını öncelikli hale getiriyor” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni lise modelleri kamuoyunda tartışma yarattı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, konuşulan modellere ilişkin “Modeller öğrencilerin değil sermayenin ihtiyaçlarını öncelikli hale getiriyor” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı, 2+2, 3+1 ve yaş temelli diploma sistemleriyle lise eğitiminde yapısal bir değişiklik hedefliyor. “2+2” sistemine göre lisede zorunlu eğitim süresi 2 yıla düşürülerek isteyen öğrencilerin 2 yıl daha eğitim alabileceği, diğerlerinin ise istihdama yönlendirileceği belirtilirken, “3+1” sisteminde lise eğitiminin 3 yıla indirileceği ve öğrencilerin 11. sınıfta diploma alarak, isterlerse 12. sınıfta üniversiteye hazırlık için devam edebilecekleri ifade edildi. Ayrıca “Yaş Modeli” kapsamında öğrencilerin 16 yaşını doldurduğunda diploma alabilecekleri açıklandı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol modellerin eğitim biliminden uzak sermayeye hizmet eden anlayışla hazırlandığını belirtirken, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) Şube Başkanı Faik Alkan ise toplumsal uzlaşı sağlanmadan yapılan değişikliklerin eğitimi daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.



ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE TEŞVİK

Bakanlığın 4+4+4 sistemini ilk açıklandığında eğitim emekçileri, eğitim bileşenleri ve eğitim bilimi alanındaki uzmanların görüşlerini dikkate almadığını hatırlatan Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, “Şimdi de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Milli Eğitim Bakanı'nın yaptığı açıklamalarda bazı ipuçları yer aldı. Sanayi sektörü ve benzeri iş kollarının, özellikle patronların, ara eleman bulmakta zorlandığı belirtildi. Bu noktada yapılan düzenlemenin, çocukların yararına değil, daha çok iş gücü piyasasının ve sermayenin ihtiyaçlarına yönelik olduğu izlenimini ediniyoruz. Bahsi geçen düzenlemeye göre, eğitim iki yıl zorunlu lise eğitimiyle sınırlanabilir ve kalan iki yıl öğrencinin isteğine bırakılabilir. Bu yönüyle çocuk işçiliğinin dolaylı yoldan teşvik edilmesi gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

KABUL EDEMEYİZ

Demirkol, açıklanan diğer bir senaryonun da ‘3+1’ modeli olarak konuşulduğuna dikkat çekerek,“Bu modelde, öğrenciler üç yıl boyunca liseye devam edecek, ardından dördüncü yılda üniversiteye hazırlık sürecine girecekler. Ancak burada da ciddi bir belirsizlik söz konusu. Öğrenci üçüncü yılın sonunda diplomasını alacaksa, dördüncü yıl ne şekilde devam edecek? Bu süreç özel sektöre mi devredilecek, yoksa dershaneler aracılığıyla mı yürütülecek? Eğitim sistemine ilişkin alınan kararların, öğrencilerin değil sermayenin ihtiyaçlarını öncelemesi; çocukların eğitim hakkından mahrum bırakılarak ekonomik düzene hizmet edecek şekilde yönlendirilmesini kabul edemeyiz” dedi.