İnternetten verilen yemek siparişlerine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı, yemek siparişi uygulamalarında restoranlardan alınan yüksek komisyonlar ve belirsiz ücretlendirmelere yönelik artan şikayetlerin ardından yeni bir adım attı. Yapılan düzenlemeyle birlikte 1 Nisan 2026’dan itibaren platformların restoranlardan keyfi şekilde ücret talep etmesinin önüne geçilecek.
Online yemek siparişi hizmetlerinde uzun süredir tartışma konusu olan komisyon oranları ve ek ücretler için yeni kurallar getirildi. Sabah gazetesinde yer alan ve Barış Şimşek’in aktardığı bilgilere göre, dijital yemek sipariş platformları artık restoranlardan kesilen tüm ücret kalemlerini açık biçimde göstermek zorunda olacak. Komisyon, kurye bedeli, reklam ve görünürlük gibi maliyetler satıcı panelinde ayrıntılı şekilde yer alacak. Ayrıca tüketiciler de sipariş verirken ödedikleri tutarın hangi giderlerden oluştuğunu sipariş ekranında görebilecek.
Bakanlığa iletilen başvurularda özellikle yüksek komisyon oranlarının yanı sıra karmaşık ve değişken ücretlendirme sistemleri ile ücretlerin şeffaf biçimde açıklanmaması öne çıkan sorunlar arasında yer aldı. Bu şikayetlerin artması üzerine Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemeyi devreye soktu.
Yeni kararla birlikte online yemek siparişi platformlarının restoranlardan “asli hizmet” adı altında ek veya keyfi ücret talep etmesi mümkün olmayacak. Elektronik ortamda siparişin alınması, sisteme iletilmesi, ödeme işlemlerinin yürütülmesi ve sipariş altyapısına ilişkin temel hizmetler için ayrıca ücret kesilemeyecek. Bununla birlikte platformların aldığı komisyon, kurye bedeli ve reklam giderleri gibi tüm maliyet kalemleri satıcı panelinde detaylı olarak yer alacak.
Düzenleme kapsamında restoranların kampanya ve indirim programlarına katılma zorunluluğu da kaldırılıyor. Buna göre indirim kampanyalarına dahil olmayı tercih etmeyen işletmelere herhangi bir yaptırım ya da kısıtlama uygulanamayacak. Eğer üründe indirim yapılmamışsa komisyon, yemeğin liste fiyatı üzerinden hesaplanacak. Restoran indirim uyguladığında ise komisyon müşterinin ödediği gerçek tutar üzerinden belirlenecek.
Ticaret Bakanlığı, söz konusu kurallara uyum sağlanabilmesi için yemek siparişi platformlarına geçiş süresi tanıdı. Platformların yeni düzenlemeye en geç 1 Nisan 2026 tarihine kadar uyum sağlaması gerekiyor. Bu tarihten sonra uygulamaların belirlenen kurallar çerçevesinde hizmet vermesi zorunlu olacak.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
MHP’de siyasi kırılma!
Tarkan Demir
Eskişehir’de emekli ne yiyecek?
Kerem Akyıl
Silahları evinizden uzak tutun!
Kaan Özcan
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bu bayram ihmalin bedeli ağır olmasın
Ümit Polatbaş
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
