Sosyal medya alışverişlerinde çoğu zaman fatura ve satıcının açık adresinin bulunmadığını belirten Özalp, bazı durumlarda tüketiciye yalnızca bir IBAN numarası verildiğini söyledi.
Özalp, “Parayı yatırıyorsunuz. Mal gelse bile iadesini yapamıyorsunuz. Cayma hakkınız olmasına rağmen bu hakkı kullanamıyorsunuz” diyerek yaşanabilecek soruna dikkat çekti.
Satıcının kim olduğunun veya nerede faaliyet gösterdiğinin bilinmemesinin tüketicinin hak arama sürecini zorlaştırdığını ifade etti.
Özalp, Mesafeli Satış Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında internet veya sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen mesafeli satışlarda tüketicinin 14 gün içerisinde herhangi bir ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden cayma hakkı bulunduğunu belirtti.
Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için tüketicinin karşısında ulaşabileceği bir satıcı bulunması gerektiğini vurgulayan Özalp, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde bu şartın çoğu zaman sağlanamadığını söyledi.
Sosyal medya alışverişlerinde yaşanan mağduriyetlere örnek veren Özalp, kendilerine başvuran bir tüketicinin gömlek sipariş etmesine rağmen bir kolu bulunmayan ürün gönderildiğini anlattı.
Özalp ayrıca bazı ürünlerin hiç gönderilmediğini, eksik gönderildiğini veya tüketicilerin sonrasında satıcıya ulaşamadığını belirtti.
TÜKBİLDER Başkanı Özalp, tüketicilerin alışveriş yapmadan önce satıcının açık adresi, iletişim bilgileri ve fatura düzenleyip düzenlemediği gibi ayrıntıları kontrol etmesinin önemine dikkat çekti.
Sadece sosyal medya hesabı ve IBAN bilgisi bulunan satışlara karşı temkinli olunması gerektiğini belirten Özalp, tüketicilerin mağduriyet yaşamamak için mümkün olduğunca güvenilir ve yasal altyapısı bulunan satış kanallarını tercih etmesini önerdi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
MHP’de kongre heyecanı!
Tarkan Demir
Eskişehirspor sevinçten 4 köşe
Kerem Akyıl
Yenikent'te yeni dönem!
Kaan Özcan
Eskişehir yeni eserler kazandı!
Seval Erci
Mesele domates değil, hâlâ anlamadınız mı?
Ümit Polatbaş
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy