Miraç Kandilinin Anlamı, Önemi Ve Fazileti Nelerdir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Miraç Kandilinin Anlamı, Önemi Ve Fazileti Nelerdir?
A
a

Miraç Kandili 2024 yılında 6 Şubat Salı günü idrak edilecek. Bundan dolayı Miraç Kandilinin önemi ve fazileti gündeme geldi. Recep ayının 27.gecesine denk gelen Miraç Kandili, tüm İslam alemi ve Müslümanlar tarafından ibadetlerle geçirilecek. Peki Peygamberimiz Hz. Muhammed'in göğe yükselmesini ifade eden Miraç Kandilinin anlamı, önemi ve fazileti nedir? İşte, Miraç Kandili anlam, önemi ve faziletini sizler için derledik. 

Sütiş Eskişehir

Miraç Kandilinin Anlamı Nedir?

Miraç Kandili, İslam inancına göre Hazreti Muhammed'in Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği bir olayı anmak için kutlanan özel bir gecedir. Hz. Muhammed, bu yolculuk sırasında "Burak" adlı özel bir binekle seyahat etti.

Miraç gecesi, beş vakit namazın farz kılınmasıyla birlikte önemli bir dönemeçtir. Aynı zamanda, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verilmiş ve Miraç gecesinde, Bakara Suresi'nin son iki ayeti olan "Amenerrasulü" diye başlayan ayetler indirilmiştir.

Bu gecede Allah, Hazreti Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emirin de içinde bulunduğu önemli emirleri vahyetti. Miraç Kandili, Müslümanlar için bu olayın anlamını, dini vecibeleri hatırlama ve ibadetle geçirme amacıyla özel bir anlam taşır.

Miraç Kandilinin Önemi Ve Fazileti Nelerdir

Miraç Kandili, İslam inancında önemli bir olay olan Hz. Muhammed'in göğe yükselme vakasını anma ve bu geceyi ibadetle geçirmenin faziletini vurgulayan özel bir gecedir. Bu gece, beş vakit namazın farz kılınması ve Müslümanlara "namaz"ın hediye edilmesiyle dikkat çeker. Ayrıca, Peygamberimize (s.a.v) yapılan Miraç sırasında verilen müjdeler bu geceyi daha da özel kılar.

Miraç gecesinde, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'e üç önemli hediye verildiği belirtilir: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi'nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği müjdesi. Bu, Müslümanlar için büyük bir lütuf ve nimet olarak kabul edilir.

Miraç gecesine özel bir ibadet şekli bulunmamakla birlikte, gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile geçirmenin sevabının büyük olduğuna inanılır. Ancak bu gecede özel bir toplu ibadetin gerçekleştirilmesi bid'at olarak değerlendirilir. Miraç Kandili, bireysel ibadet, dua, zikir ve Kur'an okuma gibi ibadetlerle değerlendirilir.

Mirac, Hz. Muhammed'in Mescid-i Aksa'dan göklere yükselip Allah'tan vahiy alması anlamına gelir. Bu olay, rahmet ve hikmet dolu bir gecedir ve Müslümanlara Allah'a yaklaşma fırsatı sunar. Miraç, günahları bağışlanacak ve cennete girecek olan Allah'a ortak koşmayan kimselere müjdeler getirir. Ayrıca, "Âmenerrasulü" diye başlayan Bakara suresinin son iki ayeti de Miraç gecesinde indirilmiştir.

Mirac, maddeden uzaklaşıp manaya ulaşma, faniden vazgeçip baki olana yönelme anlamına gelir. Müslümanlar için bu gece, Allah'a daha yakın olma ve manevi bir yükselişin simgesidir.

Miraç Kandilinin Önemini Vurgulayan Hadisler

Şerh-i Sadr (Kalbinin Temizlenmesi)

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- mirâca çıkmadan sadrının temizlenmesini şöyle anlatır:

"Ben Kâbe'nin Hatîm kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kab getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi îman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…" (Buhârî, Bed'ü'l-Halk 6, Enbiyâ 22, 43; Müslim, Îman 264)

Peygamber Efendimizin Süt Tercihi

Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-'tan rivâyet edildiğine göre, İsrâ gecesi Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'e, birinde şarap diğerinde süt bulunan iki kâse getirildi. Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle bir baktıktan sonra süt kâsesini tercîh etti. Bunun üzerine Cebrâîl:

"−Seni, insanın yaratılış gâyesine uygun olana yönlendiren Allâh'a hamd olsun. Şâyet içki dolu bardağı alsaydın, ümmetin sapıklığa düşerdi." dedi. (Müslim, Îman, 272; Eşribe, 92)

Rasulullah sav. Efendimiz şöyle buyurdular;

İsra gecesi [Miraca çıkınca] Cennetin kapısı üzerinde “Sadakanın on, ödünç vermenin sevabı onsekiz mislidir” yazılmış olduğunu gördüm. [Beyheki]

İsra gecesi, nura gark olmuş bir zat gördüm. “Bu kim?” dedim. Cebrail aleyhisselam, “Dünyada iken Allahü teâlâyı devamlı anan, kalbi camiye bağlı ve ana-babasına asi olmayan bir zattır” dedi. [İ. Ebiddünya]

Mirac gecesi Cehennemi gösterdiler, çoğunun kadın olduğunu gördüm. [Tirmizi]

Mirac gecesi, ekin ekip bir günde biçen bir topluluk gördüm. Biçtiği mahsul yeniden eski haline dönüyordu. “Bunlar kim?” dedim. Cebrail aleyhisselam, “Bunlar Allah yolunda cihad edenlerdir. Bunların bir iyiliğine yedi yüz misli sevap verilir. Harcadıklarının yerine yenisi verilir” dedi. [Bezzar]

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi