Fatura dar gelirliye

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Eylülde TÜFE yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61.53'e yükseldi.

4 Ekim 2023 09:40
A
a
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Eylülde TÜFE yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61.53'e yükseldi.
Damat Berat Albayrak Paşa ve takip eden Nebati döneminde de enflasyon rakamları açıklanıyordu. Ancak açıklanan bu rakamlara Karadeniz fıkrası kadar itibar ediliyordu.



Şimdi TÜİK’in açıkladığı bu rakamlar ciddiye alınıyor ki bu çok hayırlı bir gelişme. Çünkü enflasyonun yükselmesinden çok daha kötü bir şey var; o da devletin ciddiyetinin kaybolması.
Gelelim enflasyonla ne yapacağımıza…
Enflasyonu yok etmenin tek bir yolu var, piyasayı durgunlaştırmak. Maaşlara az zam yapmak ve kredi faizlerini yükseltmek. Böylece piyasadan para çekilir ve enflasyon ister istemez düşer. Ben enflasyonu düşürmenin başka bir yolunu bilmiyorum. Eğer ki başka bir formül bilen varsa açıklasın. Böylece Nobel Kimya ödülünü alan Aziz Sancar’dan sonra bu kez de Nobel Ekonomi ödülünü alır ülkemize getiririz.
Yalnız bu yöntem çok basit olmasına karşın, bedeli dar gelirli için ağır olur. Piyasada yaprak kıpırdamaz. Bazı işyerleri kapanır. Esnaf kepenk indirir. İşsizlik iyice artar.
Özetlemek gerekirse enflasyonun yüksek olmasının bedelini vatandaş öder. Aynı şekilde enflasyonun düşürülmesinin bedelini de yine vatandaş öder.
Siz ne zannetmiştiniz ki? Boğaz’a nazır villasında oturup viskisini yudumlayan AK Müteahhitler mi bedel ödeyecekti?
Elbette biz ödeyeceğiz…
 

Zeydan çok şanslı 

Eskişehir Ticaret Borsası’nın çalışkan başkanı Ömer Zeydan, şu meşhur TOGG otomobiliyle güzel bir fotoğraf paylaşmış. Zeydan paylaşımında “TOGG’u Ülkemize ve dolayısıyla Borsa’mıza kazandırmada üstün çabaları olan TOBB Başkanım Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’na müteşekkiriz. Hayırlı olsun” ifadelerinde de bulunmuş.
Şimdi bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum; Sayın Zeydan TOGG otomobiline kavuştuğu için RifatHisarcıklıoğlu’nun üstün çabalar harcadığını belirtiyor.
Bir otomobil alabilmek için eğer ki araya TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu gibi bir “Dayınızı” sokuyorsanız, o ürünü çok sayıda satamazsınız. Ben bir otomobil satın alabilmek için torpil yaptırmamalıyım; parasını bastırıp almalıyım.
TOGG henüz seri üretime geçmedi. İşin doğrusu şimdilerde açılması gereken TOGG Fabrikası, seçimin öncesine yetiştirildi. Dolayısıyla seri üretimden önce az sayıda deneme üretimi yapması normal. Ancak bu iş de biraz fazla uzadı. Unutmayın ki TOGG bir devlet yatırımı değil. Devlet destekli bir özel şirket yatırımı.Bu tip yatırımlara devlet belli bir oranda destek verir. Daha sonra da geri çekilir ve özel sektörün kendi ayakları üzerinde kalmasını sağlar.
Ancaaak…
Devlet destekli özel sektör yatırımlarının, devletin sırtında bir kambur olma ihtimali de vardır.
TOGG çok güzel bir araba. İnşallah bir an önce seri üretime geçer ve yollarda sıklıkla karşılaşırız.
 
1000
icon
yakup yılmaz 5 Ekim 2023 14:28

yorum yazdırıyonuz yüklemiyonuz ne iş

1 0 Cevap Yaz
Ömer Zeydan 4 Ekim 2023 14:26

Sayın Akyıl yazınızı dikkatle okudum, teşekkür ederim. Kaleminize sağlık. Ancak bazı hususları sizinle ve değerli okurlarınızla paylaşmak isterim. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Ticaret ve Sanayi AŞ. veya kısaca Togg, 25 Haziran 2018 tarihinde kurulan Türkiye merkezli bir otomobil üreticisi şirkettir. Şirketin yatırımcılarının bir araya getirilmesinde, ortaklık paylarının oluşturulmasında, yatırım kararlarının alınmasında önderlik eden, çok önemli çaba sarfeden ve halen TOGG Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’dur. Kendisine müteşekkir olmamızın ana sebebi budur. Ayrıca anılan tarihte TOBB Yönetim kurulu üyesi olarak Togg kuruluşu ve yatırımları hakkında alınan kararlarda şahsımında imzası bulunmaktadır. Şirketin başlıca ortakları TOBB, Anadolu Grubu, BMC ve Turkcell dir. Şirket, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobilini 29 Ekim 2022 seri üretime hazır hâle getirmiş olup halen Gemlik fabrikasında seri üretim her geçen gün artarak devam etmektedi.

1 0 Cevap Yaz
Hasan Yokuş 4 Ekim 2023 13:20

Sayın yazar, TOGG aracı Milli gururumuz, bu gururu yaşayanlara helal olsun, bu aracın ortaya çıkmasına yani 5 babayiğite önderlik yapan ve ortak olan kurumlardan birisi de TOBB yani başındaki Rihat Hisarcıklıoğludur. İnsan insana bir bardak su verirken bile teşekkür ediyor, ne olmuş yani Rifat beye teşekkür ettiyse bu kişi, sizde hayırlı bir iş yapın bizde size teşekkür edelim, cımbızla lafları çekip kelime üretmekten vazgeçin

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi