Genç Üniversite Sıralaması belli oldu: Listede 21 Türk var

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Genç Üniversite Sıralaması belli oldu: Listede 21 Türk var
A
a

Times Higher Education (THE) geçtiğimiz günlerde 2024 yılının en iyi genç üniversitelerini açıkladı. Listede Türkiye'den 21 üniversite yer alırken, Koç ve Sabancı üniversiteleri ilk 100'de yer aldı. Peki birinci kim oldu dersiniz?

Sütiş Eskişehir

Londra merkezli uluslararası yüksek öğrenim sıralama kuruluşu THE, 2024 yılı için dünyanın en iyi genç üniversiteleri listesini yayınladı. THE, dünya çapında 50 yaşın altındaki üniversiteleri eğitim kaliteleri, bilimsel araştırmaları, bibliyografik referansları, uluslararası görünürlükleri temel alınarak değerlendirdi. , sanayi gelirleri ve en iyi "Genç Üniversite Sıralamaları"nı resmi internet sitesinde duyurdu.

Rapora göre Asya artık dünyadaki genç araştırma üniversitelerinin neredeyse yarısına ev sahipliği yapıyor. Raporda ayrıca Türkiye, Hindistan ve İran'ın temsil ettiği kurumların sayısındaki artışa da dikkat çekiliyor. 2020 yılında en iyi genç üniversiteler sıralamasında Türkiye'yi 23 üniversite temsil ederken, bu sayı geçen yıl 47'ye, bu yıl ise 58'e yükseldi. Ayrıca Türkiye'den 21 üniversite ilk 500'e girdi.

Geçen yıl aynı listede 55'inci sırada yer alan Koç Üniversitesi, bu yıl 52'nci sıraya yerleşerek Türk üniversiteleri arasında en iyi sıralamaya ulaştı. 2023 yılında 89'uncu sırada yer alan Sabancı Üniversitesi bu yıl 54'üncü sıraya yükseldi. Sonuç olarak listede ilk 100'e Türkiye'den iki üniversite girdi. Bu başarı, Türk üniversitelerinin istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve küresel alanda tanınırlık kazandığını göstermesi açısından Türkiye'nin yükseköğretim sistemi açısından oldukça önemlidir.

Dünya üniversiteleri sıralaması, yılın heyecanını yaşarken, yılın sonuçları açıklandı. Geçen yıl genç üniversite sıralamasında birinci olan Nanyang Teknoloji Üniversitesi, bu sene birinciliğini koruyarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. Singapur merkezli üniversite, başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

Paris Araştırma Üniversitesi ise yılda üçüncü olurken, yılda ikinci oldu. Fransa'dan toplamda 4 üniversitenin ilk 10'da yer aldığı sıralamada, Paris Araştırma Üniversitesi'nin bu başarısı dikkat çekici oldu. Geçtiğimiz yılın ikincisi olan Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ise bu yılın üçüncülüğüne geriledi. Ancak yine de dünya üniversiteleri sıralamasında üst sıralarda yer almayı başardı.

Her yıl üniversite öğrencisi ve akademisyenin takip ettiği dünya üniversiteleri sıralaması, üniversitelerin başarılarını ve dünyada yaşayabilmek için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Bu sıralamada yer alan üniversiteler, dünya genelindeki akademisyenlerin tercih ettiği, araştırma ve inovasyon yöntemlerinin yoğun olduğu kurumlar olarak biliniyor.

Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi