Elektriğe gelen yüzde 25’lik zamla birlikte dört kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturası 595 TL’ye yükseldi. EMO Şube Başkanı Ahmet Şakar, esas yükün dağıtım bedelindeki artıştan kaynaklandığını vurgulayarak, “Dağıtım şirketlerinin kazançları vatandaşa fatura olarak yansıtılıyor” dedi.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Ahmet Şakar, elektriğe yapılan yüzde 25 zamla beraber 230 kilovatsaatlik tüketimin 476 TL’den 595 TL’ye çıktığını belirterek esas yükün dağıtım bedelinden kaynaklandığını söyledi. Şakar ayrıca, Odunpazarı Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında 467 iş yerinde denetim yapıldığını ve elektrik kaynaklı risklerin azaltıldığını kaydetti.
İNANILMAZ ARTIŞ
Yapılan zammın 119 TL’lik bir artış anlamına geldiğini belirten Şakar, “Eğer tüketim üst kademeye çıkarsa, yani 240 kilovatsaati geçerse, fatura tutarı 712 TL’ye yükseliyor. Nisan 2021'de, enerji bedeli (230 kilovatsaat için) 20,91 TL iken, 5 Nisan 2025’te bu bedel 113 TL’ye yükselmiş durumda. Bu dört yılda enerji üretim maliyetinde yalnızca yüzde 24,5 oranında bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak dağıtım bedeline baktığımızda durum oldukça farklı. 2021 yılında 56 TL olan dağıtım bedeli, bugün 422 TL’ye ulaşmış. Bu da yüzde 642’lik inanılmaz bir artış anlamına geliyor” diye konuştu.
ADİL DEĞİL
Başkan Şakar, elektrik üretimiyle ilgili enerji bedelinde makul bir artış olduğunu kaydederek esas yükün vatandaşa dağıtım şirketlerinin artan hizmet bedelleri üzerinden yansıtıldığı söyledi.Şakar, “Bu da özelleştirme politikalarının vatandaş açısından ne gibi olumsuz sonuçlar doğurduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Enerjiye dair ödememiz gereken bedel sabit kalırken, dağıtım hizmeti adı altında dağıtım şirketlerinin karı artırılmış; bu da elektrik faturalarımıza doğrudan yansımış durumda. Ne yazık ki dağıtım şirketlerine bu kadar yüksek bedeller ödenirken, bu şirketlerde çalışan mühendis arkadaşlarımız asgari ücret düzeyinde maaşlarla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da sistemin hem vatandaş hem de çalışan açısından adil olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
ÖRNEK OLMALI
Şakar ayrıca, geçen Aralık ayında Odunpazarı Belediyesi ile imzalanan İş Yeri Açma Protokolü kapsamında kentte 467 işyerinidenetlediklerini belirterek, “Denetimler sonucunda iş yerlerindeki panoların yüzde 20’sinde topraklama hatası, yüzde 25’inde eş potansiyel bağlantısının yapılmadığı,yüzde 30’unda uygun kaçak akım koruma rölesi bulunmadığı,yüzde 30’unda topraklama bağlantılarının eksik olduğu ve yüzde 20’sinde pano kapaklarının gerekli önlemler alınmadan kullanıldığını tespit ettik. Böylece önemli bir önleyici hizmet yerine getirilmiş oldu. Türkiye’deki ilk olan bu uygulamanın, benzer şekilde diğer belediyelerde de hayata geçirilmesini umut ediyoruz” dedi.