Eskişehir’in yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışmalarında 2’nci etap başlıyor. İlk etapta 22 bin bina incelenmişti, ikinci etapta hedef 30 bin bina
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile 3 belediye arasında imzalanan protokolle birlikte Eskişehir’in yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışmalarında 2’nci etap başlıyor. Projenin Yapı Stoku Koordinatörü Feride Betül Hacımusalar Yörükçü, “Tüm binalar bittiği zaman belediye tarafından bunlar kentsel dönüşüm için kullanılacak” dedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’nin, Eskişehir’in yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şubesi ile imzalanan protokolün ardından başlayan çalışmalarda 1’inci etap tamamlandı.
ESKİŞEHİR'DE 22 BİN BİNA İNCELENDİ
İMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve projenin Yapı Stoku Koordinatörü Feride Betül Hacımusalar Yörükçü, 2’nci etap çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi. Protokolün tamamlanan 1’inci etap çalışmalarını değerlendiren Yörükçü, “Eskişehir’in 22 bin binasını gözlemsel olarak inceledik. Bu gözlemsel incelememiz 6306 sayılı kanundaki ek maddeye göre yapıldı. Bu maddeye göre binalara belli bir risk önceliklendirilmesi yapılıyor. Bu risk önceliklendirilmesi şöyle oluyor: Bina bazında pek anlamı olduğu söylenmese de alanlar anlamında kentsel dönüşümün ilerleyebilmesi için bir altlık oluşturuyor. Kentsel Dönüşüm Strateji belgesi alması gerekiyor büyükşehirlerin. O belgeye de bir altlık oluşturmuş oluyorlar. 22 bin binamız bitti şimdi 2’nci etabımız başlayacak. Toplam 4 etap, tüm şehrin bitmesi gerekiyor. İlk etaptaki sonuçlar şöyle: Net bir şey söylememiz mümkün değil bu bir risk önceliklendirmesi olduğu için. Tüm binalar bittiği zaman belediye tarafından bunlar kentsel dönüşüm için kullanılacak” dedi.
DEPREME DAYANIKLILIK ARTACAK
Projenin 2’nci etabında 30 bin binanın daha inceleneceğini söyleyen Yörükçü, “Yeni mahallelerimiz eklendi, bazı mahallelerin bir kısmı yoktu onlar eklendi. Yaklaşık 20 kadar mahallemizle birlikte, 30 bin kadar binayla Eskişehir’in merkezinin yarısından fazlası tamamlanmış olacak. Vişnelik Mahallesi var, Hoşnudiye’nin kalanı var, Akarbaşı, Yıldıztepe, Gültepe gibi kalan mahallelerin tamamı bitirilmeye çalışılıyor” dedi. Projenin en önemli çıktısının belediyenin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmalarına sunacağı katkı olduğunu belirten Yörükçü “Şu an en azından biz gözlemsel bile yapmış olsak binalar hakkında yorum yapabiliyoruz. Eskişehir’in depreme dayanıklılığının artırılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak : M. Anıl Aksoy