Eskişehir'in yanı başındaki en gizemli eser ziyaretçilerini bekliyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in yanı başındaki en gizemli eser ziyaretçilerini bekliyor
A
a

3 bin yıllık geçmişi ile adından sıkça söz ettirmeye başlayan, Afyonkarahisar ile birlikte Eskişehir ve Kütahya sınırları içerisinde bulunan Frig Vadisi'nin en değerli eserlerinden biri olan ve geçmişi Milattan Önce 7. Yüzyıl'a tarihlenen Maltaş Anıt Abidesi, ziyaretçilerini bekliyor. Peki Maltaş Anıt Abidesi nedir, Frig Vadisi nerede, nasıl gidilir? İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir
Kurtarma kazısı ile gün yüzüne çıkarılan, geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen ve Frigler’in dünyada eşine az rastlanan ve gizemli eserlerinden birisi olan Maltaş Anıt Abidesi’nin restorasyonu tamamlandı. Abide Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Kayıhan Belde Belediyesine teslim edildi.

Afyonkarahisar ile birlikte Eskişehir ve Kütahya sınırları içerisinde bulunan Frig Vadisi’nin eşsiz değerlerinden birisi olan Maltaş Tapınağı’nda yaklaşık 2 yıl önce başlatılan kurtarma kazısı ve restorasyon çalışması tamamlandı. Maltaş'ın toprak üzerinde görünen 3 metrelik kısmından, yürütülen kurtarma kazısıyla 7 metre daha aşağı inilerek abide tamamen gün yüzüne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle İhsaniye Kaymakamlığı ve Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünce, ilçeye bağlı Kayıhan beldesinde 40 gün boyunca yapılan kazı sonrası yerden yüksekliği 10 metreyi bulan devasa anıt abide ile alt kısmındaki ‘niş’ ve önünde 600 metrekarelik tapınma alanı ortaya çıkarıldı.

Kayıhan Belediye Başkanı Ömer Şahin, Maltaş Anıtı'nın Belediye'ye devrini sağlayan protokolün imzalandığını açıkladı. Bu anlaşmanın İhsaniye Kaymakamı İsmail Bildirici ile imzalandığını belirten Şahin, Maltaş Anıtı'nın restorasyon çalışmasının Afyonkarahisar Valiliği ve İhsaniye Kaymakamlığı tarafından desteklendiğini ifade etti.

Maltaş Frig Anıtı hakkında bilgi 

Maltaş Anıtı; Afyonkarahisar İhsaniye İlçesi Kayıhan Mahallesindeki Köhnüş Vadisinde M.Ö. 7. yüzyıldan kaldığı tahmin edilem Frig anıtıdır. Toprağa gömülü durumdaki Maltaş Anıtı aynı vadide bulunan Aslantaş ve Yılantaş anıtlarına yaklaşık 500 metre mesafededir.

Anıt, vadiyi batıdan sınırlayan Akkuşyuvası kayalıklarından birinin üzerinde yer almaktadır. Aslantaş mezarının yaklaşık 750 m güneyindedir. Maltaş, Değirmen Yeri, Bahşayiş, Deliklitaş anıtları gibi bir kuyu anıtıdır. Anıtın çoğu toprağa gömülüydü. 1881’de W. M. Ramsay, anıtın neredeyse tamamen toprakla kaplı halde buldu ve işçilerin yardımıyla sadece belirli bir seviyeye kadar kazdı. Anıtın önündeki toprak Gabriel (1936), Haspels (1950) ve Brixhe (1970) kazılarında kaldırılmış olmasına rağmen, her seferinde yeraltı suyuyla karşılaşan anıtı su hasarından korumak için yeniden toprakla dolduruldu. Buna rağmen araştırmacılar, yer altı kısımlarının da toprağın neminden oldukça yıprandığını söylüyorlar.

Üzerinde iki yazı (W‑05) vardır. İlk kitabe cephe duvarını çevreleyen sol çerçevenin dış kenarında yer almaktadır. Bu yazıtın üst kısmı bugün zemin seviyesinden görülebilmektedir. İkinci kitabe ise tamamı toprak altında kalan niş bölümünün üst çerçevesine soldan sağa doğru yazılmıştır. Gabriel, nişin eşiğinin dikey duvarında olası bir üçüncü yazıttan bahseder. Ancak daha sonraki araştırmacılar, araştırmaları sırasında bunu doğrulamak için bu seviyeye ulaşamadılar. 9 metre derinliği ile şaftı Frig kuyu anıtlarının en derinidir. Anıt, MÖ 6. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmektedir.

Frig Vadisi nerede, nasıl gidilir?

Frig Vadisi Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir'in tümü ile Kütahya ilinin büyük bir bölümüyle Konya, Isparta ve Burdur'un kuzeyinde kalan coğrafi bölgeleri kapsamaktadır.
Vadiye adını veren Frigyalı'lar M.Ö VII. Yüzyılda burada yaşamışlardır. Antik dönemde de buraların adı Frigya olarak geçmekteymiş.

Frig Vadisi'ne ulaşabilmek için vadinin geçmekte olan illerin birine gidilmesi gerekmektedir. Bunun için karayolu ya da havayolu kullanılabilir. Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya, Burdur, Kütahya merkezlerine geldikten sonra bu defa Frig Vadisi'ne ulaşılır.

3 ayrı noktadan başlanabilen Figya Yolu, Yazlıkaya Midas Antik Kenti'nde birleşmektedir. Çeşitli parkurlar bulunduğundan en uygun parkur tercih edilebilir. İstanbul'dan gelen ziyaretçilerin çok yöneldiği Sarıcaova-Gökbahçe parkuru için İstanbul'dan Eskişehir'e buradan da Seyitgazi'ye gidilmesi gerekecektir. İl merkezi ile mesafe yalnızca 43 km'dir. Buradan Frig Vadisi yürüyüş parkuruna geçilebilir.

Ankara ile mesafe 296 km, Eskişehir ile 75 km, Afyon ile 121 km, Kütahya ile 85 km, Bursa ile 163 km, İstanbul ile 312 km'dir. Bu şehirlerden veya başka yörelerden geldikten sonra ise Çifteler ( 39 km ) yahut Seyitgazi ( 20 km ) üzerinden varılabilir. Şayet otomobil yoksa ziyaretçiler Frig Vadisi'ni gezmek için ATV kiralayabilirler.

Frig Vadisi'nin özellikleri

Frik Vadisi adını, bu geniş topraklarda bir uygarlık kurmuş olan Frigler'den almıştır. Frig Vadisi her yıl binerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Frig Vadisi'nin öne çıkan bazı özelliklerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

Frig Vadisi 7 il ve sayısız ilçeden geçen bir tabiat parkıdır. Toplam alanı 55 hektar büyüklüğündedir.

Frigya, Sakarya ile Büyük Menderes ırmakları arasında kalan bölgenin eski adıdır.

Bölgeye bu isim, eski dönemlerde Balkanlar'dan gelip buraya yerleşen "Frigler"den gelmektedir.

Frig Vadisi'nin, jeolojik yapısı Nevşehir Kapadokya bölgesinin yapısına benzetilmektedir. Hatta bu sebeple buraya 2. Kapadokya benzetmesi de yapılmaktadır.

Frig Yolu denilen yürüyüş parkuru Türkiye'nin 3. büyük doğa yürüyüşü parkuru olmak özelliğine sahiptir.

Vadinin bulunduğu coğrafi konum itibariyle daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilmektedir.

Frig Yolu'nun toplam uzunluğu 506 km civarındadır.

Bu 506 km'lik yol uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiş yani haritalandırılmış durumdadır.
 

Frig Vadisi'nde gezilecek yerler

Frig Vadisi dünya üzerinde sayılı ve en çok tercih edilen, her yıl milyonlarca misafir ağırlayan bir tabiat parkıdır. Sporcuların özellikle rağbet ettiği Frig Vadisi'nde gezilip görülecek çok sayıda mekan, yer ve doğal güzellik bulunmaktadır. Bunlardan sadece küçük bir bölümünü saymak gerekirse:

Frig Vadisi Tekerlek İzleri ve Afyon Frig Vadisi Palet İzleri

Midas Anıtı diğer adı ile Yazlıkaya anıtı 3 bin yıllık bir anıttır.

Aslankaya, Döğer yakınlarında bulunmaktadır

Köhnüş Vadisi: Bu vadide görülmesi gereken Maltaş, Yılantaş, Aslantaş

Burmeç Anıtı

Büyük ve Küçük Kapıkaya

Solon Mezarı ( Kümbet köyünde bulunmaktadır )

Selçuklu dönemi eseri olan Himmet Baba Kümbeti

Battal Gazi Külliyesi

Yapıldak Asar Kalesi

Vadide Frigya uygarlığından kalan kaya evler görülmesi gereken diğer tarihi güzelliklerdir.

Frigya Vadisi ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar odaları ve kilise yer almaktadır.

Ölülerini kayalar oyulmuş mezarlara veya Tümülüslere gömen Frigler'e ait bu mezarların ne yazık ki çok büyük bir bölümü tahrip edilmiş durumdadır.

Haber devam ediyorHaberin devamı

Frigya antik yerleşim yerleri Gordion, Pessinus ve Midas

Frigler'in ana tanrıça olarak taptıkları "Kybele" için yapılmış tapınakları en önemli kült merkezi olan Yazlıkaya Açıkhava Kutsal Alanıdır.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Nadir Yaz 19 Ekim 2023 21:01

Friglerin Asya kökenli halk oldukları anlaşılmıştır.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi