yandex

Eskişehir’de geri dönüşüm sanatıyla dikkat çeken atölye

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de geri dönüşüm sanatıyla dikkat çeken atölye
A
a

Eskişehir’de yaşayan Aytaç Merkez, doğadan topladığı zeytin dalları, taşlar ve deniz kabuklarını akrilik boyayla işleyerek özgün sanat eserlerine dönüştürüyor. Geri dönüşüm temelli üretimleriyle fabrikasyon ürünlere alternatif sunan Merkez, el emeği ürünleriyle koleksiyonerlerin de ilgisini çekiyor.

Eskişehir'de yaşayan Aytaç Merkez, doğadan topladığı budanmış zeytin dalları, deniz kabukları ve taşları akrilik boyayla birer sanat eserine dönüştürerek fabrikasyon üretime meydan okuyor.

49 yaşındaki Aytaç Merkez, doğadan topladığı atık ve doğal malzemeleri sanatla buluşturarak hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de benzersiz el emeği ürünler üretiyor. Yaklaşık 6 yıl önce İzmir'in Urla ilçesinden Eskişehir'e taşınan Merkez, evindeki atölyesinde zeytin, çam ve kavak ağaçlarının yanı sıra deniz kabuğu, taş ve fıstık kabuğu gibi doğadan topladığı materyalleri akrilik boyayla şekillendirerek takı ve magnet tasarlıyor. Tasarımlarını düzenlediği atölyelerle sanatseverlerle de paylaşan Merkez'in elinden çıkan özgün magnetlerin Eskişehir'de koleksiyonerleri bile bulunuyor.



"Resimlerimi ahşap takılara indirgedim"

Sanat yolculuğunu ve üretim felsefesini anlatan Aytaç Merkez, "Normalde resim yapıyorum ama bunun yanında ahşap üzerine bazı takılar da üretiyorum; resimlerimi ahşap takılara indirgedim diyebiliriz. Bu işi yaklaşık 6 yıldır, yani Eskişehir'e taşındığımdan beri yapıyorum. Kendimi biraz geri dönüşümcü ve ileri dönüşümcü olarak görüyorum. Ana maddem ahşap; takılarda zeytin ağacı kullanırken, diğer ürünlerde çam ve kavak gibi ağaçları tercih ediyorum. Bunların dışında deniz kabuğu, taş ve fıstık kabuğu gibi doğadan topladığım birçok materyalle ürünler tasarlıyor ya da üzerlerine akrilik boyayla resim yapıyorum. Temelde geri dönüşüm felsefesiyle hareket ediyorum. Evimde bir atölyem var, çalışmalarımı evden yürütüyorum. Tabii, zaman zaman atölye çalışmaları da düzenliyorum. Burada birlikte çalıştığım Oda Sanat Galerisi var; orada katılımcılarla bir araya gelerek hep birlikte keyifli atölyeler gerçekleştiriyoruz" dedi.