Eskişehir’de artan kira fiyatları ve yükselen ev kurma maliyetleri, özellikle yeni evlenen çiftlerin bütçesini zorluyor. Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, bir ev kiralamanın toplam maliyetinin 250-300 bin lirayı bulabildiğini belirterek, çiftlerin yüksek fiyatlar nedeniyle daha küçük metrekareli 1+1 dairelere yöneldiğini söyledi.
Düğün sezonuyla birlikte konut piyasasındaki hareketliliği değerlendiren Gazi Çelik, kira fiyatlarının geldiği seviyenin yeni yuva kuran çiftleri zor durumda bıraktığını ifade etti.
Çelik, Eskişehir’de yeni evlerin kira fiyatlarının ortalama 20 bin liradan başladığını belirterek, "50 bin liraya şu anda Eskişehir’de neredeyse ev kiralayamıyoruz. Yeni evlenen çiftler bize de serzenişlerde bulunuyor. Çünkü ev tutmanın yanı sıra depozito, peşin kira, eşya, temizlik ve abonelik gibi giderler de ekleniyor" dedi.
Bir ev kiralamanın sadece kira bedeliyle sınırlı olmadığını vurgulayan Çelik, toplam maliyetlerin ciddi rakamlara ulaştığını söyledi.
Çelik, "50 bin liralık bir ev tuttuğunuzda bir aylık kira ve depozito ile birlikte ciddi bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bunun yanında evin döşenmesi, temizliği, abonelikleri ve yerleşme masrafları da eklenince toplam maliyet 250-300 bin lirayı bulabiliyor. Bu nedenle çiftler 1+1 evlere mecbur kalıyor" diye konuştu.
Gayrimenkul piyasasındaki durgunluğa da dikkat çeken Çelik, birçok vatandaşın yatırım tercihini altından yana kullandığını belirtti.
Altın fiyatlarındaki hareketliliğin vatandaşlarda beklenti oluşturduğunu ifade eden Çelik, "Ekonomisini aşırı derecede altına bağlayan vatandaşlarımız var. Altının hızlı yükselip düşmesi insanları beklemeye yöneltiyor. Eskişehir’de gayrimenkul piyasası şu anda altına umut bağlamış durumda" dedi.
Gurbetçilerin gayrimenkul yatırımlarında da azalma yaşandığını dile getiren Çelik, önceki yıllara göre yatırım oranlarında ciddi düşüş olduğunu söyledi.
Çelik, "Gurbetçiler artık daha çok yaşadıkları ülkelerde gayrimenkul alıyor, Türkiye’de ise daha çok yazlık tercih ediyor. Gençlerin de Türkiye’ye yatırım yapmadığını görüyoruz. Geçmiş yıllara göre gurbetçi yatırımlarında yaklaşık yüzde 70 oranında düşüş yaşandı" ifadelerini kullandı.
Eskişehir gayrimenkul sektörünün yeniden hareketlenmesi için gurbetçilerin yatırımlarının önemli olduğunu belirten Çelik, Avrupalı vatandaşların birikimlerini kentten yana kullanmasını umut ettiklerini kaydetti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Operasyon endişesi taşıyan CHP’li başkanların AK Parti’ye geçmesi…
Tarkan Demir
Alzheimer merkezi göz dolduruyor
Kerem Akyıl
Öğrenci kentiyiz!
Seval Erci
Gençliğin yakıştığı şehir
Ümit Polatbaş
Talat Yalaz pes etmiyor!
Kaan Özcan
Es Es’in yolu açık olsun
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy