Eskişehir’de emekli geçinemiyor: Çalışmaya mecbur bırakılıyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de emekli geçinemiyor: Çalışmaya mecbur bırakılıyor!
A
a

DİSK DEV Emekli-Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç, Tüm Emeklilerin Sendikası Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı ve TÜED Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin geçinemedikleri için yeniden çalışmaya mecbur bırakıldığını ve bunun ciddi bir geçim krizine dönüştüğünü söyledi.

İŞKUR’a bu yıl başvuran 60 yaş ve üstü vatandaşların sayısının 26 bini aştığı belirtilirken, SGK verilerine göre her 100 emekliden yalnızca 18’i çalışabiliyor. DİSK DEV Emekli-Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç, Tüm Emeklilerin Sendikası Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı ve Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için iş arayışına mecbur bırakıldığını ve ortaya çıkan bu durumun emeklilerin yaşam koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ifade etti.

KADERİMİZE TERK EDİLDİK

DİSK DEV Emekli-Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç, emeklilerin yok sayılarak, sesini duyuramadığı bir ortamda kaderine terk edildiğini söyleyerek, “Emekliler, bu yaşta iş bulup hayatlarını sürdürebilmek için mücadele veriyor. Pek çok kişi, kış için hazırladığı konserve ve yiyecekleri satarak geçinmeye çalışıyor. Hayat çok pahalı; bugün aldığını yarın alamıyorsun. Ev kirası, gelirlerini karşılamaya yetmiyor. İlaç ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyorlar. Sağlıklı gıdalara ulaşmakta güçlük çektikleri için ancak daha ucuz ve sağlıksız ürünleri tercih edebiliyorlar. Emekliler, adeta dört duvar arasına sıkışmış durumda yaşıyor. Emekli artık ne kendisini ne çocuğunu ne de torununu geleceğe dair umutla düşünemiyor. Siyaset, meydanlarda atılan nutuklardan ibaret sanılıyor; oysa gerçek siyaset, evlerin içinde, mutfakta, çamaşır ipinde kuruyan umutlarda ve çocukların beslenme çantasına konulan yarım elmada kendini gösteriyor. Emekli, tüm bu adaletsiz ve insanlık adına utanç verici yaşam koşullarına rağmen, hala var gücüyle iş arıyor, çabalıyor ve sadece hayatta kalabilmek için mücadele ediyor” diye konuştu.

KAYITSIZ SAYISI DAHA FAZLA

Tüm Emeklilerin Sendikası Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, İŞKUR’a kayıtlı olanların dışında kayıtsız olarak çalışan veya iş arayan emeklilerin sayısının 3-4 katı olduğunu savunarak, “Bu tablo, emeklilerin gelir güvencesi olmadığı için çalışmak zorunda kaldığını gösteriyor. Emekliler, aylık kazançlarını garanti altına alabilmek için İŞKUR’a başvuruyor veya kendi imkanlarıyla iş bulamadıklarında İŞKUR’a yöneliyorlar. Bu nedenle 2026’da emeklilerin iş arama başvurularının daha da artacağını söylemek yanlış olmaz. Olması gereken, emeklinin yıllarca ödediği vergi ve primlerin karşılığında insan onuruna yakışır bir aylık gelir elde edebilmesidir. Bakanlar Kurulu’nda yapılan görüşmelerden anlaşıldığı üzere, emeklilerin bugün yaşadığı sıkıntılara rağmen herhangi bir düzenleme yapılmayacağı görülüyor. Bu da 2026 yılında emeklilerin çok daha zor koşullarda yaşayacağı anlamına geliyor. Emekliler ya çocuklarının yanına sığınmak zorunda kalacaklar, ya bir araya gelerek yaşamak zorunda kalacaklar ya da düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalacaklar” dedi.  

HAKLARIMIZ YOK EDİLDİ

TÜED Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, bugünkü ekonomik şartlarda emeklilerin çalışmadan hayatını sürdürmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Ancak ne yazık ki 100 emekliden 18’i ancak iş bulabilmiş. Geri kalanların iş bulma olanağı da yok. Siz bu insanlara yaşam şansı vermiyorsunuz. İnsanca yaşamak artık bu koşullarda mümkün değil. İş olanaklarının kaybolduğu bir ülkede demokrasiden, adaletten, eşitlikten bahsetmek mümkün değil. Yapımız bozuldu, sistemimiz bozuldu. Emekliler bu yaşta bile iş arıyorlar ki evlerine ekmek götürebilsinler, ancak iş bulmak da artık mümkün değil. Bu gidişle kayıt dışı çalışma giderek artacak. İş bulanlar kendilerini şanslı görecek. İş bulamayanların ise kahrından mı öleceği, başka şekilde mi hayatını kaybedeceği artık tarif edilemiyor. Ölüm emekli için için neredeyse kaçınılmaz bir hale geldi. Enflasyon adı altında veya TÜİK’in belirlediği rakamlarla bütün haklarımız yok edildi” ifadelerini kullandı. 
Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi