Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Alpagut ve Atalan mahallelerinde planlanan altın-gümüş madeni projesine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirildi.
Raporda, ulaşım başlığı dışında ÇED sürecinin bilimsel esaslardan uzak bir yaklaşımla hazırlandığı değerlendirilirken, 18 Ekim 2025 tarihli “ÇED Olumlu” kararının iptalinin uygun olacağı ifade edildi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, bilirkişi raporunun kamuoyunda uzun süredir dile getirilen çevresel endişeleri doğruladığını belirtti.
Ataç, yaptığı açıklamada Alpagut ve Atalan’ın yalnızca bir maden sahası olarak görülemeyeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:“Alpagut ve Atalan’ı yalnızca yer altındaki maden rezervleri üzerinden değerlendirmek, bu toprakların binlerce yıllık tarihini, kültürünü, suyunu, ormanını ve insanını yok saymaktır. Bu bölge, geçmişten geleceğe taşımakla sorumlu olduğumuz ortak mirasımızdır.”
“Doğayı korumanın insan yaşamını korumak anlamına geldiğini” ifade eden Ataç, çevresel tahribatın halk sağlığı, yaşam hakkı ve kültürel miras açısından ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.
Ataç açıklamasında ayrıca şu değerlendirmeye yer verdi: “Toprak zarar görürse tarım zarar görür, su kirlenirse yaşam zarar görür, orman yok edilirse insanın nefesi kesilir. Doğayı korumak, doğrudan doğruya insanı korumaktır.”
Mücadelenin gelecek kuşaklar için sürdürüldüğünü belirten Ataç, “çocuklara temiz suyu, verimli toprağı ve kültürel mirası korunmuş bir kent bırakma” sorumluluğuna dikkat çekti.
Süreçle ilgili yargılamanın devam ettiğini hatırlatan Ataç, nihai kararın mahkeme tarafından verileceğini belirterek, çevre örgütleri, meslek odaları ve bölge halkıyla birlikte hukuki sürecin takip edileceğini ifade etti.
Ataç, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bilirkişi raporu önemli bir aşamadır ancak mücadele bitmiş değildir. ÇED Olumlu kararı iptal edilene ve Alpagut ile Atalan’ın doğası, tarihi ve geleceği güvence altına alınana kadar mücadelemiz kararlılıkla sürecektir.”
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Eskişehir’deki riskli alanlar belirlenmeli!
Kaan Özcan
MOTİVASYON ANLAMINDA DEĞERLİYDİ
Ahmet D. Canoruç
İsmini Eskişehir halkı belirleyecek
Seval Erci
Tarihçi Prof. Dr. Yakut’un bu çağrısı karşılık bulmalı!
Tarkan Demir
Türkiye bayrağı değil, Türk Bayrağı
Kerem Akyıl
Ruhu eksilen mahalleler
Ümit Polatbaş
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
Türkiye'de futbol
Osman Cemoğlu