31 Aralık günü, Türkiye’de resmi tatiller arasında yer almıyor. Bu nedenle “31 Aralık yarım gün mü?” sorusunun yanıtı hayır olarak öne çıkıyor. Kamu kurumları, özel sektör iş yerleri, bankalar, okullar ve diğer resmi daireler 31 Aralık’ta normal mesai düzenine göre çalışmaya devam ediyor. Yani 31 Aralık, yarım gün tatil değil; tam gün mesai yapılan sıradan bir iş günü olarak kabul ediliyor. Özel sektörde bazı işverenler inisiyatif kullanarak erken çıkış veya izin uygulayabiliyor ancak bu durum yasal bir zorunluluk anlamına gelmiyor.
Yılbaşı tatili denildiğinde asıl resmi tatil, 1 Ocak tarihini kapsıyor. “Yılbaşı yarım gün mü?” şeklindeki aramalar da bu noktada karışıklık yaratabiliyor. Türkiye’de 1 Ocak, resmi tatil olarak kabul ediliyor ve tam gün tatil uygulanıyor. Bu tarihte kamu kurumları kapalı oluyor, okullarda eğitim yapılmıyor ve bankalar hizmet vermiyor. Özel sektör çalışanları için de 1 Ocak, genel olarak ücretli resmi tatil kapsamında değerlendiriliyor.
Resmi tatil mevzuatına göre yalnızca 1 Ocak günü yılbaşı tatili olarak tanımlanıyor. 31 Aralık için yarım gün ya da tam gün tatil uygulaması bulunmuyor. Bu nedenle seyahat, eğlence veya dinlenme planı yapan kişilerin özellikle 31 Aralık’ı normal bir iş günü olarak hesaba katması gerekiyor. Yılbaşı tatilini uzatmak isteyenler ise genellikle 31 Aralık için yıllık izin kullanmayı tercih ediyor.
Özetle, “31 Aralık yarım gün mü?” sorusunun cevabı net şekilde hayır olurken, “yılbaşı yarım gün mü?” sorusu ise 1 Ocak için soruluyorsa yanlış bir ifade içeriyor. Çünkü yılbaşı günü olan 1 Ocak, yarım gün değil tam gün resmi tatil olarak uygulanıyor. Bu bilgiler, yıl sonu planlarını yaparken kafa karışıklığını önlemek ve doğru bir program oluşturmak açısından büyük önem taşıyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
AK Parti’de Eskişehir için ikinci şans istisna olur mu?
Tarkan Demir
Albayrak’ın başı çok ağrıyacak
Kerem Akyıl
Silahları evinizden uzak tutun!
Kaan Özcan
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bu bayram ihmalin bedeli ağır olmasın
Ümit Polatbaş
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy