Tepebaşı Belediyesi tarafından 18’incisi düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda gerçekleştirilen kapanış töreniyle tamamlandı.
2-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda sanat, bilim, kültür ve kent yaşamı pişmiş toprak etrafında bir araya geldi.
Kapanış töreninde Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ile Prof. Bilgehan Uzuner sahneye çıkarak sempozyumun geçmişten bugüne gelişimini ve bu yıl ortaya çıkarılan kolektif eseri anlattı.
Başkan Ahmet Ataç, 2001 yılında başlayan sempozyumun 25 yıllık süreçte Eskişehir’in önemli kültür ve sanat geleneklerinden biri haline geldiğini belirtti.
Sempozyumun Tepebaşı’nın tuğla ve kiremit üretimine dayanan köklü geçmişinden beslendiğini ifade eden Ataç, pişmiş toprağın kent açısından yalnızca bir sanat malzemesi olmadığını, aynı zamanda önemli bir endüstriyel ve toplumsal miras taşıdığını söyledi.
Ataç, “2001 yılından beri bu sempozyumu düzenliyoruz ve sevgili Bilgehan ile birlikte bu yolculuğu sürdürüyoruz. Bugün geriye baktığımızda 25 yıllık büyük bir emekten söz ediyoruz” dedi.
Sempozyumun kuruluşundan itibaren sanat, bilim ve sektör olmak üzere üç temel ayak üzerine kurulduğunu belirten Ataç, bu yapının organizasyonun en önemli özelliklerinden biri olduğunu ifade etti.
Ataç ayrıca sempozyumun yıllar içinde Eskişehir’e kalıcı sanat eserleri kazandıran bir vefa çalışmasına da dönüştüğünü dile getirdi.
Bu yılki sempozyumun ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı anısına gerçekleştirildiğini belirten Ataç, ortaya çıkan eserlerin kentin günlük yaşamının içine taşınmasının amaçlandığını söyledi.
Bu yılın en dikkat çekici çalışmalarından biri “Atatürk ve Çocuklar” temalı kolektif eser oldu.
Sanatçılar, öğrenciler ve çocukların ortak çalışmasıyla şekillenen eserde Atatürk ve çocuklar teması işlendi. Çocukların günler boyunca hazırladığı pişmiş toprak çiçekler de eserin önemli parçaları arasında yer aldı.
Ataç, Atatürk’ün çocukların eğitimine ve geleceğine verdiği önemin bu eserle sanat yoluyla anlatılmasının kendileri için anlamlı olduğunu söyledi.
Eserin tamamlanmasının ardından Eskişehir’e kazandırılacağı belirtildi.
Prof. Bilgehan Uzuner ise Ahmet Ataç ile yaklaşık 25 yıllık bir çalışma geçmişine sahip olduklarını belirtti.
Üniversitelerde ortaya çıkan bilgi ve sanat birikiminin kentle buluşmasının önemine dikkat çeken Uzuner, sempozyum kapsamında yıllar içinde nitelikli eserler ortaya çıktığını ifade etti.
Kolektif eserin hazırlanma sürecinde sanatçı ve öğrencilerin yoğun emek verdiğini belirten Uzuner, “Bütün bu emeğin sonunda çok güzel bir anıt eseri Eskişehir’e kazandırmış olacağız” dedi.
Uzuner ayrıca çocukların hazırladığı pişmiş toprak çiçeklerden oluşan ilk örneği Başkan Ataç’a takdim etti.
Bu yılki sempozyuma Türkiye’den Ayşegül Veryeri, Ercan Dural, Tuba Önder, Nilgün Salur, Özgür Yıldız ve Ümit Gürsoy katıldı.
Japonya’dan Mariko Okubo ile Fransa’da yaşayan Çinli sanatçı Yin Chang da sempozyumda yer aldı.
Toplam 8 sanatçı, beş gün boyunca Eskişehir toprağını farklı sanat anlayışlarıyla şekillendirirken, teknik bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle de paylaştı.
Kapanış töreninde sempozyuma katkı sağlayan yürütme ve danışma kurulu üyeleri, sanatçılar, sponsorlar ve destek veren kurum temsilcilerine plaket takdim edildi.
Sanatçıların çalışmalarına destek olan öğrenci asistanlarına ve “Atatürk ve Çocuklar” temalı kolektif eserde görev alan çocuklara da katılım belgeleri verildi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen kapanış törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Eskişehir yeni eserler kazandı!
Seval Erci
Kırtasiye ürünleri ücretsiz olamaz mı?
Kaan Özcan
Eskişehir sağlık ve termal turizmdeki ışığı gördü!
Tarkan Demir
AK Parti plastik leğenleri satıyor
Kerem Akyıl
Mesele domates değil, hâlâ anlamadınız mı?
Ümit Polatbaş
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy