Eskişehir termik santral projesine tepki büyüyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir termik santral projesine tepki büyüyor!
A
a

Alpu Ovası’na kurulması planlanan Eskişehir termik santrali büyük tartışmalara neden oldu. Eskişehir’de belediyeler başta olmak üzere kurum ve kuruluşların tamamına yakını termik santrale karşı çıkıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Eskişehir termik santrali için “Kömürle çalışan bir termik santral kurmak adeta Eskişehir için bir cinayettir” dedi. 

Sütiş Eskişehir

Eskişehir termik santral projesi Eskişehir’de hemen her gün en çok konuşulan konu olmayı sürdürüyor. Termik santralin ciddi bir çevre kirliliği yaratacağı ve tarım alanlarını yok edeceği endişesi her geçen gün artıyor. Alpu Ovası’nda yapılması planlanan Eskişehir termik santrali, bölgede bulunan ve beyaz altın olarak nitelendirilen lületaşı maden yataklarını büyük tehlikeye atıyor. Eskişehir termik santralin yapılması durumunda lületaşı madenlerinin yok olacağı belirtiliyor. 

Eskişehir termik santralinin, 422 futbol sahası büyüklüğünde bir alana yapılması planlanıyor. Vatandaşlar santralden yayılan küllerin etrafındaki tarla, bahçeler, meyve ağaçlarına büyük zarar vereceği şüphesiyle endişeli. Eskişehir’e yapılması planlanan termik santral ile şehrin turistik olarak da cazibesini yitireceği belirtiliyor. Duyarlı vatandaşların yanı sıra termik santralin yapılacağı bölgeye yakın yerlerde oturan kişiler de oldukça endişeli bir bekleyiş içerisinde.

Yılda 2 milyon ton atık!

Alpu İlçesi 32 kilometre mesafe ile Eskişehir merkeze en yakın ilçelerden birisi durumunda. Alpu Ovası ise tarım yapılan geniş bir ova ve Türkiye’nin tarımsal sit alanı ilan edilen ovalarından bir tanesi. Planlanan Eskişehir termik santral projesi ile yılda 6.5 milyon ton kömür yakılacak ve toplamda yıllık 2 milyon ton atık oluşacak. Yatırım için 1.8 milyon TL harcanacak. 

Eskişehir termik santrali ihalesi için son başvuru tarihi 26 Ocak 2018 olarak belirlendi. İhalenin geçici teminat bedeli ise 25 milyon TL.

Büyükerşen: Eskişehir için bir cinayettir

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in Türkiye'deki yaşanabilir illerden ikincisi olduğunu ancak yapılacak olan termik santral ile kentin büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Büyükerşen, "Türkiye'de yaşanabilir şehirler arasında ikinci olan ve yıllardan beri yaşanabilir şehirler araştırmasında hep ilk üçe giren Eskişehir ne yazık ki bu özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bunun sebebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Eskişehir'de yapmak istediği kömürle çalışan termik santraldir. Hemen şehir merkezinin burnunun dibinde denilebilecek kadar yakın olan bir alanda kömürle çalışan bir termik santral kurmak adeta Eskişehir için bir cinayettir. Kurulacak olan termik santral Eskişehir'i maalesef yaşanamaz hale getirecektir" diye konuştu.

Eskişehir termik santrale karşı iki günde 50 bin imza

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu Eskişehir termik santrale karşı iza kampanyası başlatırken, iki günde 50 bin imzaya ulaştı. Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri “Eskişehir kıymetlidir, termik santrale hayır” başlıklı broşürler dağıtıyor. 

Ulusal medyada bir çok yazar konuyu köşelerinden duyururken, başka şehirlerde bulunan termik santrallerin nasıl bir tahribat yarattığı gözler önüne seriliyor. Sosyal medyada duyarlı vatandaşlar, "Eskişehir kanser olmasın" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar. 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi