En Kolay Mahluta Çorbası Nasıl Yapılır? Mahluta Çorbasının Püf Noktaları

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç En Kolay Mahluta Çorbası Nasıl Yapılır? Mahluta Çorbasının Püf Noktaları
A
a

Ülkemizin pek çok yöresinde mercimek çorbası olarak da adlandırılan Mahluta Çorbası, geleneksel çorbalarımızdan biridir. Osmanlı saray mutfağı çorbalarından biri olan Mahluta çorbası, içerisindeki baharatlar ile hem şifa deposu hem de doyurucu bir yemektir. Mahluta çorbası nasıl yapılır, tarifi, mahluta çorbasının püf noktaları ve tüm merak edilenleriyle kış çorbası Mahluta...

Sütiş Eskişehir
Havaların soğumasıyla çorbalar öğünlerimizi daha çok süsler oldu. Özellikle bol baharatlı ve baklagille yapılan çorbalar hem şifalıdır hem de çok besleyici. Osmanlı'dan günümüze ulaşan, babaannelerimizin sıklıkta yaptığı Mahluta çorbasının en güzel tarifi, nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz. 

Mahluta Çorbası Hangi Yöreye Ait?

Mahluta çorbası ülkemizin çoğu yöresinde yapılmakla birlikte Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki bazı illerde daha fazla yapılır. Özellikle Antakya'da yapılan Mahluta çorbası  Mersin, Malatya ve Kilis gibi illerde yöresel bir lezzet olarak kabul edilir. Mahluta çorbasının kökeni ise Arapçada “mercimek” anlamına gelen “mahlut” kelimesine dayanır. Bu çorba, Arap kültürünün etkisiyle bu bölgelerdeki mutfaklara girmiştir.

Mahluta Çorbası Nasıl Yapılır? Mahluta Çorbası Tarifi

Bildiğimiz mercimek çorbasına göre daha yoğun ve daha koyu bir kıvamı olan Mahluta Çorbası, üzerinde baharatlı yağ karışımı ve doğranmış ekmekler ile birlikte servis ediliyor.  İşte lezzet ve şifa dolu Mahluta Çorbası tarifi...

Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 su bardağı kırmızı ya da yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
¼ su bardağı pirinç
2 adet yeşil biber
dilediğiniz miktarda et-tavuk bulyon
2 yemek kaşığı tereyağı yada sıvıyağ
1 adet küçük havuç
1 adet orta yada küçük boy patates
2,5 litre sıcak su
Kimyon
Toz kişniş

Mahluta Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
  • Mercimek ve pirinci 2 kez yıkayıp, süzün.
  • Soğanı, sarımsağı, biberi, havuç ve patatesi yemeklik doğrayın, tereyağı ile birlikte tencereye aldığınız soğan, biber ve sarımsağı tuz ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyerek biraz daha kavurun.
  • Yıkayıp süzdüğünüz mercimek ve pirinçleri tencerenin içine ekleyerek 1-2 kez karıştırın, sıcak suyu tencereye koyun ve baharatlar ile et suyunu ekleyin.
  • Mercimekler ve pirinçler tamamen pişene kadar orta ateşte kaynatın.
  • Dilerseniz blendırdan geçirerek servis yapın.

Mahluta Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

Mahluta Çorbası için dikkat edeceğiniz bir kaç püf noktası, çorbanın lezzetini artıracaktır. Bunlardan ilki çorbaya su yerine tamamen tavuk ya da et suyu kullanmaktır. Ayrıca üzeri için tereyağını eritin ve kırmızı biberle, naneyi yakıp çorbaya gezdirin. Dilerseniz kıtır ekmekler ekleyebilirsiniz. 


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi