8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Kadın Günü tarihçesi, sözleri ve mesajları

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Kadın Günü tarihçesi, sözleri ve mesajları
A
a

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi araştırılıyor. Pazar günü kutlanacak Dünya Kadınlar Günü ile ilgili sözler ve tebrik mesajları araştırılmaya başlandı. Peki Kadınlar Günü neden kutlanıyor? Kısaca tarihçesi ve tebrik mesajları neler? Eskişehir'de Kadınlar Günü etkinleri ve tüm detaylar haberimizde sizlerle...

Sütiş Eskişehir
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 16 Mart 1977'de kabul edildi. Kutlamaları ABD'de başlayan Kadınlar Günü zamanla tüm dünyada kutlanmaya başlandı. Bugünün temelinde yatan taihi olay ise, New York'ta 1857 senesinde yapılan grev esnasında 129 işçi kadının ölmesidir. Bu olayın ardından  kadın haklarının savunulması gündeme gelmiştir. 8 Mart günü tüm dünyada Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanır. Dünya Kadınlar Günü nasıl ve neden ortaya çıktı sorusunun yanıtı araştırılıyor. 

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KISACA TARİHÇESİ

Birleşmiş Milletler 1977 senesinde 8 Mart'ı Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak ilan etti. Kadınlar Günü'nün tarihi ise daha eskilere dayanır.

Bu özel gün kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak içişn verdiği bir savaşın neticesinde ortaya çıkmıştır. 8 Mart 1957 tarihinde New York'ta tekstil sektöründe uzun çalışma saatlerine rağmen düşük ücretlerle ve kötü şartlar altında çalışan kadınlar bu çalışma şartlarını protesto etmek maksadıyla grev yapmışlardır. Bu grev esnasında fabrikada yangın çıkmış ve fabrikanın önünde kurulan barikatlardan dolayı kaçamayan 129 kadın yanarak can vermiştir. Ölen işçi kadınların cenazesine ise 10.000'den fazla kişi katılım sağlamıştır.

 Yaşanan bu acı olaydan 52 sene sonra yan 1910 senesinde, Danimarka'nın Kopenhag şehrinde II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin bir öneri sunmuştur. Bu öneri ile 8 Mart artık kadınların haklarının savunulmasu ve birlikteliği adına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması oybirliğiyle kabul edildi.
 

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Uluslararası Kadınlar Yılı 1975 senesinde kutlanmaya başlandı. 1977'de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart'ı kadın hakları ve uluslararası barış günü olarak kabul etti. BM bu günün kabulü için iki gerekşçe sundu. İlki dünyada barışın güvence altına alınması diğeri ise kadın haklarının eşitliğinin sağlanması ve kadınlara kendilşerini geliştirmeleri için olanak sağlanmasıydı.
 

GÜNÜMÜZDE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarakl kutlanması günümüzde kadınların problemlerinin çözüme kavuştuğu anlamına gelmemektedir. Bugün kadın hakları açısından nererden nereye gelindiği hatırlanıyor ve kutlanıyır. Ancak dünyadaki en yoksul insanların yüzde 70 gibi bir oranının kadın olduğu göz önüne alındığında durumun vehameti ortaya çıkıyor. Ayrıca eğitim alanında da yine istenilen noktaya ulaşılamamıştır.
 

ESKİŞEHİR'DE KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Odunpazarı Belediyesi’ne ait galeriler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlara ücretsiz olacak. Kadınlar gün boyunca Odunpazarı Belediyesi’nin galerini ücretsiz olarak gezebilecek. 

Odunpazarı Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Odunpazarı’na gelen kadınlara bölgedeki tarihi, sanatsal ve kültürel zenginliği keşfetme; Eskişehir’de yaşayan kadınlara ise önünden defalarca geçmelerine rağmen ziyaret etme fırsatı bulamadıkları galerileri gezme imkânı sunuyor.
 
8 Mart’ta galerileri gezmek isteyen kadınlar, gün boyunca Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi, Ahşap Eserler Galerisi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi, Lületaşı Galerisi, Sıcak Cam Atölyesi, Atatürk ile Bir Gün Galerisi (Yeşil Efendi konağı) ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Galerisi’ni gezebilecek. 

Özdilek Eskişehir, Kadınlar Günü’ne özel sadece kadınların katılabileceği atölye etkinlikleri düzenleyecek.

7-8 Mart tarihlerinde 14.00,16.00 ve 18.00 saatlerinde Kupa Süsleme Atölyesi gerçekleştirecek olan Özdilek Eskişehir, bu anlamlı günde kadınların el emekleri olacak olan kupaları kadınlara hediye edecek. Her yıl olduğu gibi bu Kadınlar Günü’nde de kadın misafirler Özdilek’e girerken karanfillerle karşılanacak. 

dunya kadinlar gunu 07 03 2020
 

EN GÜZEL KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI SÖZLERİ

  • Aslında senin küçük bir kopyanım. Umarım senin kadar sevgi dolu olurum.. Kadınlar günün kutlu olsun.
  • Ateş karşısında bozulmayan altın, altın karşısında bozulmayan kadın; kadınlar günün kutlu olsun.
  • Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Kadınlar gününüz kutlu olsun.
  • Senin sevgin dünyamı ısıtan tek güneştir. Hiç ışığın eksilmeyecek biliyorum. Varlığınla mutluyum. Kadınlar Günün kutlu olsun.
  • Bütün dünya kadınlarına sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
  • Kadın, doğası gereği zayıftır; ama acıya en çok o dayanır. Kadının direncini kıran tek şey; hayal ettiği kişinin boş çıkmasıdır. 
  • Yüreğindeki sınırsız sevgi ve sabır için çok teşekkürler kadınlar günün kutlu olsun..
  • Hiçbir kadının hayali boşa çıkmasın. Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun
  • Ateş karşısında bozulmayan altın, altın karşısında bozulmayan kadın; kadınlar günün kutlu olsun.
  • Bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.
dunya kadinlar gunu 07 03 2020

KADINLAR GÜNÜ HEDİYE NE ALINIR?

8 Mart Dün ya Kadınlar Günü için birçok sektör indirim yapıyor. Buna göre kozmetik, giyim, ayakkabı, aksedura, teknolojik aletler arasından en uygun olanları seçiliyor. Ayrıca Kadınlar Günü için birçok restoranda da bugüne özel indirikmler yapılıyor ve özel menüler hazırlanıyor. 
 
Kaynak : anadolugazetesi.com
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi