Uzmanlar uyardı: Havaların ısınmasıyla kabus yeniden başlıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Uzmanlar uyardı: Havaların ısınmasıyla kabus yeniden başlıyor
A
a

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Türkiye’de bahar ve yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uyarıda bulunarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, kene kaynaklı hastalıkların ciddi halk sağlığı tehdidi oluşturduğu belirtilirken, doğru korunma yöntemleri ve bilimsel mücadele çağrısı yapıldı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), kene vakalarında özellikle bahar ve yaz aylarında yaşanan artışa dikkat çekerek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başta olmak üzere kene kaynaklı hastalıklara karşı toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, kene kaynaklı hastalıkların yalnızca insan sağlığını değil, hayvan sağlığını, tarımsal üretimi ve ekolojik dengeyi de etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi. Türkiye’de 2002 yılından bu yana görülen KKKA vakalarının bazı bölgelerde endemik hale geldiği, ancak riskin ülke geneline yayıldığı ifade edildi.

“Keneler uçmaz, otluk alanlarda bulunur”

Açıklamada kamuoyunda doğru bilinen yanlışlara da değinilerek kenelerin ağaçlardan atlamadığı veya uçmadığı, otluk ve çalılık alanlarda konakçılara tutunarak bulaştığı hatırlatıldı. Bu nedenle riskin yalnızca ormanlık alanlarla sınırlı olmadığı, bahçe ve piknik alanlarında da görülebildiği belirtildi.

“Yanlış ilaçlama ekosistemi bozabilir”

Aşırı ve bilinçsiz kimyasal ilaçlamanın doğru bir yöntem olmadığı vurgulanarak, bu tür uygulamaların çevreye zarar verebileceği ve ekolojik dengeyi bozabileceği uyarısında bulunuldu.

Bireysel korunma hayati önem taşıyor

Açıklamada ayrıca vatandaşlara açık renkli ve vücudu örten kıyafetler giymeleri, doğa dönüşlerinde vücutlarını kontrol etmeleri ve kene kovucu ürünler kullanmaları tavsiye edildi. Kenenin erken fark edilip doğru şekilde çıkarılmasının hastalık riskini büyük ölçüde azalttığı ifade edildi.

TVHB, kene ile mücadelenin yalnızca bireysel önlemlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, Sağlık ve Tarım otoritelerinin koordinasyon içinde çalışmasının önemine dikkat çekti. Açıklamada, veteriner hekimlerin zoonotik hastalıklarla mücadelede kritik rol üstlendiği ve “Tek Sağlık” yaklaşımının esas alınması gerektiği ifade edildi.

Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi