Tanzim satışları için onlar ne dedi?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Tanzim satışları için onlar ne dedi?
A
a

Eskişehir’in Nabzı programında konuşan Hal Komisyoncuları Başkanı Halis Çiçek,  “Devlet çiftçiye destek verse zaten piyasa kendiliğinden düşecek” dedi.

Eskişehir’in Nabzı programı bu hafta sebze-meyve fiyatlarını ve tanzim satış uygulamasını masaya yatırdı. Hal Hakem Heyeti Üyesi Ali Haydar Çelik, Hal Komisyoncuları Başkanı Halis Çiçek, Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek ve Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, usta gazeteciler Ali Baş ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı. Tanzim satışlardaki fiyatların gerçeği yansıtmadığını belirten Hal Komisyoncuları Başkanı Halis Çiçek, “Ürünlerin Antalya’dan çıkışları belli fakat belediyeler bu fiyatların altında satıyor. Şu an bizi suçlu durumunda bırakıyorlar. Halk bizi şu anda öcü görüyor. Devlet çiftçiye destek verse zaten piyasa kendiliğinden düşecek” ifadelerini kullandı. Büyük marketlerin fiyatlardaki etkisine de değinen Çiçek, “Marketler diğer ürünlerini satabilmek için manav reyonlarında ürünlerini aldıklarından düşük fiyata sattı. Zaman geçtikçe halk rağbet edince ürünleri markalaştırdılar. Halkımız bilinçli alışveriş yapsa biz onlarla daha iyi mücadele edeceğiz ve fiyatların aşağıya düşeceğine de inanıyorum” dedi.

ESKİŞEHİR’DE STOKÇU YOK

Hal Hakem Heyeti Üyesi Ali Haydar Çelik, halcilerin stokçulukla suçlandığının hatırlatılması üzerine “5957 sayılı yasaya göre, arz talep derinliğini bozucu üreticilerle bir takım anlaşmalar yapmak, stok yapıp fiyatları manipüle etmek suç. Bunun izlenmesi ve gözlenmesi de çok zor değil. Stokçuluk yapanlar varsa devletin görevi diğer insanların ticaretini zorlaştıran, zora sokan bu tür karaborsacı, stokçularla mücadele etmek. Şu ana kadar biz Eskişehir’de stokçu görmedik. Tanzim satış uygulaması, sebze meyve ticaretinin ucuzlaması yerine pazarcı ve hal esnafının ciddi manada yara aldığı, uzun vadede de hipermarketlerin yararlandığı bir uygulama” diye konuştu.

TANZİM SATIŞ DEVAM ETMEZ

Fiyat artışlarında üreticinin payının olmadığının altını çizen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Benim uzun süredir söylediğim bir söz var ‘Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı’ diye. Bizim üzüldüğümüz bir nokta var yükselen fiyatlarda üreticinin hiçbir payı yok. Bugün fiyatlar yükseldi üretici bunun altında kaldı diye bir arayış içinde olmamız gerekiyor. Tanzim satış uygulaması halk nazarında çok güzel görünüyor ama bana göre devam etmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

ESNAF ÜSTÜNDEN SİYASET YAPMAYIN

Pazarcı, halci, üretici biz bir aileyiz diyerek sözlerine başlayan Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, “Pazarcılar az kazanıp çok şükür eden insanlardır. Bizim devletle problemimiz yok ama sorun KDV oranlarında. Biz seyyar pazarcıyız ama 1’inci sınıf defterden vergi ödüyoruz. Bunun içinden çıkamaz hale geldik. Devletin bize kolaylık sağlaması lazım. Maliyetlerimiz yükseldi, KDV’yi tam olarak ödediğimizde 4 liraya aldığım malı 6 liraya satmak zorundayım. Siyasetçilerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Burada A partisi B partisi yok, bu ülke meselesi. Pazarcı ve hal esnafının üstünden de kimse siyaset yapmasın. Biz gerçekten mağduruz. Üreticide mağdur. Şu an Eskişehir’de tanzim satış noktası yok ama 2 gün sonra vatandaş domatesin kilosu Ankara’da 2 TL diyecek, ben 2 TL ye alamıyorum ki. Ürün hale gelecek, halden çıkış yapacak, pazar esnafı kar koymak zorunda” ifadelerini kullandı.​
 
1000
icon
selo 16 Şubat 2019 18:10

Pazarlar çok pahalı.Pazar esnafı kar koyacak diyorlar ama misli misli koyuyorlar.Bu biraz sahtekarlık oluyor gibi.Zaten seçtirmede yok ve çürük çarık,patlak bozuk ürünleri vatandaşa ittiriyorlar.Market pahalı diyorlar fakat elinin beğendiğini alıyorsun ve çöpe giden bir ürün olmuyor.Yapılması gereken, üreticiden alıp halka satmak en doğrusu.Artık aracılar değil,birazda üretici kazansın.Aracıların bugüne kadar kazandığı yeter artık.Halk bunlardan bıktı,alternatif bulamıyordu.Bu tanzim satışların tüm illerde çoğalmasını devamlılığını canı gönülden istiyorum.Her mahalleye bir tanzim satış konulursa yığılmada ortadan kalkar.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi