Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin Hane Halkı Yurt İçi Turizm verilerini yayımladı. Buna göre, ocak-mart döneminde yurt içinde ikamet eden 11 milyon 520 bin kişi seyahate çıktı. Bir ve daha fazla geceleme içeren yurt içi seyahat sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 14 milyon 168 bine yükseldi.
Bu dönemde toplam 73 milyon 622 bin geceleme yapılırken, ortalama geceleme süresi 5,2 gece olarak hesaplandı.
Yerli turistlerin yurt içinde yaptığı toplam seyahat harcaması, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 artışla 102 milyar 312 milyon 286 bin liraya ulaştı. Harcamaların 94 milyar 552 milyon 386 bin lirasını kişisel harcamalar oluştururken, 7 milyar 759 milyon 900 bin lirası paket tur harcamalarından oluştu. Seyahat başına ortalama harcama ise 7 bin 221 lira olarak kaydedildi.
İlk çeyrekte seyahat harcamalarında en büyük payı yüzde 30,9 ile yeme-içme giderleri aldı. Bunu yüzde 27,6 ile ulaştırma, yüzde 12,4 ile giyecek ve hediyelik eşya harcamaları izledi. Geçen yılın aynı dönemine göre harcamalardaki artış oranları ise dikkat çekti. Yeme-içme harcamaları yüzde 29,1, ulaştırma harcamaları yüzde 30,1, giyecek ve hediyelik eşya harcamaları ise yüzde 62,2 arttı.
Ocak-mart döneminde gerçekleştirilen seyahatlerin yüzde 68,1'i yakınları ziyaret amacıyla yapıldı. Gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler yüzde 22,3 ile ikinci sırada yer alırken, sağlık amaçlı seyahatlerin oranı yüzde 4,1 oldu.
Yerli turistler ilk çeyrekte en fazla arkadaş veya akraba evinde konakladı. Bu konaklama türünde toplam 59 milyon 228 bin geceleme gerçekleşti. Konaklama türlerinde ikinci sırada 5 milyon 652 bin geceleme ile oteller yer alırken, kendi evi ise 5 milyon 461 bin geceleme ile üçüncü sırada yer aldı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Geçim zorlaştı…
Seval Erci
Pişmanlıkların gölgesinde kalan hayat
Ümit Polatbaş
Sıkı para politikası 3 yılda vatandaşın sırtında kambura döndü!
Tarkan Demir
Mobilya sektörünü kim bu hale getirdi?
Kaan Özcan
O haberi duyunca ağlamıştım
Kerem Akyıl
İlk sınav, ilk izlenimler
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy