Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), otellerde müşterilerden kimlik fotokopisi alınmasının yasal olmadığını açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, konaklama tesisleri artık sadece kimlik numarasını ve giriş-çıkış tarihlerini kaydetmekle yükümlü olacak; fotokopi talep edemeyecek.
KVKK, artan şikâyetler üzerine alınan kararda, kimlik fotokopisi çekmenin Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında “gereksiz veri işleme” olarak değerlendirildiğini belirtti. Kurul ayrıca, geçmişte işletmeler tarafından toplanan kimlik fotokopilerinin mevzuata uygun şekilde imha edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kuruma göre, kimlik belgesinin doğrulama amacıyla gösterilmesi yeterli olup, fotokopi almak artık yasal bir hak olarak kabul edilmiyor. Özellikle eski nüfus cüzdanlarındaki din ve kan grubu gibi özel nitelikli kişisel verilerin kopyalanması, açık bir ihlal teşkil ediyor.
Bu karar ile birlikte otellerde uzun süredir tartışılan kimlik fotokopisi uygulaması resmen sona ermiş oldu. Konaklama tesisleri, artık yalnızca kimlik bilgilerini doğrulamak için belgeyi görmekle yetinecek.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Kesikbaş’ın ekonomik krize çözüm önerisinin odağında tarım var!
Tarkan Demir
Ataç sert çıktı
Kerem Akyıl
Her şeye rağmen Eskişehirspor!
Kaan Özcan
Bu korkunç tabloyu kimse konuşmuyor!
Ümit Polatbaş
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
