Bakanlığın verilerine göre Türkiye'nin orman varlığı son yıllarda düzenli olarak artış gösterdi. 1973 yılında 20,2 milyon hektar olan orman alanı, 2025 yılı itibarıyla 23 milyon 375 bin 331 hektara ulaştı. Böylece ormanlar, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30'unu kaplar hale geldi.
Geçen yıl toplam orman alanının 13 milyon 892 bin hektarını normal kapalı ormanlar, 9 milyon 483 bin hektarını ise boşluklu kapalı ormanlar oluşturdu. Ağaç serveti ve yıllık odun artımında da yükseliş devam etti.
İklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, orman yangınlarının sayısını da artırdı. 2024 yılı, son 37 yılın en fazla orman yangınının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde 3 bin 797 yangın meydana gelirken, geçen yıl ise sayı 3 bin 224 olarak gerçekleşti. Yangınlarda zarar gören alan ise geçen yıl 81 bin 473 hektara ulaştı.
Verilere göre geçen yıl çıkan yangınların en büyük bölümü insan ihmali nedeniyle meydana geldi. İhmal ve kazalar sonucu çıkan 1753 yangında 40 bin 32 hektarlık alan kül oldu. Aynı dönemde kasıt sonucu çıkan 160 yangında 3 bin 546 hektar, doğal nedenlerle çıkan 279 yangında ise 269 hektar alan zarar gördü. Nedeni belirlenemeyen 1032 yangında ise 37 bin 626 hektarlık ormanlık alan tahrip oldu.
Sürdürülebilir orman yönetimi kapsamında uluslararası standartlara uygun olarak sertifikalandırılan orman alanlarının oranı da yükseldi. 2025 yılında sertifikalı orman alanı toplam orman varlığının yüzde 48,7'sine ulaştı. Ekoturizm faaliyetleri için planlanan parkur sayısı da geçen yıl yüzde 12,9 artış göstererek 140'a çıktı.
Ormanların korunmasına katkı sağlamak amacıyla yürütülen destek programlarından geçen yıl 10 bin 830 orman köylüsü aile yararlandı. Özellikle ekonomik destek projeleri kapsamında el sanatları ve ev üretimine yönelik destek alan aile sayısında önemli artış yaşandı. Böylece hem kırsal kalkınmanın desteklenmesi hem de ormanlar üzerindeki insan baskısının azaltılması hedefleniyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Acelesi olanlara küçük bir not
Ümit Polatbaş
Futbol sahalarının sayısını artıralım!
Kaan Özcan
Nasreddin Hoca festivalinde geri sayım
Kerem Akyıl
CHP Eskişehir örgütü Özel ve İmamoğlu ekibiyle birlikte olmaya ka…
Tarkan Demir
Geleceğimiz bu sınavlara bağlı…
Seval Erci
Böyle sezona başlanmaz
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy