CHP’de başarının üç ayağı

CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, en yakın rakibi Nebi Hatipoğlu’na yüzde 12,15 fark attı. Sadece bu farkı alıp bir partiye bağışlasanız, Eskişehir’den rahatlıkla bir milletvekili çıkartırdı. Bana kalırsa bu başarının üç ayağı vardı.

2 Nisan 2024 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, en yakın rakibi Nebi Hatipoğlu’na yüzde 12,15 fark attı. Sadece bu farkı alıp bir partiye bağışlasanız, Eskişehir’den rahatlıkla bir milletvekili çıkartırdı. Bana kalırsa bu başarının üç ayağı vardı.
Birincisi Ayşe Ünlüce…
Bundan üç ay önce “Yılmaz Hoca sekreterini aday yapmış” diye karalanmaya çalışılan Ayşe Ünlüce güzel bir performans sergiledi. Ayşe Ünlüce kendisini hiç bozmadı ve saygın bir hanımefendi olduğunu herkese gösterdi. Abuk – sabuk vaatlerde bulunmadı. Sesini yükseltip masaları yumruklamadı. Bütün bunlar seçmenin kısa süre içerisinde kendisine saygı göstermesine yol açtı.
CHP başarısının ikinci ayağı ise örgütüydü. 
Eskişehir’de kapı kapı dolaşıp küçük hediyeler, broşürler dağıttılar. Belli ki sağlam bir bütçeye de sahiptiler ve Eskişehir’i adayların posterleriyle, partilerinin bayraklarıyla donattılar. Bu arada CHP örgütünün yanında üç büyük belediyenin kendi örgütlenmesinin de olduğunu, belediyeler etrafında oluşan ayrı çalışma gruplarının olduğunu unutmayalım. Bunlar yıllardır Eskişehir’de çalışıyorlar ve kentin bütün kılcal damarlarını biliyorlar. Eskişehir’e bir zamanlar AK Parti’nin yaptığı kadar iyi yayılmış durumdalar.
CHP’nin başarısının üçüncü sebebi ise siyasal iklimdi.
Maalesef Türkiye olarak iflasın eşiğine geldik. Artık “Almanya bizi kıskanıyor” palavralarına kimse inanmıyor. “Petrol bulduk, yakında zengin olacağız” yalanları da işe yaramıyor.
İktidar 2023 seçimlerinden önce son olarak, “Bize oy verin. Bu sefer söz; gerçekten ekonomiyi düzelteceğiz” dedi. Ancak genel seçimlerden sonra işler daha kötüye gitti. 
Bütün bu gelişmeler iktidardan bıkan milyonların AK Parti karşısındaki en güçlü adaya yönelmesini sağladı. Yoksa CHP’liler aldıkları yüzde 51’lik oyu “çantada keklik” görmesinler. Genel seçimlerin havası çok farklı olacaktır.

CHP değişmeseydi farklı olurdu 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’liler inat etmeyip Kemal Kılıçdaroğlu’nu geri çekselerdi, şu anda Türkiye’yi CHP olarak yönetiyorlardı. Ancak CHP kendi içerisindeki oligarşik yapıyı bozamadı. Böylece halka umut veremediler. Türk Milleti bunaldığı zaman değişim ister. Değişimi de yeni liderlerin yapacağını düşünür. 13 kez hezimete uğramış bir isimle millete umut olamazsınız.
Eğer ki seçimlerden sonra Özgür Özel değil de Kemal Kılıçdaroğlu’yla yola devam etselerdi, inanın bugün çok farklı bir seçim sonucuyla karşı karşıya olacaktık. Açıkçası CHP’liler büyük tehlike atlattılar.

Küskünler partisini unutmayın 

Bizler genellikle seçimlere katılım oranının düşmesinin, iktidarın işine yarayacağını düşünüyorduk. 2023 seçimlerinde ağır bir yenilgi alan muhalif seçmenin küsüp, sandığa gitmeyeceğini varsayıyorduk. Dolayısıyla katılımın düşük olmasının muhalefetin işine yarayacağını zannediyorduk.
Ancak görünen o ki muhalif seçmen sandığa koşa koşa gitmiş. Ancak iktidar seçmeni sandığa gitmemiş. CHP’nin pek çok yerde farkı bu kadar açmasının sebeplerinden biri de sandığa küsen AK Parti seçmeni olduğu gözüküyor. Siyaseti yorumlayanlar bu konuya da dikkat etmeliler. Hem iktidar cenahının hem de muhalif partilerin “küskün seçmen’ gerçeğine dikkat etmesi gerekiyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi