Hasan Baba Türbesi Nerede? Hasan Baba Türbesi'nin Hikayesi Nedir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hasan Baba Türbesi Nerede? Hasan Baba Türbesi'nin Hikayesi Nedir?
A
a

Maneviyata düşkün kişilerce türbe ziyaretleri çok sık yapılır.  Hikayelere, efsanelere ve kitaplara konu olan türbeler pek çok kişinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Eskişehir'deki Hasan Baba Türbesi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Peki Hasan Baba kimdir, Hasan Baba Türbesi nerede ve hikayesi nedir?

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'e gelen pek çok kişinin ziyaret etmek için koşa koşa gittiği Hasan Baba Türbesi hem hikayesi hem de gizemi ile merak konusu olmaya devam ediyor. Peki Hasan Baba Kimdir, Hasan Baba Türbesi nerede ve hikayesi nedir? İşte merak edilen soruların cevapları...

Hasan Baba Kimdir? 

Bazı kaynaklara göre, Hacı Hasan Baba Hz. Muhammed'in amcası Hz. Abbas'ın soyundandır.  Söylenenlere göre Hacı Hasan Baba, Türkler'in Anadolu'yagöç etmelerinden önce defnedilmiş. Riyavetlere göre Hacı Hasan Baba sabah namazını Malatya'da, öğle namazını Mekke'de, ikindi namazını yine Malatya'da kılarmış. 

Hasan Baba Türbesi Nerede?

Eskişehir'de bulunan Hasan Baba türbesi hem Eskişehirli hem de farklı bölgelerden gelen pke çok kişinin ziyaret ettiği bir türbe. Ziyaretçilere 24 saat açık olan türbe Eskişehir'e 85 km uzaklıkta olan Beylikova İlçesine bağlı İmikler Köyü'nde  bulunuyor.  Hasan Baba türbesinde Hasan Baba ve Gelini Türbesi ile Haydar Baba Türbesibulunuyor.  

Köy Muhtarı Veysel Kalender, türbenin bakımını üstlenerek tüm ziyaretçileri köylerine beklediklerini belirtirken, köy halkından çeşitli kişiler türbe içindeki ağaçları fırsat buldukça suluyor ve bakımlarını yapıyor. Beylikova ilçesinden sonra Akköprü, Doğray köyleri istikametinde bulunan İmikler Köyü halkı çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlıyor. Yaklaşık 20 hane olan köyde arıcılık yaparak geçimini sağlayanlarda bulunuyor. 

Hasan Baba türbesinin ne zaman yapıldığı bilinmese de Hacı Nizam isimli biri tarafından yaptırıldığı biliniyor. En son 1994 yılında tadilatı yapılan türbe iki binadan oluşuyor ve beton kubbalidir. Bahçesinde şadırvan olan türbeye yılda 1000- 1500 kişi geliyor. 

Hasan Baba Türbesi'nin Hikayesi

Çok fazla kerameti olduğu söylenen Hasan Baba ve  Hasan Baba Türbesi'nin pek çok hikayesi anlatılmaktadır. Bunlardan biri şöyledir; Kıbrıs savaşı esnasında 3 zatın bulunduğu yerden helikopter sesi gelmiş. Üç ışık yükselip, Kıbrıs yönüne doğru hareket etmiş. Kıbrıs savaşı esnasında bir savaş uçağında pilotun arka koltuk kısmında beliren bir zat pilota belirli noktalarda bombaları bırakmasını söylemiş.

Pilot kendisine verilen bombalama koordinatlarının farklı olduğunu ve yakıtın bitmek üzere olduğunu ifade edince; “Korkma evladım, sen benim dediğimi yap” demiş ve pilot sıkıntısız şekilde havaalanına dönmüş.

Pilot o zata kendisini tekrar görmek istediğini beyan edince ; “Eskişehir Sivrihisar yakınlarında İmikler köyüne gelirsen Hasan Baba diye sor, beni bulursun” demiş.

Oldukça gizemli bir kişi olan Hasan Baba'ya dair bir rivayet de şu şekildedir;

Bosna savaşı sırasında Hacı Baba’nın kefeninde yeni vefat etmiş gibi taze kan olduğu gözlemlenmiştir. Yaşlı bir teyze türbenin bahçesinden yerdeki kuru odunları evinde yakmak için toplar. O gece rüyasında odunları geri götürmesi söylenir. Hasan Baba’nın oğlunun mezarının bulunduğu yerde okul yapılmak istenildiğinde dönemin yetkililerine orada veli bir zatın yattığı söylenir.
Onlar da cenazeyi türbenin içine taşınmasını söylerler. O gece köyün muhtarı ve başka bir bayan rüyalarında aynı şeyi görürler ve mezara dokunmamaları için uyarılırlar. Türbenin son tadilatını yaptıran kişi de rüyasında Hasan Baba’yı gördüğünü ve bunun üzerine yaptırdığını söylenmektedir

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi