TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, YHT bilet fiyatlarına yapılan yüksek zamları gündeme getirerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na bu zamların gerekçesini sordu. Çakırözer, “Eskişehir-Ankara bilet fiyatlarına 11 ayda yüzde 140 zam yapıldı. Öğrenciye, emekliye, emekçiye, dar gelirliye trene binmek lüks hale geldi” dedi.YHT biletlerindeki fahiş zamma Bakan Uraloğlu’ndan skandal yanıt: Geçen yıl zamlar enflasyon altında kaldı, bu yıl enflasyon üzerinde zam yaptık!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’dan Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarına yapılan fahiş zamlara ilişkin skandal yanıt geldi. TBMM’deki bütçe görüşmelerinde YHT biletlerine yapılan zamların gerekçesini soran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in sorularına yanıt veren Bakan Uraloğlu, geçmiş yıllarda YHT bilet fiyatlarına yapılan zamların enflasyonun altında kaldığını, bu sebeple 2023 yılında YHT biletlerine açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde zam yapılmak durumunda kalındığını belirtti. Çakırözer, Bakan Uraloğlu’nun yanıtını “Bundan daha skandal, bundan daha vahim yanıt olamaz!” şeklinde yorumladı.
Yüksek Hızlı Tren biletlerine art arda yapılan zamlar, şehirlerarası yolculuk yapan öğrencileri, çalışan kesimi, emekliyi, emekçiyi, dar gelirliyi derinden etkiliyor. YHT biletlerine son iki yılda 8 kez zam yapıldı. 3 Ocak 2022’de 84 lira olan İstanbul-Ankara tren bileti Eylül 2023’te yapılan zamla 430 TL oldu. İstanbul-Ankara YHT bilet fiyatlarına 2 yılda yüzde 400 üzerinde, son 9 ayda ise yüzde 100 zam yapıldı. Yılın başında 95 lira olan Eskişehir-Ankara YHT bileti ise yüzde 140 zamla 225 lira oldu.
Bakan Uraloğlu YHT biletlerindeki fahiş zamma ilişkin CHP’li Çakırözer’e gönderdiği yanıtta, “Enerji giderleri, bakım giderleri ve personel giderleri gibi işletme maliyetleri ile yatırım giderlerindeki artışların kısmen enflasyon artışı üzerinde gerçekleşmesi, YHT setlerinde kullanılan yurt dışı kaynaklı yedek parça fiyatlarının aşırı artması ile geçmiş yıllarda YHT bilet fiyatlarına yapılan zamların enflasyonun altında kalması sebebiyle 2023 yılında YHT biletlerine açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde zam yapılmak durumunda kalınmıştır” dedi.
CHP’li Çakırözer, Bakan Uraloğlu’ndan gelen skandal yanıta tepki gösterdi. Çakırözer, “YHT bilet fiyatları son iki yılda olağanüstü arttı. Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde Bakan Abdülkadir Uraloğlu’na da bunu söyleyip, zamların neden bu kadar yüksek olduğunu sormuştum. Bakandan skandal bir yanıt geldi. Bakan daha önceki yıllarda enflasyon üzerinde zam yapamadığımız için bu yıl enflasyondan daha fazla zam yaptık diyor. Bundan daha skandal, bundan daha vahim yanıt olamaz! Eskişehir Ankara arasındaki tren seferlerinin bilet ücretleri yılbaşında 95 liraydı şimdi 225 lira. 2 yılda İstanbul-Ankara tren seferlerinin bilet fiyatları tam yüzde 411 lira arttı. 85 liraydı, 430 lira oldu. Biz bunu bakana sorduğumuzda da geçmişte yapamadığımız zamları şimdi yapıyoruz diyor. Vatandaşın sırtına yükü yüklemekten zerre çekinmiyorlar. Enflasyonu sorduğunuzda yüzde 50, yüzde 60’lardan bahsediyorlar. Ama işte YHT biletlerine yapılan zamlarda yüzde 140 en azı. 2 yılda 8 kez yapılan üst üste zamlarda ortada” dedi.
Ya su zammı?
Eskişehirdeki suya her ay gelen zammı ulaşıma gelen zammida söyleyin lutfen
Tramvay yolunda kaz olmuş. O nu da söyle
Enflasyon yerinde saydı karşılıksız çekler patladı!
Tarkan Demir
SADECE KÜLLİYEYE ZİNCİR VURULMADI!
Kaan Özcan
Külliye’de olması gereken oluyor
Kerem Akyıl
Eskişehir'in 37 gizli tarifi: Bu lezzetleri biliyor musunuz?
Ümit Polatbaş
MOTİVASYON ANLAMINDA DEĞERLİYDİ
Ahmet D. Canoruç
İsmini Eskişehir halkı belirleyecek
Seval Erci
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
Türkiye'de futbol
Osman Cemoğlu