Eskişehir kargo merkezi olmalı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir kargo merkezi olmalı
A
a

Eskişehir Türkiye'nin kargo merkezi olursa hem ülke, hem de il ekonomisine büyük katkı sağlayacak...

Eskişehir için kritik öneri
Eskişehir
Yenigün Gazetesi Deniz Çağlar Fırat, Eskişehir'in Türkiye'nin kargo merkezi olması ile ilgili dün bir yazı kaleme aldı.
Yılmaz Büyükerşen'in bu konudaki çağrısını da hatırlatan Fırat, Eskişehir’in kargo merkezi olmasının hem ülkemize, hem de kentimize çok yönlü katkıda bulunacağını da ifade etti.
İşte Deniz Çağlar Fırat'ın yazısı:

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 31 Mart seçimleri öncesinde Eskişehir hava ulaşımı ile ilgili de önemli bir çağrıda bulunmuştu. Büyükerşen, Eskişehir’in kargo merkezi olması gerektiğini söylemiş ve şunları demişti;
 “Biliyorsunuz bugün Yeşilköy Havaalanını kargo taşımacılığında kullanmak istiyorlar. İstanbul’a dışarıdan gelen kargolar, TIR’lara yüklenerek binlerce kilometre yol kat ederek yurt içine dağılıyor. İstanbul’dan Gaziantep’e TIR’larla kargo taşınıyor. Petrolü olmayan bir ülkede bu çok ciddi bir maliyet ve sorundur.
Oysa Eskişehir, demiryolu taşımacılığının da kavşak noktasında... Kargo merkezi olarak Eskişehir’i yap. Uçaklar kargo taşımacılığında Eskişehir’e gelsin. Buradan demiryolları üzerinden Türkiye’nin önemli noktalarına dağıt. Bu hem maliyet avantajı sağlayacak hem de demiryolunu yük ve kargo taşımacılığında daha etkin kullanmanı sağlayacak.
İhracat yapılacaksa da demiryolu üzerinden yapılsın. Yurt dışına gidecek ihraç ürünleri demiryolu aracılığı ile Eskişehir’e gelsin, buradan uçaklarla yurt dışına çıksın.
İstanbul hava trafiği zaten çok yoğun, tarifeli uçaklar bile yoğunluktan 20 dakika havada bekliyor iniş yapmak için. Eskişehir neden kargo ve yük taşımacılığında düşünülmüyor?”

KARGOLAR ESKİŞEHİR’E İNECEK
Bu çağrının Eskişehir için ne derece önemli bir kazanım olduğunu altını çizmeye gerek yok. Eskişehir’in kargo merkezi olmasının çok yönlü katkısı olduğu kesin.
Sadece Eskişehir ekonomisi ve sanayisinin gelişimi açısından değil, petrolü olmayan ülkeler kategorisinde yer alan ülkemiz ekonomisinin döviz çıktısını azaltmak ve cari açığı kapatmak üzerine kurulu bu öneri hayata geçerse;
  1. Eskişehir hava yolu trafiği yük taşımacılığı ile aktif hale gelecek. Böylece yurt dışından gelen tüm kargolar İstanbul yerine Eskişehir’e inecek.
  2. Eskişehir’e inen kargo uçakları sayesinde Eskişehir ekonomisinde ciddi bir hareketlilik yaşanacak. Özellikle lojistik sektörü canlanacak. İstihdam ve uzmanlık artacak. Yeni iş kolları doğacak
  3. Eskişehir, sadece karayolu ulaşımı üzerine değil demiryolu ulaşımı üzerine de kavşak noktada olduğu için kargo taşımacılığı demiryolu üzerinden de yapılabilecek. Böylece petrol üretemeyen ülkemiz ciddi bir maliyetten kurtulacak. En azından İstanbul yerine Eskişehir kullanıldığı için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf doğrudan ülkenin cari açığına katkı sunacak.
İHRACAT ÇIKIŞ NOKTASI ESKİŞEHİR OLABİLİR
Yukarıda yazdıklarım kargoların Eskişehir’e inişi üzerine baz alınmıştı. Bunun bir de gidişi var. Eğer Eskişehir kargo merkezi olursa ihracatların çıkış merkezi de Eskişehir olacak. Şöyle ki;
  1. Diyelim ki Kayserili, Konyalı hatta Ankaralı bir firma yurt dışına ürün ihraç edecek. İhraç edilecek ürünler İstanbul yerine Eskişehir’e gelecek.
  2. Bu transfer için sadece karayolu değil, aynı zamanda demiryolu ve havayolu da kullanılabilecek. Böylece petrolden olduğu gibi yine zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanacak.
  3. Eskişehir’e gelen ürünler, çıkış noktasına göre uçakla doğrudan ilgili ülkeye gidecek.
  4. Eskişehir’in kargo merkezi olması durumunda demiryolu ile liman bağlantısı da giderilecek ve böylece demiryolu ile limanlara da transferler sağlanmış olacak.
ESKİŞEHİR KAVŞAK NOKTASINDA
Sadece Eskişehir hava ulaşımını değil, Eskişehir ve ülke ekonomisine ciddi tasarruf ve maliyet azalışı sağlayacak bu önerinin hayata geçmesi gerekiyor. Bugün kargo merkezi olarak İstanbul Yeşilköy Havaalanı düşünülüyor. Oysa Büyükerşen’in de dediği gibi İstanbul hava trafiği, kara trafiği ve deniz trafiği artık ülkeyi kaldırmıyor.
Bu yükün Anadolu’ya kaydırılması ve ulaşımın kavşak noktasında olan Eskişehir’in birinci alternatif olarak düşünülmesi gerekiyor. Bence bu konuda ESO, ETO ve EOSB yöneticilerinin de Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bu önerisinin hayata geçmesini sağlamak için baskı ve lobi oluşturmaları büyük önem taşıyor.
Kazanan Eskişehir ve Türkiye ekonomisi olur.

Deniz Çağlar Fırat'ın yazısını okumak için tıklayın
 
1000
icon
Doğa Sever 17 Temmuz 2019 23:17

OSB'ne (yıllardır bekleyen)7 Km.bağlantı demir yolu yapılabilirse , neden olmasın?

0 0 Cevap Yaz
goll 17 Temmuz 2019 18:33

eskişehir yirmi yıldır peynir gemisiyle yüzüyor halada ısrarla yüzmeye çalışıyor şimdiden glu glu sesleri duyar gibi oluyorum

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi